Νέα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το Α’ Εξάμηνο του 2023 υποστήριξε 60.468 παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το Α’ Εξάμηνο του 2023 υποστήριξε 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους με 56% αύξηση σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο 2022

 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού / 12 sec μέσος χρόνος αναμονής

  • Αύξηση* 12%στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων
  • Αύξηση* 17%στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών
  • Αύξηση* 100%στον αριθμό μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης
  • Αύξηση* 97%στον αριθμό των παιδιών που παρείχαμε προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις

 *Αύξηση σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο 2022

  • 240 κλήσεις την ημέρα -10 κλήσεις την ώρα- στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 για σοβαρά περιστατικά παιδιών
  • Ανά 3,5 ώρεςενημέρωση αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών για παιδί σε κίνδυνο
  • 2 αναφορέςγια σωματική κακοποίηση παιδιού την ημέρα
  • 1 στα 2 παιδιά από τα 1.055 που έχουν φιλοξενηθεί στα 11 Σπίτια του Οργανισμού, έως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μέσω επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, αναδοχής ή τεκνοθεσίας
  • 3 παιδιά την ημέρα υποστηρίχτηκαν ψυχολογικά
  • 5 διακομιδέςνεογνών και παιδιών την ημέρα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», 27 χρόνια τώρα, έχει προτεραιότητα τη φροντίδα και την υποστήριξη των παιδιών που μεγαλώνουν στα Σπίτια του αλλά και την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων σύμφωνα με κάθε νέο νομοθετικό πλαίσιο, στις ολιστικές υπηρεσίες που παρέχει για την υποστήριξη κάθε παιδιού και της οικογένειάς του.

Στο πλαίσιο ανάδειξης του εξειδικευμένου έργου του, που υλοποιεί σε καθημερινή βάση 365 ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν και 13 εκ των εξειδικευμένων επιστημόνων του, παρουσίασε τα Στατιστικά Στοιχεία που προέκυψαν από τη δράση του το Α’ Εξαμήνου του 2023 -έναν απολογισμό του έργου που πραγματοποίησε τους πρώτους έξι μήνες του έτους- ενώ συγχρόνως ανακοίνωσε και τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

 

Δείτε τη Συνέντευξη Τύπου ΕΔΩ: 

 

O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε: «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” όπως και όλο τον χρόνο, έτσι και το καλοκαίρι, βρίσκεται εδώ, ώστε να δώσει ένα φιλί ζωής στα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές. Το Α’ Εξάμηνο του 2023 υποστήριξε 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τουςμε 56% αύξηση σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο 2022. Βρισκόμαστε εδώ, συσπειρωμένοι με τους 476 επαγγελματίες του “Χαμόγελου” και μαχόμαστε καθημερινά για τα όλα παιδιά, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Πριν από 27 χρόνια ένα παιδί, ο ιδρυτής του “Χαμόγελου”, ο γιός μου ο Ανδρέας, μας οδήγησε σε έναν άλλον δρόμο και αποτέλεσε φάρο, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν όσα δικαιούνται: ασφάλεια, φροντίδα και νοιάξιμο». Αναφορά έγινε και στις σημαντικές στιγμές του Οργανισμού ενώ ανακοινώθηκε και η επερχόμενη βράβευση του ως καλύτερος Φορέας Εθελοντισμού στην Ελλάδα στα Hellenic Responsible Business Awards 2023, με αφορμή τα μετρήσιμα στοιχεία, στατιστικά και οικονομικά, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μάχες του «Χαμόγελου».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ανακοίνωση για τη μετατροπή 2 Σπιτιών του, σε Περιστέρι και Μαρούσι, σε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας όπου θα λειτουργούν στο πρότυπο των άλλων 3 Σπιτιών του σε Αγρίνιο, Πύργο και Χαλκίδα, καθώς και του Σπιτιού στην Ηρακλείτσα Καβάλας, όπου θα φιλοξενεί αποκλειστικά ασυνόδευτους ανήλικους λειτουργώντας ως Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, 9 διαμερίσματα στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη ετοιμαστεί να υποδεχτούν παιδιά του Οργανισμού από 15 ετών και άνω, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Σχετικά με τις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017) η Σταυρούλα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος του Οργανισμού, ανέφερε «Το Α’ εξάμηνο του 2023 λάβαμε και διαχειριστήκαμε 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές του Οργανισμού, περίπου 639 κλήσεις ανά ημέρα και καταφέραμε να μην ξεπερνάει τα 12 δευτερόλεπτα αναμονής. Το 80% των επιτόπιων παρεμβάσεων που πραγματοποιήσαμε ήταν είτε τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώματα, είτε το σαββατοκύριακο, όταν το “Χαμόγελο” φαινόταν ότι ήταν η μόνη τους λύση». Δεν παρέλειψε να τονίσει πως για το «Χαμόγελο» όλες οι κλήσεις είναι σημαντικές, και κάθε κλήση είναι μια ευκαιρία για ένα παιδί να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.

Η Ιωάννα Λαγουμιντζή, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Σπιτιών Φροντίδας και Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας ανέφερε πως το Α΄ εξάμηνο 2023 λάβαμε 29 αιτήματα φιλοξενίας για 55 παιδιά σε σύγκριση με όλο το έτος 2022, όπου λάβαμε 108 αιτήματα φιλοξενίας για 196 παιδιά και δήλωσε«Όλες οι δράσεις και οι υπηρεσίες του “Χαμόγελου” είναι καλό να θυμόμαστε ότι συνδέονται μεταξύ τους, και αυτό συμβαίνει γιατί όταν αναλαμβάνουμε τη φροντίδα ενός παιδιού πρέπει να φροντίσουμε όλες του τις ανάγκες. Έως σήμερα από τα 1.055 παιδιά, 1 στα 2 (524) παιδιά -ποσοστό διαχρονικόέχουν αποκατασταθεί είτε μέσω της επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφού ήταν ασφαλές να επιστρέψουν εκεί, είτε μέσω κατάλληλης αναδοχής ή τεκνοθεσίας». Αξίζει να αναφερθεί πως έως σήμερα έχει προχωρήσει στην επανένωση 390 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων.

Αναφορικά με το έργο των Κέντρων Ημέρας η Στεφανία Τέκου, Κλινική Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια στο Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας του Οργανισμού, επισήμανε πως το Α’ Εξάμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν θεραπευτικές συνεδρίες σε 134 παιδιά, με τα 42 να είναι νέα αιτήματα, και τα 97 παιδιά από προηγούμενα χρόνια, καθώς το «Χαμόγελο» συνοδεύει τα παιδιά για όσο χρειάζονται και δεν υπάρχει λήξη της θεραπείας τους. Παράλληλα με τη στήριξη των παιδιών πραγματοποιήθηκε και συμβουλευτική υποστήριξη στους φροντιστές, γονείς και κηδεμόνες τους.

Ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού, δίνοντας έμφαση στις παράλληλες δράσεις κινητοποίησης που πραγματοποιεί το «Χαμόγελο» και στο γεγονός πως δεν εφησυχάζει με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αγνοουμένων τόνισε:«Στο “Χαμόγελο” δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα, προσπαθούμε να είμαστε εκεί, να δώσουμε λύσεις -και δίνουμε λύσεις- να προλάβουμε το πρόβλημα. Το A‘ Εξάμηνο του 2023 δεχτήκαμε 5.734 κλήσεις στην 116000και χειριστήκαμε 134 αιτήματα για την αναζήτηση 98 παιδιών, εκ των οποίων τα 75 παιδιά βρέθηκαν. Δε θα σταματήσουμε να λέμε πως “Κάθε παιδί που λείπει από το Σπίτι του βρίσκεται σε κίνδυνο’’ καθώς για κάθε γονέα που χάνει έστω και για 1 ώρα το παιδί του, χάνεται όλος ο κόσμος του. Υπάρχει εμπειρία, γνώση, αντανακλαστικά, και είμαστε εδώ για όποιον επιθυμεί και μπορεί να μας καλέσει».

Σε μια συγκινητική ιστορία αναφέρθηκε η Ελένη Παπακώστα, Κοινωνική Λειτουργός, από το Πανελλήνιο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, δίνοντας τον παλμό των δράσεων Υγείας του «Χαμόγελου» και είπε«Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη φροντίδα την ισότητα και την αξιοπρέπεια στο πρώτο εξάμηνο του 2023 καταφέραμε να στηρίξουμε ολιστικά 8.769 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και τις οικογένειες τους» ενώ η Ειρήνη Δέδε, Παιδίατρος στο Kοινωνικό Πολυϊατρείο του Οργανισμούσημείωσε τη σημαντικότητα της συμβολής των εθελοντών ιατρών μας στις δράσεις Προληπτικής Ιατρικής καθώς δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να κάνουν εξετάσεις που δε θα μπορούν στην περιοχή που διαμένουν. Μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2023, στο Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία συμμετείχαν 440 παιδιά, και δήλωσε«Το “Χαμόγελο” δεσμεύεται πως κάθε παιδί ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, έχει ίσα δικαιώματα για παροχή υπηρεσιών υγείας. Θα δανειστώ τη φράση του μικρού ιδρυτή του Χαμόγελου, Ανδρέα, πως κάθε παιδί αξίζει ένα Χαμόγελο».

Στην ολιστική προσέγγιση και στην εναρμονισμένη συνεργασία όλων των Τμημάτων του Οργανισμού για την επίτευξη ολιστικής υποστήριξης 11.220 παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης εστίασε η Σοφία Κούχη, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια στα 16 Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά δηλώνοντας: «Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, με διαφορετικές ανάγκες και βιώματα και οφείλουμε να την πλαισιώνουμε εξατομικευμένα για να καταφέρει να είναι και πάλι λειτουργική».

«Στόχος της Ημερήσιας Φροντίδας είναι κάθε παράλληλα με τη φροντίδα του παιδιού, να επανακάμψει η οικογένεια ώστε να βρει τον γονεϊκό ρόλο που αξίζει να έχει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού. Κύριος στόχος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απομάκρυνσης του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον»επισήμανε η Ρούλα Σιδέρη, Παιδαγωγός και Συντονίστρια στα Σπίτια Φροντίδας και στα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας.

Η Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος και Συντονίστρια στο Τμήμα Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών, με αφορμή την 100% αύξηση στον αριθμό των μαθητριών και μαθητών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης -σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο 2022-, δήλωσε «Η αύξηση αυτή απεικονίζει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση παιδιών, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών. Ο Οργανισμός δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ενημερωθούν για καταστάσεις που μπορεί να είναι δύσκολες, απαιτητικές και ψυχοφθόρες για αυτά όπως η κακοποίηση, το Bullying κ.α.».

Παίρνοντας τη σκυτάλη η Δώρα Θανοπούλουσυντονίστρια της Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης “Smile Academy του «Χαμόγελου», εστίασε στις βελτιώσεις και τις καινοτομίες που έχουν σημειωθεί στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, και υπογράμμισε «Η Ακαδημία Smile Academy αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την ολιστική προστασία των παιδιών. Ενισχύοντας τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες σε σύμπραξη με έγκριτους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, επιδιώκουμε να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά ποιοτική εκπαίδευσησε θέματα τεχνολογίας και περιβάλλοντος, καθώς επίσης στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε το προσωπικό μας, τους εθελοντές μας αλλά και τους εξωτερικούς συνεργάτες μας».

Για τον Εθελοντισμό και τη δράση των 6.116 εθελοντών/ντριών, παιδιών και ενηλίκων, μίλησε η Βέρα Τσίχλη, η οποία συντονίζει το Τμήμα Εθελοντισμού αναφέροντας«Ο πολύτιμος λίθος του Οργανισμού, είναι οι εθελοντές του. Εθελοντές ενήλικες, παιδιά, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για ποιο λόγο; Προκειμένου να χαρίσουν στα παιδιά το καλύτερο χαμόγελό τους» ενώ μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους και μια ιστορία που έστειλε εθελόντρια φροντίδας στα Νοσοκομεία.

Η Τζωρτζίνα Τσάγκα, συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου “YouSmile” τόνισε τη σημασία του μαθητικού εθελοντισμού λέγοντας «Μέσα από το YouSmile τα παιδιά εκπαιδεύονται μέσα από την εμπειρία και την καθημερινή επαφή τους, με τους ανθρώπους του ‘’Χαμόγελου’’, να παρατηρούν τι συμβαίνει γύρω τους, γεγονός που φαίνεται και από τους αριθμούς, καθώς οι 175 μαθητές-εθελοντές συμμετείχαν σε 515 δράσεις. Μαθαίνουν να νοιάζονται, και να αντιδρούν δημιουργικά και βοηθητικά» ενώ συγκίνησε με την ιστορία μιας YouSmiler.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει σταθερά κάθε παιδί, κάθε οικογένεια που βιώνει μια δύσκολη συγκυρία, είτε είναι οικονομικής, είτε κοινωνικής, υγείας ή άλλης φύσεως, ώστε να καταφέρουν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις απαιτήσεις της ζωής με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Η εμπιστοσύνη όσων στηρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ζωτικής σημασίας γιατί χωρίς εσάς… δε γίνεται!

Δείτε φωτογραφικό υλικό της Συνέντευξης Τύπου στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://photos.app.goo.gl/oCj9eBdDKbkx4W2b7

Διαβάστε αναλυτικά τα Στατιστικά Στοιχεία Α’ Εξαμήνου 2023 στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://drive.google.com/drive/folders/1UvjaQ5HtHlWGeZ9vqs6G5ph_Ft7Ag9iE?usp=sharing

 

Αφήστε μια απάντηση