Hephaestus Wien Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, στο cnn.gr

Μαρία Τσιλινίκου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσημη πρώτη για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Κύριε Υφυπουργέ, επισκεφθήκατε πρόσφατα τη Βιέννη και τη Στουτγάρδη, όπου ενημερώσατε φορείς και μέλη της Ομογένειας για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό. Τι αποκομίσατε από το συγκεκριμένο ταξίδι;

Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Στην επίσκεψή μου στη Βιέννη και τη Στουτγάρδη είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με ομογενειακούς φορείς και Έλληνες που διαμένουν στην Αυστρία και τη Γερμανία και να διαπιστώσω από κοντά το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό. Τους ενημέρωσα για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου και τους κάλεσα να εγγραφούν εγκαίρως στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Επίσης, συζητήσαμε για το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, που τέθηκε σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr, και ζήτησα τις απόψεις τους. Τόσο στο συγκεκριμένο ταξίδι, όσο και σε κάθε επαφή μου με την Ομογένεια, εισπράττω τον ενθουσιασμό και την αγάπη των συμπατριωτών μας για τη μητέρα πατρίδα, καθώς και την αγωνία τους για τη διατήρηση των στοιχείων της ελληνικότητας, ιδίως της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές. Αυτό το γνήσιο και έντονο ενδιαφέρον της Ομογένειας αυξάνει το αίσθημα ευθύνης μας και την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την επικοινωνία, τη συνεργασία και τις σχέσεις μας με τον Απανταχού Ελληνισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι; Τι είδους δράσεις περιλαμβάνει;

Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Με το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό επιδιώκουμε για πρώτη φορά να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη, συνεκτική πολιτική για τους Απόδημους, με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και δράσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια. Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτυπώνει το όραμά μας για τη στήριξη του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο και τη σύσφιξη των δεσμών μας με την Ελληνική Διασπορά. Το Σχέδιο διαρθρώνεται σε έξι στρατηγικούς στόχους: την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, την αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές. Κάθε στόχος αναλύεται σε περαιτέρω άξονες, για την επίτευξη των οποίων προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, η δημιουργία μητρώου ομογενειακών οργανώσεων και ιστότοπου για τον Απόδημο Ελληνισμό, εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών, φιλοξενίας και πρακτικής άσκησης νέων της διασποράς στην Ελλάδα, η επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και η διαρκής ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού. Στο τελικό Σχέδιο θα ενσωματωθούν πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλαν ομογενείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Από κει και πέρα, επιδιώκουμε το Στρατηγικό Σχέδιο να έχει δυναμικό χαρακτήρα. Οι δράσεις θα αξιολογούνται και θα αναπροσαρμόζονται, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τίθενται ερωτήματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το κατά πόσο είναι ασφαλής ο τρόπος που θα γίνει η επιστολική ψήφος μετά τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως αδιάβλητη. Ακολουθούνται βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από χώρες όπου εφαρμόζεται η επιστολική ψήφος εδώ και δεκαετίες και τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που έθεσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων προστατεύονται πλήρως από τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων και από την εθνική νομοθεσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η εικόνα που λαμβάνετε από τους ομογενείς για το συγκεκριμένο θέμα;

Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου ισχύει εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως εκ τούτου οι περισσότεροι ομογενείς είναι εξοικειωμένοι με την επιστολική ψήφο. Άλλωστε η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οι ομογενείς προσδοκούν να γίνει σύντομα και το επόμενο βήμα, να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, ώστε να εξασφαλιστεί πραγματικά ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών, όπου κι αν ζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να ακολουθήσει τον δρόμο της επιστολικής ψήφου;

Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Θα σας θυμίσω ότι το θέμα συζητείται έντονα ήδη από το 2019, όταν με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεσπίστηκε η δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους. Οι νομικές προϋποθέσεις που επιβλήθηκαν τότε, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση, άρθηκαν τελικά το καλοκαίρι του 2023, μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής στη Νέα Δημοκρατία. Η επιστολική ψήφος είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της δημοκρατίας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, καθιστά πιο δυνατή τη φωνή των Αποδήμων και μειώνει την απόστασή τους από το μητροπολιτικό κέντρο, προς όφελος ολόκληρου του Ελληνισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο χρόνια μετά, ο πόλεμος συνεχίζεται με την Ουκρανία. Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο.

Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, μερικές εκατοντάδες μόλις μέτρα από την ελληνική αποστολή, υπενθύμισε σε όλους μας, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με σφοδρότητα. Δικαιώνεται για άλλη μια φορά η επιλογή της χώρας μας να σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της και να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε σε όσους ανησυχούν από την εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα;

Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η παρουσία της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι απολύτως συμβατή με την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και εντάσσεται στις διεθνείς προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ως μεγάλη ναυτική δύναμη, έχει ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία να υπερασπιστούμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να προστατεύσουμε τον εμπορικό μας στόλο και τις ζωές των ναυτικών μας. Μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια ασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση