Hephaestus Wien Πολιτισμός

Ίριδα Visions 9 Απριλίου: “Ο καθένας και η μουσική του”

Ίριδα Visions 9 Απριλίου Θ. Αγγελόπουλος, Ν. Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του, των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου

Συνεχίζεται για μία ακόμη εβδομάδα το φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS – μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α., που συνδιοργανώνουν ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός, ο Θεατρικός και ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.).

Την Κυριακή 9/4 στις 20:00 στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55), θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του,  των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι εκδόσεις Αιγόκερως σχεδίαζαν ένα περιοδικό για τον κινηματογράφο και το θέατρο (το οποίο τελικά δεν ευοδώθηκε), του οποίου η δομή θα βασιζόταν σε μια συζήτηση (εν είδει αμφίδρομης συνέντευξης) ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες του αντίστοιχου χώρου. Για το πρώτο τεύχος επιλέχθηκαν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αδιαμφισβήτητα οι κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού σινεμά της εποχής και δύο από τους πρωτεργάτες και στυλοβάτες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έτσι, ένα καλοκαιρινό βράδυ, ο Αντώνης Κόκκινος και ο Γιάννης Σολδάτος κάθισαν με τους δυο τους στο σπίτι του Αγγελόπουλου στο Μάτι και κατέγραψαν μια τρίωρη συζήτηση που κινήθηκε εντός δεδομένων πλαισίων, ώστε να ενταχθεί στο περιοδικό. Ξετυλίχθηκε εκεί η κοινή και από κάποιο σημείο και έπειτα, εντελώς διαφορετική τους πορεία · μια διαδρομή που ξεκίνησε από τα χρόνια του Παρισιού, συνεχίστηκε με εκείνη τη θεαματικά ναυαγισμένη απόπειρα να στήσει ο Αγγελόπουλος την πρώτη του ταινία, αυτή για τους Φόρμιγξ, με βοηθό τον Παναγιωτόπουλ και κατέληξε στο, ιστορικό πια, έργο του καθενός. Η ξεχασμένη για τριάντα πέντε χρόνια συζήτηση βρέθηκε! (Τόσο οι κασέτες όσο και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, τώρα που οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί μας έχουν φύγει από τη ζωή). Αυτή η συζήτηση είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο και για την έως τότε στάση και πορεία των δύο δημιουργών, για το σχεδιασμό του μελλοντικού τους έργου, για την οντότητα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και του κινηματογράφου γενικότερα. Ο λόγος των δύο δημιουργών αποτελεί και τον βασικό πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η ταινία.

Ο Αντώνης Κόκκινος είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου και παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Νίκο Νικολαΐδη, Θανάση Ρεντζή κ.ά.. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το Τέλος εποχής, απέσπασε οχτώ κρατικά βραβεία και συμμετείχε σε περισσότερο από 40 φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές στην κρατική και στην ιδιωτική τηλεόραση, ενώ επίσης και υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός για πολλά χρόνια σε εκπομπές με θέμα τον κινηματογράφο, τον λόγο και τη μουσική. Παράλληλα ασχολήθηκε με την κινηματογραφική εκπαίδευση, ως καθηγητής σε ιδιωτικές σχολές. Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου στις φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας.

Ο Γιάννης Σολδάτος γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι ο συγγραφέας της Ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου και διευθυντής-ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Αιγόκερως. Έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του: Στον αστερισμό του Κριού (μυθιστόρημα), Αλέξης Δαμιανός (κριτική βιογραφία), Το αίνιγμα (μυθιστόρημα), Θανάσης Βέγγος, ένας άνθρωπος παντός καιρού (βιογραφία), Οδύσσειες σωμάτων στο έργο του Νίκου Κούνδουρου (βιογραφία), Η Ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο (κριτική μελέτη), Ελληνικός κινηματογράφος και ελληνική λογοτεχνία (κριτική μελέτη). Έχει σκηνοθετήσει τις τηλεοπτικές σειρές Η περιπέτεια ενός ποιήματος και Το βιβλίο. Επίσης, τις ταινίες Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου, Βήματα, Το αίνιγμα, Υποβρύχιος έρωτας, Βίοι αγίων, Φιοντόρ, ο παίκτης, Η επέλαση των Απάτσι. Τα ντοκιμαντέρ: Ένας άνθρωπος παντός καιρού, όπως και πολλά τηλεοπτικά. Έχουν εκδοθεί και παρασταθεί είκοσι θεατρικά του έργα. Έχει διατελέσει καθηγητής σε κινηματογραφικές και δραματικές σχολές, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Η είσοδος στον κινηματογράφο Ίριδα, θα γίνεται από τη πλευρά της Ακαδημίας με την επίδειξη του email προκράτησης θέσης και παραλαβή του δωρεάν εισιτηρίου.

Η προκράτηση θέσεων ξεκινάει 2 μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχει και αριθμός δωρεάν εισιτηρίων που θα διατίθενται στην είσοδο μέχρι την εξάντληση τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επισκεφτείτε το iridavisions.gr.

Αφήστε μια απάντηση