‘Αρθρα

Ο ρόλος των Ιωαννίνων στην τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας

 

 

Άρθρο του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ*

 

Μια βέβαιη πρόβλεψη για τον τουρισμό της επόμενης μέρας: τίποτα δεν θα είναι ίδιο! Θα αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής προορισμών, η διαδικασία πρόσβασης στους προορισμούς και ο τρόπος του ταξιδιού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και η πρόσληψη της ταξιδιωτικής εμπειρίας από τους ταξιδιώτες.

Η Ελλάδα ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις του τουρισμού παγκοσμίως προσαρμόζεται και αφομοιώνει αυτές τις αλλαγές, για να παραμείνει στην πρωτοπορία της τουριστικής εμπειρίας. Ηδη η αντίδραση της χώρας μας στη μοναδική υγειονομική κρίση, που ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει, μοιάζει να της προσδίδει επιπρόσθετη αξία παρά να της αφαιρεί σημεία από την ελκυστικότητά της.

Οι νέοι άξονες της εθνικής πολιτικής όσον αφορά την αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας στη χώρα μας έχουν να κάνουν με τη συνεχή ανανέωσή της, τη βιωσιμότητά της, την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της και τέλος τον εμπλουτισμό της με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα της δώσουν χρονικό και ποιοτικό βάθος.

Σε αυτό το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί αμέσως μετά το τέλος των συγκλονιστικών στατιστικών θνητότητας που βιώνουμε, η πόλη των Ιωαννίνων επιθυμεί και μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο, συμβατό με τη νέα εθνική στρατηγική. Εδώ και δύο χρόνια, ως νέα διοίκηση στον Δήμο Ιωαννιτών, δουλεύουμε μια μακρόπνοη στρατηγική εξωστρέφειας και τουριστικής ανάπτυξης του προορισμού Ιωάννινα. Συγκεκριμένα στοχεύουμε να διαμορφώσουμε τα Ιωάννινα ως:

Α. αναδυόμενο κέντρο νέας αστικής εμπειρίας 365 ημέρες τον χρόνο,

Β. τον τρίτο πόλο συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και

Γ. μητροπολιτικό κόμβο εναλλακτικών δραστηριοτήτων για την ευρύτερη ηπειρωτική ενδοχώρα.

Οι γνωστοί και μεγάλοι αστικοί προορισμοί είχαν ακόμα και πριν από την πανδημία φτάσει σε ένα υπερβολικό σημείο μεγάλης επισκεψιμότητας. Μετά την προ-πανδημική ανακάλυψη των λεγόμενων δεύτερων αστικών προορισμών (second tier destinations), έρχεται τώρα, μετά την πανδημία, η αναζήτηση από τους ταξιδιώτες νέων, ανερχόμενων προορισμών. Προορισμών που είναι μικρότεροι σε μέγεθος (third and fourth tier cities), αλλά με ανθρώπινης κλίμακας πυκνότητα, με φυσικό πέρα από τον μνημειακό πλούτο και με δυνατότητες παροχής ποιοτικών τουριστικών εμπειριών.

Τα Ιωάννινα παρέχουν μια πλούσια πολυ-πολιτισμική κληρονομιά και ένα πολύ σημαντικό μνημειακό απόθεμα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Καστρίτσας, η αρχαία Τέκμον δηλαδή, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων (Παύλου Βρέλλη), η ακρόπολη του Κάστρου (Ιτς Καλέ), το ιστορικό κέντρο της πόλης, το νησάκι της λίμνης με τα εκπληκτικά του μοναστήρια είναι μόνο ορισμένα από τα σημαντικά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Παμβώτιδα με το νησάκι της και το Σπήλαιο Περάματος είναι ένας απαράμιλλος πλούτος για την περιοχή.

Η πόλη προσφέρει υψηλής, μεσαίας και μπουτίκ δυνατότητες φιλοξενίας, ενώ η γαστρονομία της είναι ξεχωριστή με πλήρη αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους ποιότητα.

Έχουμε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο business plan για τη δημιουργία ενός Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού (Convention and Visitors Bureau) με τη συμμετοχή του δήμου και ιδιωτών, καθώς και με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου. Βρισκόμαστε στη φάση της διαβούλευσης και αισιοδοξούμε ότι με τη νέα χρονιά η Ελλάδα θα έχει έναν νέο πόλο προσέλκυσης διεθνών συνεδρίων και events, που θα έρθουν να συμπληρώσουν τον ήδη σημαντικό αριθμό πανελλήνιων συνεδρίων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, η στενή μας συνεργασία με τις πολυεθνικές εταιρείες της νέας οικονομίας της γνώσης, που έρχονται και επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης μας, μας κάνουν αισιόδοξους για το χτίσιμο ενός προφίλ πόλης ως επενδυτικού πόλου από διεθνείς και ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Η μητροπολιτική περιοχή των Ιωαννίνων και η ευρύτερη περιφέρειά της που εκτείνεται σε μια απόσταση που διανύεται μέσα σε 60’ αποτελεί σαν σύνολο έναν από τους υποσχόμενους εθνικούς, τουριστικούς πόρους. Ήδη συγκεκριμένα σημεία και τόποι αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς αναψυχής τόσο για τους Έλληνες όσο και για αλλοδαπούς επισκέπτες. Αναπτύσσουμε μια φιλοσοφία και στρατηγική που θα επιτρέψει στα Γιάννενα να λειτουργήσουν ως ο βασικός κορμός, ως το μητροπολιτικό κέντρο μιας περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης. Αν κάποιος αξιοποιεί την πόλη των Ιωαννίνων ως ορμητήριο, ως το σημείο διανυκτέρευσης, μπορεί πολύ γρήγορα και εύκολα να εξασκήσει μοναδικές, υπαίθριες δραστηριότητες τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα. Να έχει την εμπειρία άθλησης και άσκησης σε μοναδικής φυσικής ομορφιάς σημεία, αλλά και γνωριμίας με ιστορικούς χώρους και μνημεία, καθώς και με ένα διαχρονικό πολιτιστικό πλούτο.

Βέβαια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι για τους οποίους με συνέπεια, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό εργαζόμαστε, χρειαζόμαστε και τη συνδρομή της πολιτείας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, την επίτευξη καλύτερης, άμεσης πρόσβασης με τον φυσικό μας βαλκανικό εταίρο, την Αλβανία και την παρουσία των Ιωαννίνων σε όλες τις διεθνείς καμπάνιες του ΕΟΤ και των άλλων φορέων/εργαλείων εξωστρέφειας της χώρας μας, έτσι ώστε το μήνυμά μας να φτάσει όσο πιο γρήγορα και όσο πιο άμεσα σε ένα ευρύτερο κοινό που διψάει για νέους, ανεξερεύνητους προορισμούς. Για προορισμούς, όπως τα Ιωάννινα που δίνουν διαφορετικές εμπειρίες 365 μέρες τον χρόνο, συνδυάζουν την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία με σύγχρονες υποδομές, υψηλές υπηρεσίες φιλοξενίας και δυνατότητες για πλήθος δραστηριοτήτων.

Μία πόλη με ταυτότητα.

Foto: Wikimedia Commons

*Άρθρο του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ στην εφημερίδα TA NEA

Αφήστε μια απάντηση