Georg Gstrein Νέα

Μακροχρόνιοι και άρρηκτοι οι δεσμοί φιλίας και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας

Οι μακροχρόνιοι και άρρηκτοι δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γιάννη Χρυσουλάκη στο Νέο Δελχί

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών,  Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφθηκε το Νέο Δελχί, στην Ινδία, συμμετέχοντας στο Διεθνές Συνέδριο “The Greek World and India: History, Culture and Trade from the Hellenistic Period to Modern Times”. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, εγκαινίασε την έκθεση «The Legend of Alexander the Great: The testimony of a byzantine manuscript», η οποία παρουσιάζει το σπουδαίας σημασίας χειρόγραφο μυθιστόρημα για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας είχε γόνιμες επαφές με εκπροσώπους από τον πολιτικό και τον ακαδημαϊκό χώρο και συναντήθηκε με την Υφυπουργό Meenakshi Lekhi,  Minister of State for External Affairs and Culture της κυβέρνησης της Ινδίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο “The Greek World and India: History, Culture and Trade from the Hellenistic Period to Modern Times” στο Jawaharlal Nehru University στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την έδρα ελληνικών σπουδών του πανεπιστήμιου JNU και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Ο Γενικός Γραμματέας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα των σχέσεων, πολιτιστικών και εμπορικών, μεταξύ Ινδών και Ελλήνων, εστιάζοντας στις επαφές και την όσμωση του Ελληνικού Κόσμου με την Ινδία από την Αρχαιότητα μέχρι τους νεωτερικούς χρόνους. Όπως ανέφερε «ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε μέχρι την Ινδία και οι απόγονοι του ίδρυσαν πόλεις εκεί, όπου ομιλούνταν τα ελληνικά, ενώ η Ινδία ήταν προορισμός και τόπος εμπορίου και για τους θαλασσοπόρους Βυζαντινούς. Η επιρροή από την ελληνική παρουσία στην Ινδία είναι ιστορικά εμφανής στην αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, την κοπή νομισμάτων, την αστρονομία κ.λπ.». Εξάλλου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, «κι αν ο Αλέξανδρος κατέστη ο μοναδικός, κοινός σε Ανατολή και Δύση, τούτο συνέβη γιατί ο κόσμος που δημιούργησε εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη διεθνή κοινότητα που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης».

Οι ιστορικές σχέσεις των δυο λαών εκφράζονται σήμερα μέσα από την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των διμερών σχέσεων, με προμετωπίδα την παιδεία και τον πολιτισμό, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, συμπληρώνοντας ότι το τρέχον Εκτελεστικό Πρόγραμμα (στη βάση της Διμερούς Συμφωνίας του 1961) προβλέπει πλήθος δράσεων όπως φεστιβάλ κινηματογράφου, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Το Συνέδριο χαιρέτησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από Ινδικής πλευράς χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός, Meenakshi Lekhi, ενώ παρέστη ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία, Δημήτριος Ιωάννου. Στο μήνυμα του, ο κ. Δένδιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επιστήμονες σ’ αυτό το Συνέδριο διερευνούν τις πτυχές της ιστορίας μας, από την Ελληνιστική περίοδο έως τη Σύγχρονη Εποχή, με στόχο την οικοδόμηση μιας σχέσης που φιλοδοξεί να γίνει στο μέλλον στρατηγική, καθώς η Ελλάδα και η Ινδία έχουν κοινή θεώρηση των πραγμάτων». Ο κ. Δένδιας έκανε ακόμη αναφορά στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU), η οποία θα ενισχυθεί με Επισκέπτη Καθηγητή από την Ελλάδα από την αρχή μάλιστα του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, ο κ. Χρυσουλάκης, μαζί με την Υφυπουργό, Meenakshi Lekhi,  Minister of State for External Affairs and Culture της κυβέρνησης της Ινδίας, εγκαινίασε την ψηφιακή έκθεση «The Legend of Alexander the Great: The testimony of a byzantine manuscript», η οποία παρουσιάζει το σπουδαίας σημασίας χειρόγραφο μυθιστόρημα, το οποίο αφηγείται τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η έκθεση, την οποία διοργάνωσε στις  εγκαταστάσεις του JNU το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, περιλαμβάνει ψηφιακές προβολές του διάσημου εικονογραφημένου μυθιστορήματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φυλάσσεται στον  κώδικα 05 της Βιβλιοθήκης του. Πρόκειται για ψηφιακές προβολές του χειρογράφου σε μικρογραφίες, που παρουσιάζουν τις πιο σημαντικές στιγμές του Μεγάλου Στρατηλάτη από την γέννηση μέχρι τον θάνατό του. Η εξιστόρηση περιλαμβάνει και την εκστρατεία προς την Αρχαία Ινδία, την επικράτηση του Μ. Αλεξάνδρου και την ίδρυση πόλεων, απεικονίζοντας, ταυτόχρονα, την ελληνική πολιτική και πολιτισμική επιρροή, η οποία επιβίωσε για πολλούς αιώνες.  Την έκθεση είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν εκατοντάδες φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου, καθώς και πλήθος κόσμου και δημοσιογράφοι. Το μοναδικό αυτό γεγονός στην καρδιά του Νέου Δελχί έλαβε εκτενή δημοσιότητα από μεγάλες εφημερίδες της Ινδίας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο ΓΓ κ. Χρυσουλάκης είχε ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία με την Υφυπουργό, Meenakshi Lekhi. Στη συζήτηση τους αναφέρθηκαν στην πραγματοποίηση ελληνο-ινδικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελλήνο-Ινδικό Επιχειρηματικό και Πολιτιστικό Επιμελητήριο Γυναικών, στην πραγματοποίηση ελληνο-ινδικής μουσικής παραγωγής, στη συνεργασία  της  Εθνικής Δραματικής Σχολής της Ινδίας με το Εθνικό Θέατρο, στην υποδοχή φοιτητών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος “Study in Greece” και στη συνεργασία στην  παροχή υπηρεσιών εργατικού δυναμικού από την Ινδία στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Ο κ. Χρυσουλάκης προσκάλεσε την κα Lekhi  να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές του 2023.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση