Ειδήσεις

“Η κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια διαδρομή αιώνων…”

 

Εκδήλωση με θέμα «Η κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια διαδρομή αιώνων…» πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021 στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» στα Χανιά.

Ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ συνάντησε τον Δρόμο του Κρασιού σε μια εκδήλωση με θέμα “Η κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια κοινή διαδρομή αιώνων…”

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος», στα Χανιά, στις 9 μ.μ. είχε στόχο να προβάλλει τη σπουδαιότητα της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιστορικών Καφέ, της οινοποιίας, του κρασιού, και των παραγώγων του, αλλά παράλληλα να προωθήσει τις δυο Πολιτιστικές Διαδρομές (και άρα τις πόλεις από όπου περνούν) ως τουριστικούς προορισμούς ιδιαίτερης αξίας και αισθητικής.

 

Ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» Βασίλης Σταθάκης προσφέρει στην Ραφαέλα Καρία το λογότυπο της Πολιτιστικής Διαδρομής

 

 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν o «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», ο “Iter Vitis”, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και το ΕΒΕΧ. H εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τα «Χανιώτικα Νέα», το Μουσείο Τυπογραφίας και το Iνστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης

 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», Βασίλης Σταθάκης, η Πρόεδρος του «Iter Vitis» Emanuela Panke, η οποία εξαιτίας της πανδημίας δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από το Τελ Αβίβ και συμμετείχε μέσω skype, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, η Προισταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαριάνθη Αναστασιάδου και η Πρέσβειρα του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» στην Ιταλία και ειδική στις «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, Raffaella Caria. Στην ομιλία ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί και η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο εξαιτίας αυξημένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών έστειλε χαιρετισμό. Τις μεταφράσεις από τα Ιταλικά στα ελληνικά έκανε ο Τiziano Calabrese, από τον Ελληνο – Ιταλικό Σύλλογο Χανίων.

 

Η Προισταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του ΥΠΠΟΑ Μαριάνθη Αναστασιάδου και η Εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» στην Ιταλία, Ραφαέλα Καρία

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η σημασία πιστοποίησης της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» καθώς και η σπουδαιότητα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Περιφέρεια Κρήτης, η Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο Δήμος Χανίων το ΕΒΕΧ, αλλά και το ΥΠΠΟΑ δήλωσαν έμπρακτοι υποστηρικτές και αρωγοί της προσπάθειας. Εξάλλου οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» αποτελούν δυναμικούς φορείς της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και του πολιτισμικού τουρισμού.

 

 

 

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική, ενώ κατά τη διάρκεια της προσφέρθηκαν κρασιά και γεύσεις από ευρωπαϊκές χώρες από όπου «περνούν» οι δυο Πολιτιστικές Διαδρομές.

Στόχος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» ήταν η εκδήλωση να αποτελέσει την αρχή και να καθιερωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Πολιτιστικών Διαδρομών, ως καινοτόμος θεσμός, μιας σειράς  Φεστιβάλ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης  που θα διεξάγονται κάθε χρόνο αναδεικνύοντας -ακόμα περισσότερο- τα Χανιά διεθνώς.

 

O Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», Βασίλης Σταθάκης

 

Ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» Βασίλης Σταθάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει δείξει όσον αφορά στα Ιστορικά Καφέ, την Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην Υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη, τη γενική διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης Σνεζάνα Μάρκοβικ, το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, και συγκεκριμένα τον εκτελεστικό γραμματέα Στέφανο Ντομινιόνι, και τους συνεργάτες τους. Επίσης το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσωπικά την υπουργό Λίνα Μενδώνη, το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον διευθυντή του γραφείου, Γιώργο Καλαμαντή, την προισταμένη τμήματος Μαριάνθη Αναστασιάδου, το Υπουργείο Τουρισμού και συγκεκριμένα τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη, τον ΕΟΤ και την Πρόεδρό του, Αντζελα Γκερέκου και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Φραγκάκη και φυσικά την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Καλογερή, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού και Πρόεδρο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, Γιάννη Γιαννακάκη, την Περιφερειακή Σύμβουλο Κρήτης, εντεταλμένη Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού στην ΠΕ Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη, το ΕΒΕΧ και τον Πρόεδρό του Αντώνη Ροκάκη. Επίσης το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων – Ρεθύμνου και προσωπικά τον Πρόεδρό του Νίκο Καραβιτάκη και τους εθελοντές διασώστες της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Χανίων για την παρουσία και υποστήριξή τους.

Αφήστε μια απάντηση