Ομογένεια

Η κ. Άντζελα Μπράτσου της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας στο HR 

 

Η Ελληνική γλώσσα που αποτελεί το μέσο επικοινωνίας για τους Έλληνες ομογενείς οι οποίοι προσπαθούν να τη διαδώσουν και να παραμείνει ζωντανή και μέσω των απογόνων τους είναι το κύριο θέμα της πολιτιστικής εκπομπής Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με τον Δημήτρη Λαζάρου. 

Η καλεσμένη της εκπομπής, η κ. Άντζελα Μπράτσου, εκπρόσωπος και μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, είναι η καλεσμένη που μας μεταφέρει και μας πληροφορεί σχετικά με τις ποικίλες και πολυσήμαντες δράσεις της ΕΝΩΣΗΣ σχετικά με την Ελληνική γλώσσα.

Η Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας (UER), που ιδρύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1989, είναι η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας της Ρουμανίας, τα μέλη της οποίας είναι Ρουμάνοι πολίτες ελληνικής καταγωγής και φιλέλληνες, οι οποίοι συμβάλλουν μαζί στον θεμελιώδη  σκοπό της διατήρησης και προώθησης της μητρικής γλώσσας, του Ελληνικού πολιτισμού και κουλτούρας, της ελληνικής ιστορίας, των χριστιανικών και ορθόδοξων παραδόσεων.

Η Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας (UER) είναι επίσης ο οργανισμός που εκπροσωπεί στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου της χώρας, την κοινότητα ελληνικής καταγωγής στη Ρουμανία.

Μετά την ίδρυσή της το 1989, η UER είχε πολλά επιτεύγματα στη διατήρηση, τη ανάπτυξη και τη ελεύθερη έκφραση της εθνικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και θρησκευτικής ταυτότητας των μελών της. Από αυτά τα επιτεύγματα, σίγουρα 3 θα παραμένουν στην παγκόσμια  ιστορία του ελληνισμού· μιλάμε για την ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του βουλευτή Δ Γ Ζησόπολ για την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, για την πρωτοβουλία του της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ σε επίπεδο παιδιών μέχρι 18 ετών και για την ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΕ ΖΑΠΠΑ (που εντάσσεται στην απόφαση κάθε ελληνικής κοινότητα να διαλέξει και να δωρίσει 2 προτομές τοπικών ηρώων ελληνικής καταγωγής). 

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν πολλές ακόμα πολιτιστικές δράσεις στις οποίες ηγείται ή εμπλέκεται η UER και στις οποίες αναφέρεται η κ. Άντζελα Μπράτσου.

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι, την Πέμπτη, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 7μ.μ., ώρα Κεντρικής Ευρώπης // 8μ.μ., ώρα Ελλάδας, στο HEPHAESTUS RADIO και στην πολιτιστική εκπομπή του, Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, που μπορεί να ταξιδεύει μέχρι τη Ρουμανία, αλλά εκπέμπει ΕΛΛΑΔΑ σε 165 χώρες του κόσμου, στα παρακάτω links:

 

site

http://radio.hephaestuswien.com

live24

http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=3110&fbclid=IwAR0bLCggTSE3IXB-J0FW5srEUXbykiiniGFlRfg6z6u1QX3kR6HAS1nsUTs

Google Play Store

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hsservices.HephaestusRadio

Amazon App

https://www.amazon.com/HS-services-Hephaestus-Radio/dp/B083DYRVJ5/ref=sr_1_1?keywords=Hephaestus+Radio&qid=1579687052&sr=8-1

 

Αφήστε μια απάντηση