Ομογένεια Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Ιωάννη Χρυσουλάκη στον Ελληνικό Κήρυκα Αυστραλίας

 

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη στην εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

  

Όπως αναφέρεται στο άρθρο : Πρόκειται για μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τον Απόδημο Ελληνισμό που αποκαλύπτει όπως λέει ο κ. Χρυσουλάκης την «καθημερινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους τους στην προσπάθεια να συνδράμουμε και να στηρίξουμε το έργο τους με όλες μας τις δυνάμεις». «Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα είναι υπόθεση και των ομογενών και είναι αδιανόητο να εορτασθεί η επέτειος χωρίς αυτούς». «Οι εκλογείς της Αυστραλίας λόγω και της διαφοράς ώρας θα είναι οι πρώτοι Έλληνες στις επόμενες εκλογές που θα ψηφίσουν σε κάλπες που θα έχουν στηθεί σε όλες τις πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες».

Ο κ. Χρυσουλάκης όσον αφορά στην πανδημία του κορονοιού στέλνει μήνυμα συμπαράστασης προς όλους τους Απόδημους Έλληνες : «Μαζί θα νικήσουμε αυτή την πανδημία. Η Ελλάδα πάντα θα σας περιμένει».

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Από την αρχή της θητείας μου ως επικεφαλής της Υπηρεσίας αυτής αφοσιώθηκα ολόψυχα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο αντικείμενο της αρμοδιότητάς μου που τώρα πια είναι διττό, αφενός ο απόδημος Ελληνισμός και αφετέρου η Δημόσια Διπλωματία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο αυτές πτυχές δεν συγκρούονται μεταξύ τους είναι αλληλοσυμπληρούμενες και έχουν να κάνουν με την ίδια εξωστρεφή όψη και τον ίδιο επιχειρησιακό βραχίονα προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Η νέα Γενική Γραμματεία συνεχίζει να αποτελεί την γέφυρα επικοινωνίας των ελλήνων της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, τον φορέα κατανόησης και διαμεσολάβησης ανάμεσα στους ομογενείς μας και την ελληνική πολιτεία ενώ παράλληλα δημιουργεί το σύγχρονο αφήγημα της χώρας και προβάλλει την θετική εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη με την βοήθεια και την συνεργασία και των ομογενών μας που όπου και αν βρίσκονται αποτελούν αξιοσέβαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών με ιδιαίτερη αξία, εκτίμηση και ανταγωνιστικότητα.

 

 

Μέσω της νέας Γενικής γραμματείας προάγεται και αναδεικνύεται επικοινωνιακά με αναβαθμισμένο τρόπο η διεθνής εικόνα της χώρας και ταυτόχρονα ενισχύεται ο ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού και της Ομογένειας.

Πιστεύω ότι στο μέλλον η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού μέσα από την νέα ισχυρή και ενοποιημένη δομή της θα υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της, συντονίζοντας και υλοποιώντας με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο όλες τις δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των Αποδήμων Ελλήνων και προβάλλουν τη χώρα στη διεθνή κοινή γνώμη».

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

«Οι Έλληνες της Αυστραλίας ήταν και είναι ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Απόδημου Ελληνισμού και παρά την μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει οι σχέσεις τους με την πατρίδα και όσα συμβαίνουν εδώ χαρακτηρίζονται από αμείωτο ενδιαφέρον.

Ακόμα και σήμερα που η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του κορονοιού, το ενδιαφέρον των ομογενών μας παραμένει αναλλοίωτο και συνεχίζει να εκφράζεται, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, μέσα από διαδικτυακές επαφές, συμμετοχές σε ψηφιακές διοργανώσεις και άλλες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση και ενδυνάμωση των ούτως ή άλλως ισχυρών δεσμών με την Ελλάδα.

Οι ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας είναι πάντοτε παρούσες στα καλέσματα της πατρίδας και η συμμετοχή τους στα εθνικά δρώμενα παραμένει εντονότατη.

Με τρόπο αμφίδρομο λοιπόν παρακολουθούμε και εμείς διαρκώς τις δραστηριότητες των ομογενών μας στην Αυστραλία όπως και σε όλον τον κόσμο. Ενημερωνόμαστε και συζητούμε για τα προβλήματά τους, είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους τους και προσπαθούμε να συνδράμουμε και να στηρίξουμε το έργο τους με όλες μας τις δυνάμεις.

Σκοπός μας αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, να κρατήσουμε ανοιχτό τον διάλογο με όλους τους ομογενειακούς φορείς συνεχίζοντας την προσπάθεια μας για κοινούς σχεδιασμούς και δράσεις στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και άλλους τομείς. Δράσεις με κάθε ευκαιρία, όπως για παράδειγμα η επετειακή εκπομπή της ΕΡΤ- World για την 28η Οκτωβρίου στην οποία φιλοξενήθηκε ο Διευθυντής του Ελληνικού προγράμματος της αυστραλιανής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης SBS ή εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει με επιτυχία η ελληνική κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

Μάλιστα σε ένα από τα προσεχή σεμινάρια στις 5 Νοεμβρίου, που θα είναι αφιερωμένο στην επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας θα έχω την τιμή και την χαρά να συμμετέχω με χαιρετισμό μου.

Επίσης δράσεις που αγγίζουν σημαντικούς επιστημονικούς τομείς όπως η συνεργασία μας με τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Αυστραλίας και τον Πρόεδρό του Μαρίνη Πιρπηρή που ήταν διαδικτυακά κοντά μας στην παν-ομογενειακή τηλεδιάσκεψη Ελλήνων ομογενών ιατρών από 25 χώρες για τον Covid-19 τον περασμένο Ιούνιο και ο οποίος θα συμμετάσχει στην συν-διοργάνωση το 2021 του Παγκόσμιου Ιατρικού Συνεδρίου».

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών μέσα από μια μεγάλη διακομματική συναίνεση.

Έτσι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ικανοποιήθηκε το πρώτο βήμα ενός πολύχρονου αιτήματος του παρελθόντος και συγχρόνως μιας συνταγματικής πρόνοιας που ήταν χρόνια σε εκκρεμότητα.

Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατόν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, κυρίως η νεότερη γενιά όσοι δηλαδή έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία από τον τόπο κατοικίας τους.

Μάλιστα τον Μάιο του 2020, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η απόφαση του αρμόδιου Υπουργού εσωτερικών για τον καθορισμό της διαδικασίας εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης εκλογέα που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα εκτός της ελληνικής επικράτειας καθώς και του τρόπου πιστοποίησης αυτού.

 

 

Έτσι σε τρία χρόνια στις επόμενες εκλογές όλα θα είναι έτοιμα και οι εκλογείς της Αυστραλίας λόγω και της διαφοράς ώρας θα είναι οι πρώτοι Έλληνες που θα ψηφίσουν σε κάλπες που θα έχουν στηθεί σε όλες τις πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε σε όλους τους ομογενείς μας ότι η πάγια θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν υπέρ της ψήφου στο εξωτερικό, όλων όσων θα ψήφιζαν αν ήταν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς κάτι που απαιτούσε όμως και την αποδοχή των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, γιατί μια τέτοια ιστορική πρόταση άξιζε και έπρεπε να λάβει την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων βουλευτών ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης».

Εφαρμογή «staellinika»

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα θετικά σχόλια στο εξωτερικό όσον αφορά την πρωτοβουλία «staellinika.com». Ήδη από την πιλοτική της φάση η εφαρμογή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλους τους παράγοντες της Ομογένειας, εκπαιδευτικούς, κοινότητες Εκκλησία, γονείς και μαθητές που την είδαν ως μια καινοτόμο δράση για την υποστήριξη των ελληνικών σχολείων και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στη διασπορά, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Η γλώσσα μαζί με την θρησκεία τον πολιτισμό και τις παραδόσεις είναι από τα βασικότερα στοιχεία που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν ισχυρό συνδετικό κρίκο των ομογενών με την πατρίδα. Για τον λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία από την αρχή της ίδρυσής της προσπαθεί να βοηθά όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Σήμερα δε στην ψηφιακή εποχή, θεωρήσαμε απαραίτητο να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία που μας προσφέρει το διαδίκτυο ώστε να φέρουμε τους νέους ομογενείς πιο κοντά στην ελληνική γλώσσα.

Έτσι προέκυψε η συνεργασία μας με την διεπιστημονική ομάδα από την διεύθυνση μελών του εργαστηρίου Νέων Μέσων στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» του Πανεπιστημίου Simon Fraser στον Καναδά. Προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι η διάθεση της μαθησιακής πλατφόρμας για την ελληνική γλώσσα «staellinika.com» στην ανά τον κόσμο Ομογένεια, αλλά και σε όσους επιθυμούν να μάθουν ελληνικά.

Η εφαρμογή αυτή πέρασε με επιτυχία την πιλοτική της φάση και σήμερα με την ολοκληρωμένη της έκδοση προσβάσιμη σε tablets και smartphones καθώς και σε λειτουργικά συστήματα Android και iOS είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε κοινότητες, σχολεία  και μεμονωμένους μαθητές ε όλη την ελληνική διασπορά.

Ήδη έχουμε εγγεγραμμένους 12.000 μαθητές από 118 χώρες στην δε πλατφόρμα έχουν ενταχθεί όλα τα ελληνικά σχολεία της Β. Αμερικής και πολύ σύντομα αναμένεται να ενταχθούν και τα σχολεία της Αυστραλίας.

Με την ευκαιρία αυτή ήθελα και από την εφημερίδα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και την ταλαντούχα ομάδα που εργάσθηκε για την δημιουργία αυτής της πλατφόρμας, η οποία ευελπιστούμε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενότητα της Ομογένειας διά μέσου της γλώσσας μας».

ΤΟ ΕΤΟΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ 2021

«Αμέσως μετά τον ορισμό μου ως αρμοδίου για τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» συναντήθηκα με την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και συζητήσαμε θέματα σχετικά με την προβολή των δράσεων και εκδηλώσεων της Επιτροπής στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ώστε το συμβολικό τους μήνυμα να διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ανιχνεύσαμε τις δυνατότητες συνεργειών στις δράσεις αυτές καθώς και συμμετοχής των Απόδημων Ελλήνων. Όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπόθεση του εορτασμού των 200 χρόνων είναι υπόθεση και των ομογενών και είναι αδιανόητο να εορταστεί η επέτειος χωρίς αυτούς.

 

Ήδη έχει ζητηθεί από όλες τις ομογενειακές οργανώσεις η συμβολή τους στις επετειακές εκδηλώσεις, έχει ενημερωθεί η Επιτροπή για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται και έχουν κατατεθεί περίπου 290 προτάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η όποια βοήθεια μπορεί να προσφέρει η Ελληνική Πολιτεία και η Επιτροπή. Θέλουμε η επέτειος να εορταστεί παντού όπου ζουν Έλληνες.

Πρόσφατα, συμμετείχα σε τρεις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα τη διοργάνωση εκδηλώσεων το 2021 από τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, γνωστής ως Πα.Δ.Ε.Ε., και τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν και οι προγραμματισμένες για του χρόνου εκδηλώσεις της Πα.Δ.Ε.Ε. από τον Πρόεδρό της Παναγιώτη Κατσαμπάνη, μέλος του Κοινοβουλίου Δυτικής Αυστραλίας.

Γενικότερα τώρα και σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, η Ομογένεια θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε τοπικές επετειακές δράσεις, όπως αυτές που προγραμματίζει ο Δήμος Ύδρας, αλλά και άλλοι ιστορικοί Δήμοι της χώρας. Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού θα διαθέσει σε όλη την ελληνική διασπορά μια σειρά από ψηφιοποιημένα τεκμήρια, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό που ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία μας με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που θα διοργανώσει πλωτή έκθεση για την Επανάσταση του 1821 και τον πρώιμο εθνικό βίο, και η οποία θα αναδεικνύει την προετοιμασία των ναυτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο (Ύδρα, Σπέτσες, Χίος, Ψαρά, Μεγίστη), ενώ οι ομογενείς θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση οργανωμένα. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας, θα κυκλοφορήσει σειρά εκδόσεων με τίτλο «Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του», ενώ η δράση αυτή θα μεταφερθεί σε όλα τα παιδιά της ομογένειας, καθώς και μέσω της πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών «staellinika.com».

Είμαι βέβαιος ότι σύσσωμος ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θα συμμετάσχει στους εορτασμούς του προσεχούς έτους, που έχουν προετοιμάσει οι τοπικοί ομογενειακοί φορείς, δυναμικά και με ενθουσιασμό για να θυμίσει σε όλη την κοινωνία της Αυστραλίας, με την οποία μας συνδέουν κοινοί αγώνες στο διάβα της ιστορίας, ότι μετά από 200 χρόνια οι Έλληνες, ένας από τους αρχαιότερους λαούς του κόσμου, είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι παρά τις δυσκολίες, γυρίζουμε σελίδα, επαναπροσδιορίζουμε τη χώρα μας και βαδίζουμε πάντα μπροστά με το βλέμμα στο μέλλον.

Στη διαδρομή αυτή που θα διαρκέσει όλο τον επόμενο χρόνο, ο «Ελληνικός Κήρυκας», όπως και όλος ο ομογενειακός Τύπος, μέσα από τις φιλόξενες σελίδες του θα κληθεί να κρατήσει ενήμερους τους ομογενείς μας, αλλά και τους Αυστραλούς φίλους μας, για όλους τους εορτασμούς σε Ελλάδα και Αυστραλία, και να μεταδώσει τα επετειακά μηνύματα σε όλη την ήπειρο, όπου χτυπά η ελληνική καρδιά.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους ομογενείς να κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν υγιείς, δυνατοί και ενωμένοι όσο κρατά αυτή η περιπέτεια.

Ας πλαστούμε με υπομονή με δύναμη ψυχής, ψυχραιμία, πνεύμα αλληλεγγύης και με την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με υπευθυνότητα, εγρήγορση και αυτοπειθαρχία θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον εχθρό όσο αόρατος και αν είναι.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα καταφέραμε να διαχειρισθούμε επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας και είμαστε μια από τις χώρες της Ευρώπης που τα πηγαίνει σχετικά καλά στη διάρκεια του δεύτερου κύματος που ήδη χτυπά την πόρτα μας. Όλοι έχουμε ανάγκη όλους και όλοι μαζί θα νικήσουμε αυτή την πανδημία. Η Ελλάδα πάντα θα σας περιμένει.

Το ταξίδι προς την πατρίδα θα γίνει. Μέχρι τότε ας αναζητήσουμε την Ελλάδα στις κοινότητες μας, τις ομογενειακές οργανώσεις, τα σχολεία μας, και την εκκλησία. Ας αναζητήσουμε την Ελλάδα στα μαθήματά μας, τα βιβλία, την μουσική, στις παιδικές μας αναμνήσεις.

Ας αναζητήσουμε την Ελλάδα βαθιά μέσα μας, γιατί, όπως γράφει και ο ποιητής μας Ιωάννης Πολέμης, πατρίδα μας είναι και αυτό «που χουμε μες στην καρδιά μας».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ 4/11/20

 

Αφήστε μια απάντηση