Πολιτισμικά

HELLENEN POLKA

 

HELLENEN POLKA

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αυστριακής Πρεσβείας.

Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου φέρει τον τίτλο Hellenen Polka από την ομότιτλη πόλκα που συνέθεσε ο Johan Strauss υπέρ των Ελλήνων και θα πραγματοποιηθεί στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 20.30.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον Νικόλαο Δούμπα, τον Έλληνα Μαικήνα των Τεχνών και μέγα ευεργέτη της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Ο Νικόλαος Δούμπας υπήρξε προσωπικός φίλος, συνεργάτης και συμπαραστάτης των συνθετών Johan Strauss, Johannes Brahms και Richard Wagner, των ζωγράφων Gustav Klimt και Hans Makart αλλά και πολλών άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων της εποχής. Στον Νικόλαο Δούμπα οφείλεται η διάσωση 200 περίπου μουσικών χειρογράφων του Franz Schubert, τα οποία στη συνέχεια δώρισε στο Αυστριακό κράτος και αποτέλεσαν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Εθνικής βιβλιοθήκης της Αυστρίας. Ως χορηγός και ως μέλος της κυβέρνησης συνέβαλε στην αναμόρφωση της Βιέννης, με την συμμετοχή του στην δημιουργία του Musikverein, της Αυστριακής Βουλής, του Δημαρχείου και άλλων εμβληματικών κτηρίων αλλά και την τοποθέτηση μνημείων και ανδριάντων προς τιμήν των Beethoven, Schubert, Mozart, Brahms κ.α.  Διακρίθηκε για τις ευεργεσίες του, κυρίως στον τομέα των τεχνών, στην Ελλάδα και την Αυστρία.

 

 

Το εορταστικό πρόγραμμα της επετειακής συναυλίας περιλαμβάνει διάσημες συνθέσεις της δυναστείας των Strauss, έργα τα οποία εκείνη την εποχή αφιέρωσαν στο Δούμπα ο Johan Strauss (Γαλάζιος Δούναβης, Neu Wien, Hellenen Polka) και ο Anton Kraal (Dumba March), τους Ουγγρικούς χορούς Νο1 και Νο5 του Johannes Brahms και το March Militaire του Franz Schubert.

Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων για τα 60 χρόνια της Φιλαρμονικής Λουτρακίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω της Ticket Services.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Η προπώληση θα ξεκινήσει το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται από την πολιτεία.

Αφήστε μια απάντηση