Κύπρος Νέα

Συμμετοχή του Κύπριου βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη στον ΟΑΣΕ με θέμα την Ανθρώπινη Διάσταση

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της 3ης Συμπληρωματικής Συνάντησης του ΟΑΣΕ για την Εφαρμογή της Ανθρώπινης Διάστασης

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), συμμετείχε στην 3η Συμπληρωματική Συνάντηση για την εφαρμογή της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ, στη Βιέννη, με θέμα: «Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών στην προώθηση και προστασία της ανεκτικότητας και στην καταπολέμηση των διακρίσεων».

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης, ο κ. Χατζηγιάννη, επισήμανε ότι για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας απαιτείται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων όπως οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, η κοινωνία των πολιτών και ο ακαδημαϊκός κόσμος.

Ως βουλευτές, ανάφερε ο κ. Χατζηγιάννη, έχουμε χρέος να καταδικάζουμε δημόσια όλες τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας τόσο εντός των κοινοβουλίων όσο και εντός των κοινωνιών μας, καθιστώντας σαφές ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι αποδεκτά για τη δημοκρατική κουλτούρα που θέλουμε να προωθήσουμε, η οποία βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου και στην οικοδόμηση ισχυρότερων και δημοκρατικότερων κοινωνιών, μέσω της συμβολής της στη βελτίωση της ποιότητας και της διαφάνειας των πολιτικών αποφάσεων και των νομοθετημάτων και, συνακόλουθα, στην επιτυχή εφαρμογή τους, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη θέσπισης ισχυρότερων νόμων, σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα διευκολύνουν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στο νομοθετικό έργο.

Ο κ. Χατζηγιάννη, σημείωσε ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδίασε και εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού. Αναφέρθηκε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολιτικών και δράσεων που ενισχύουν τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών όπως η θεσμοθέτηση της δημόσιας διαβούλευσης, η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών με υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, μέσω της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας, η εκπόνηση στρατηγικής για την ενεργό πολιτότητα και τη συμμετοχική διακυβέρνηση καθώς και η δημιουργία του «Σπιτιού του Εθελοντή» το οποίο φιλοξενεί σημαντικό αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τη σημαντική συμβολή της Κ.Σ. ΟΑΣΕ ως προνομιακού φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας στον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών και στην άντληση διδαγμάτων προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου αλλά και στην υιοθέτηση ψηφισμάτων σχετικά με τη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ και την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.

 

Αφήστε μια απάντηση