Ομογένεια

Γνωριμία με την Ιφιγένεια Μωραϊτίνη Πατριαρχέα

Αγαπητ@ Σύντροφ@,

Αγαπητ@ φίλ@,

Την περασμένη Παρασκευή, έλαβα την είδηση ότι είμαι υποψήφια για το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εν όψη των Ευρωεκλογών. 800 υποψηφιότητες, 150 επιλεγμένοι, μεταξύ άλλων και εγώ.

Νοιώθω σαν να έχω προκριθεί για τους Ολυμπιακούς. Σε αντίθεση με έναν αθλητή, δεν έχω ζήσει όλη μου τη ζωή για αυτή τη στιγμή, αλλά ακριβώς όπως εκείνος ή εκείνη, βρίσκομαι στους πρόποδες ενός βουνού. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας, την ενθάρρυνση και την ψήφο σας, για να το ανέβω.

Έχω συνείδηση του τι ζητάω, και για αυτό θέλω να σας πω γιατί:

Σαν Ελληνίδα της Διασποράς, έχω δει από πρώτο χέρι τη σημασία και τη σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού πολιτικού εγχειρήματος. Οι ελληνικές διασπορές είναι πολλές και παλιές, αλλά αναμφίβολα, στο μυαλό μου, έχουν ευδοκιμήσει χάρη στην ύπαρξη της ΕΕ. Εντός Ευρώπης, πρακτικά, οι ελευθερίες που εγγυάται η ΕΕ διευκολύνουν την ζωή, δίνοντας μας πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και δικαιώματα. Συγχρόνως, μας βοηθούν να διατηρήσουμε την επαφή με την πατρίδα μας με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι παλαιότερα.

Και όμως, το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κίνδυνο. Όχι επειδή είναι ατελές! Φυσικά και είναι: σαν όλα τα πρωτότυπα. Αξιόλογο παρά ταύτα. Κινδυνεύει όμως. Νέες προκλήσεις εμφανίζονται σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο διακρατικά, στο επίπεδο που η Ευρώπη διαπρέπει. Επί παραδείγματι, η κλιματική αλλαγή. Τα πολύπλοκα ζητήματα της βιωσιμότητας και της μετανάστευσης. Η αναβίωση της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο. Οι διακρίσεις με βάση το φύλο, το θρήσκευμα, την αναπηρία, τα γηρατειά.

Είναι δυστυχώς της εποχής. Η τελευταία γενιά που έζησε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο λιώνει. Ρατσισμοί, σοβινισμοί, εγωισμοί και ξέφρενη χρηματολατρεία επιστρέφουν σαν μπούμερανγκ, μόνο και μόνο επειδή ξεχνάμε. Τα ζητήματα αυτά μας αγγίζουν όλους. Μια δυνατή Ευρώπη με σωστές αρχές δυναμώνει τον Έλληνα, εντός Ελλάδας ή εκτός. Και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι ομογενείς σε όλες τις Ηπείρους του κόσμου, εφόσον μέσω της ΕΕ είμαι πολίτες μια ενότητας 400 περίπου εκατομμυρίων ατόμων.

Και να μαι και εγώ; μια 42χρονη μητέρα 4 παιδιών, με μακρά καριέρα και την συνήθεια να βοηθάω τον συνάνθρωπο μου, επειδή μπορώ και όσο μπορώ. Θα μπορούσα να σας αναλύσω το αριστερό και ευρωπαϊκό μου πεντιγκρί, και να σας πω για τη συμμετοχή μου στα 3 τελευταία συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σαν αντιπρόσωπος Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της 15χρονης καριέρας μου, έχω διευθύνει μια παγκόσμια ΜΚΟ και μερικές επιχειρήσεις, έχω δημιουργήσει πολιτικές για διάφορες οργανώσεις, έχω διαπραγματευτεί συμβιβασμούς σε όλη την Ευρώπη. Και παρόλα ταύτα, το μεγαλύτερο μου επίτευγμα παραμένουν τα 4 μου παιδιά, και η βοήθεια που έχω δώσει όπου και όσο μπορούσα. Παρά τα δύο ανώτερα πτυχία μου στη διεθνή διπλωματία και την πολιτική γεωγραφία, τις 6 γλώσσες που μιλάω καλά, και τις λοιπές δεξιότητες που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω υπέρ όλων εμάς, αν βρεθώ κάποια μέρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο είναι στο κάτω κάτω μάχη για το μέλλον των παιδιών μας. Και για αυτό το λόγο σας ζητώ την ψήφο σας, και ελπίζω στην στήριξη σας.

Αφήστε μια απάντηση