TasosP.-OnLine

Η συγκλονιστική τούρκικη σειρά “Ethos” που θα λατρέψετε

Στο Netflix, η μίνι σειρά «Ethos» περιγράφεται ως η ιστορία «μίας ομάδας ατόμων στην Κωνσταντινούπολη, που ξεπερνούν κοινωνικοοικονομικά όρια και συνδέονται, καθώς οι φόβοι και οι ελπίδες τους γίνονται ένα». Ο πρωτότυπος τίτλος της σειράς «Bir Baskadir» σημαίνει «είναι κάτι άλλο» και αποτελείται από οκτώ επεισόδια διάρκειας 45 λεπτών το καθένα.

Ο  43χρονος σεναριογράφος και σκηνοθέτης με σημαντική προϊστορία στο θέατρο Berkun Oya, έγραψε και σκηνοθέτησε ένα σύγχρονο δράμα, με στοιχεία ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές «ανθρώπους-ήρωες» της διπλανής πόρτας.  Από τη μια πλευρά βλέπουμε, μια σύγχρονη Τουρκία στην οποία οι άνθρωποι έχουν σπουδάσει και ζουν μια ζωή όπως οι ίδιοι θέλουν και από την άλλη, συναντάμε την παραδοσιακή Τουρκία, η οποία «υποχρεώνει» τις γυναίκες να φορούν μαντίλα και να ακολουθούν πιστά τον Χότζα τους και γενικότερα να ζουν μια ζωή, την οποία οι άλλοι έχουν φτιάξει για εκείνες.

Πρωταγωνιστές της σειράς είναι η Μέριεμ (Oyku Karayel), μια όμορφη καλοσυνάτη νεαρή καθαρίστρια η οποία βιώνει λιποθυμικά επεισόδια και αφού οι γιατροί δεν βρίσκουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα, την στέλνουν σε μία ψυχολόγο, την Πέρι (Defne Kayalar). Η Πέρι έχει  σπουδάσει στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Τουρκία για να ασκήσει την ψυχιατρική. Η Μέριεμ ζει με τον αδερφό της, Γιασίν (Fatih Artman), τη σύζυγό του, Ρουχιγιέ (Funda Eryigit), και τα δύο παιδιά τους, την Έσμα και τον Ισμαήλ. Η Ρουχιγιέ βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη, με έντονες τάσεις αυτοκτονίας, ενώ ο Ismail, περίπου 3 ετών, δεν μιλάει. Παράλληλα βλέπουμε τη ζωή του Σινάν, του ευκατάστατου σαραντάρη άντρα του οποίου το σπίτι καθαρίζει η Μέριεμ, της Γκιουλμπίν, μιας ψυχιάτρου με μία «προβληματική» οικογένεια, της Μελίσσα η οποία είναι γνωστή ηθοποιός σε  διάσημη τουρκική σαπουνόπερα, του Χότζα, από τον οποίο η Μέριεμ πρέπει να παίρνει την έγκριση για κάθε της πράξη και της κόρης του Χότζα, της Χαϋρουνίσα, η οποία με τα ακουστικά της ακούει δυνατά house μουσική και έχει τον δικό της σεξουαλικό προσανατολισμό.

Όλοι οι ήρωες είναι διχασμένοι, μόνοι τους, αποξενωμένοι, υποφέρουν και ξεσπούν, αναζητούν στην ουσία μια εθνική ταυτότητα.

Εξαιρετικό το σενάριο, η σκηνοθεσία αλλά και η φωτογραφία. Από τη μια οι αργές κινήσεις , οι παύσεις, οι διάλογοι, οι εξομολογήσεις και από την άλλη τα υπέροχα τοπία και οι εικόνες, τόσο από την αγαπημένη μου Κωνσταντινούπολη όσο και από τις παραγκουπόλεις και τα χωριά της.

Ως συνθέτης μού έκανε φοβερή εντύπωση η instrumental μουσική της σειράς, την οποία βρήκα εξαιρετική. Κάποιες συνθέσεις είναι ανατολίτικες και ρετρό που ξεπήδησαν από τη δεκαετία του 80.

Να σημειωθεί πως στο τέλος κάποιων επεισοδίων υπάρχουν απροσδόκητα εικόνες αρχείου υπό τους ήχους και με βιντεοκλιπ του Ferdi Özbeğen, ενός ανοιχτά γκέι αραμπέσκ τραγουδιστή που μεσουρανούσε μεταξύ ‘70 και ‘80 δείτε εδώ

Το “Ethos” είναι το Unorthodox της δεύτερης καραντίνας. Μια συγκλονιστική σειρά που δεν μοιάζει με καμία άλλη τούρκικη σειρά…!

https://www.youtube.com/watch?v=3xB3_v09vuw

 

Αφήστε μια απάντηση