Hephaestus Wien Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Άλκηστις Πρωτοψάλτη με αφορμή τη συναυλία της στη Ζυρίχη

  1. ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ , ΠΩΣ ΝΟΙΩΘΕΤΕ?  

Είμαι πολύ  χαρούμενη που θα  σας ξανασυναντήσω το κοινό της Ζυρίχης. Είναι μία  πόλη που μου αρέσει πολύ και όσο αφορά τη παράσταση ανυπομονούμε όλοι…Η συναυλία  είναι  σαν ουράνιο τόξο που περιλαμβάνει όλα χρώματα  της Ελλάδας. Αισιοδοξία ,χαρά , αγάπη ,έρωτα ζωή , ένταση ,πάθος, χορό  και  το κυριότερο είναι μία  καθαρόαιμη μουσική  συνομιλία .

Η ανάγκη της έκφρασης μου και η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι ολοζώντανη. το απολαμβάνω  τώρα πολύ περισσότερο .

Το LIVE είναι η μεγαλύτερη αναμέτρηση πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τον κόσμο. Η μουσική δεν έχει σύνορα και όρια , είναι σαν τον ουρανό που ποτέ δεν είναι ίδιος!  ανυπομονώ να βρεθούμε…

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ?

Η Ελλάδα είναι η πηγή  της  έμπνευσης μου !!! είναι τα πάντα. Αίσθημα, συνείδηση, τρόπος ζωής και έκφρασης , φως, χρώμα και οξυγόνο, είναι  ένα πανανθρώπινο σύστημα αξιών που ξεκίνησε  από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως και οικοδόμησε έναν ολόκληρο πολιτισμό που έχει ως επίκεντρο του τον άνθρωπο και την ευημερία του. Είμαστε ένας ευαίσθητος και πάρα πολύ συναισθηματικός λαός με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά… Τραγουδάμε όλες τις αξίες  και τα γεγονότα  της ζωής. Τραγουδάμε για τις χαρές και τις λύπες ,για τον γάμο και τον θάνατο ,για την αδικία  και τα δικαιώματα της ζωής, για την πολιτικά γεγονότα και τόσα άλλα… Νοιώθω υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα ,την χώρα που γέννησε τον Όμηρο, τον Αριστοφάνη ,τον Αισχύλο ,τον Σοφοκλή ,τον  Ευριπίδη  ,την Σαπφώ… . Αγαπώ την Ελλάδα της τραγωδίας ,των φιλοσόφων ,του δημοτικού τραγουδιού, των ερειπίων, των αρχαίων ,την Ελλάδα του Καβάφη ,του Ελύτη ,του Σεφέρη ,του Ρίτσου, του Παλαμά, του Σικελιανού, του  του  Καρυωτάκη ,του Σολωμού ,του Θεοδωράκη ,του Χατζιδάκι, της Μελίνας, του Παπανικολάου και τόσων άλλων…Νοιώθω υπερήφανη που  διαφημίζω την χώρα μου  και τον πολιτισμό της σε όλο τον κόσμο μέσα από την τέχνη της μουσικής..

  1. ΤΙ ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΤΕ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ?

Νοιώθω ότι φέρνω την Ελλάδα πολύ κοντά στις ψυχές των ανθρώπων , βλέπω τη λαχτάρα στα μάτια  τους ,ακούω τις φωνές που τραγουδούν μαζί μου ,είναι συγκλονιστικό πως ένα τραγούδι αγκαλιάζει τον κόσμο. Όσο για το κοινό που δεν μιλάει Ελληνικά είναι μία μεγάλη πρόκληση για μένα. Να νιώσουν την μοναδική μουσικότητα της Ελληνικής γλώσσας και να εισπράξουν από την έκφραση και την ερμηνεία μου το συναίσθημα του τραγουδιού.

  1. ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ?

Υπήρξα αθλήτρια των 100 μέτρων στο στίβο και 4χ100 σκυταλοδρομία .Αυτό με βοήθησε σωματικά πάρα πολύ μέχρι  μου έδωσε τη σκυτάλη στη μουσική… Αισθάνομαι τυχερή που γεννήθηκα με ένα τόσο δυνατό μέσον επικοινωνίας. Οι νότες , ο ρυθμός διαπερνούν κάθε κύτταρο μου και η  ενέργεια  πηγάζει απο την απέραντη αγάπη για την μουσική ,την επικοινωνία με τον κόσμο και τη φύση μου .Ο θεατής ,ο ακροατής είναι η  πηγή μου..

  1. ΦΙΛΙΑ , ΕΡΩΤΑΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ?

Η φιλία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή του ανθρώπου  και απαραίτητα  και όλη τη διάρκεια μιας ζωής…Όσον αφορά τον έρωτα μακάρι να υπήρχαν οδηγίες. Ο έρωτας αυτοσχεδιάζει πάντα   και το νιώθουμε όλοι αυτό. Έχω ζήσει τρελές εμπειρίες στη ζωή μου. Ό,τι και να πεις, ”αυτός” θα κάνει αυτό που θέλει. Μπορεί να ζωντανέψει πεθαμένους,  αλλά και να πεθάνει ζωντανούς.

  1. ΕΧΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ  ΚΑΙ  ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ   ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ  ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ… 

Οι Λέξεις που περικλείουν αγάπη,  προσφορά , εθελοντική εργασία, και αλληλεγγύη  είναι στόχος ζωής .Πιστεύω ότι το να κάνεις το “καλό” γεμίζει την ψυχή σου και όταν βρίσκεις συμπαραστάτες στο ίδιο μήκος κύματος είναι ευτυχία .Ο Εθελοντισμός είναι η ύψιστη προσφορά στον άνθρωπο  γιατί η γη είναι μικρή και μπορείς να προσφέρεις παντού, και ο άνθρωπος που προσφέρει στον συνάνθρωπο συναντά πάντα το φως.. Είναι ύψιστο καθήκον να ενώνεις την φωνή σου για τα δικαιώματα των ανθρώπων και να βοηθάς αυτούς που η φωνή τους δεν ακούγεται, να γίνεσαι η φωνή τους. Έχω τραγουδήσει  για το δικαίωμα στη ζωή ,την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης  , για την ισότητα ,για τα παιδιά της Αφρικής…. Έχω Ενώσει  τη φωνή μου με άλλες φωνές  για το δικαίωμα στο πολιτισμό ,την τροφή, την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση, γιά να υπενθυμίσουμε   τα ανθρώπινα δικαιώματα  και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι.

  1. ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ?

Ζούμε μια πολύ σκληρή εποχή ,με δυο πολέμους πολύ κοντά μας με οδυνηρά αποτελέσματα …Πάντα ήμουν ενάντια στη βία και στον επεκτατισμό ορισμένων ανθρώπων .Δεν αντέχεται  πολλές φορές αυτή η εποχή . Η επιφανειακή μόρφωση, η έλλειψη  παιδείας και σεβασμού,  η βία ,λεκτική και σωματική έχουν κατακλύσει τη νεολαία. Τα πρότυπα που είχαμε έχουν εξαλειφθεί …Δεν ξέρω που ακριβώς οφείλεται αυτό .Ξεκινάει από την οικογένεια που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα παιδιά,? προεκτείνεται στο σχολείο ,στο πανεπιστήμιο ,στο δρόμο ?  Τι να πω? Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο …..

 

 

Αφήστε μια απάντηση