Ομογένεια

ΗΡΩ ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ : ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Γόνος Αιγυπτιωτών, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1932, το 5ο παιδί της οικογένειας της. Φοίτησε στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο, όπου όταν ήταν στην 2η τάξη διορίστηκε στη Σχολή η καινοτόμος γυμνάστρια Αντιγόνη Καμβασινού, η οποία και τυχαία την επέλεξε να δείξει όλες τις ασκήσεις ελεύθερης και ενόργανης γυμναστικής στην Τοσιτσαία Σχολή παρουσία κοινοτικών ταγών. Έτσι, μετά από πρόταση της Καμβασινού η Κοινότητα αποφάσισε την πρόσληψη δύο καθηγητών σωματικής αγωγής και η Αρμενοπούλου μεταπήδησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και κατόπιν σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής των Αθηνών με υποτροφία Κ. Σαλβάγου.

Με το πέρας των σπουδών της, το 1956 διορίζεται στη θέση της Καμβασινού, διδάσκοντας στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και στο Ανώτερο, κι αργότερα στη μεικτή Σαλβάγειο Σχολή. Μετά την επιτυχημένη οργάνωση των ετησίων γυμναστικών επιδείξεων του 1959 μεταβαίνει με υποτροφία σε Φινλανδία και Σουηδία, όπου και παρακολουθεί μαθήματα σε προχωρημένα τμήματα γυμναστικής και ρυθμικής με σπουδαίους γυμναστές.

Από μικρή ασχολείτο με τον Οδηγισμό και τον Αθλητισμό. Στο στίβο σε ύψος, δισκοβολία και σφαιροβολία, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ αναδεικνυόμενη πρωταθλήτρια Αλεξανδρείας με την Ομάδα των Αποφοίτων και αργότερα πρωταθλήτρια Αιγύπτου με την ομάδα της Ένωσης.

Το 1965 διορίστηκε στη Μακεδονία, συνεχίζοντας να ασχολείται με τον Οδηγισμό (Βοηθός Εφόρου), ενώ της ανατίθεται το πρόσταγμα στις γυμναστικές επιδείξεις της Θεσσαλονίκης. Το 1968 μετατίθεται στο Γυμνάσιο Ταύρου, όπου και παραμένει ως τη συνταξιοδότηση της. Ας σημειωθεί πως το 1969 είχε το πρόσταγμα των γυμναστικών επιδείξεων στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο των Αθηνών.

Με απόσπαση εργάστηκε για μια χρονιά στο Τμήμα Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και το επόμενο έτος στάλθηκε από το Υπουργείο στο Στρασβούργο για αθλητικά ζητήματα.

Το 1968 επίσης, αναλαμβάνει να προπονεί τις αθλήτριες του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και σε δύο χρόνια το Γυναικείο Τμήμα παίρνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Επί χρόνια δε, είναι η μόνιμη προπονήτρια-συνοδός σε όλους τους αγώνες της Γυναικείας Εθνικής Ομάδας Στίβου.

Στα 1977 εγγράφηκε στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου εκλέγεται το 1984 φθάνοντας στη θέση της Αντιπροέδρου. Σημαντική ήταν η προσφορά της, για την οποία και τιμήθηκε, τόσο στις Επιτροπές Μπαζάρ, Πρόνοιας, κ.ά., ενώ δημιούργησε και αξιόλογο Τμήμα Γυμναστικής.

Έφυγε πλήρης ημερών το Μάρτιο του 2022.

 

Αφήστε μια απάντηση