Παροικιακά Νέα

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Helga Maria Schmid

 

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Helga Maria Schmid

Είχα μια μακρά συζήτηση με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Helga Schmid, με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν τη Μαριούπολη και την ασφάλεια του Έλληνα Προξένου που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο ασφαλή, πίσω στην Ελλάδα.

Θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία, να εκφράσω τις βαθιές μου ευχαριστίες στους Έλληνες διπλωμάτες που, με κίνδυνο της ζωής τους, προσπάθησαν να εκκενώσουν Έλληνες πολίτες και ομογενείς από την Ουκρανία, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

 

 

Από εκεί και πέρα, κάναμε και μια γενική επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης. Η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Και συζητήσαμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικές πτυχές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες είχατε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τη Βρετανίδα ομόλογό σας και συζητήσατε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Πήρατε κάποιες αποφάσεις; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις Αθήνας και Λονδίνου;

 

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ένας πολύ σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης. Ήταν η τέταρτη φορά που συναντήθηκα με  Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, σε αυτή την περίπτωση με την Liz Truss, τα τρία σχεδόν χρόνια που είμαι Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Αυτή τη φορά συναντηθήκαμε κάτω από το κράτος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συζητήσαμε τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας που η εισβολή αυτή δημιουργεί, τόσο για τις χώρες μας, όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Σαχέλ, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης και για το πώς μπορεί η ανθρωπότητα να βγει από αυτή την τεράστια περιπέτεια που μας έβαλε η ρωσική εισβολή.

 

Foto: Nikos Dendias

Αφήστε μια απάντηση