Συνεντεύξεις

Green Coffee Shop: Μιλήσαμε με τον Κρίστιαν, τον Φίλιππο και τον Κίμωνα και μας είπαν όλα τα μυστικά του βιολογικού καφέ!

 

Ντορέλλα Κοκόση

Το Green Coffee Shop αντιπροσωπεύει στο παρόν τον τρόπο που θα λειτουργούν τα καταστήματα στο μέλλον.

Είναι μία ιδέα για την προώθηση βιολογικού καφέ και λοιπών βιολογικών προϊόντων με στόχο η συνολικη διαδικασία να αφήνει το χαμηλότερο δυνατόν ανθρακικό αποτύπωμα. Ακολουθούμε πιστά το σλόγκαν της καμπάνιας #μπορώχωρίςπλαστικό και όλες οι συσκευασίες του καταστήματος είναι οικολογικές ή βιοδιασπώμενες. Επιλέγουμε τα προϊόντα με βάση τη διατροφικής τους αξίας, το χαμηλό ενεργειακό κόστος της παραγωγής τους, το σκοπό που υποστηρίζουν και πόσο εύκολα είναι προσβάσιμα. Το Green Coffee Shop είναι εδώ για να υποστηρίξει τον ήδη υγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθούν πολλά άτομα, αλλά ιδίως για να συστήσει σε νέα άτομα μια σοφή κουλτούρα απόλαυσης του καφέ και της διατροφής προστατεύοντας παραλληλα τη φύση.

Θα το βρείτε στην οδό Νάξου 2 στο Χαλάνδρι.

 

Πως σας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου καταστήματος?

Ξεκινά κυρίως από την οικολογική ευαισθησία που έχουμε σαν ομάδα.

Παρατηρώντας επομένως την ανάπτυξη μιας οικολογικής τάσης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα κι έπειτα από την ανάγνωση διαφόρων ευρωπαϊκών και Αμερικανικών μελετών οι οποίες παρουσιάζουν αυτήν την αυξητική τάση στα θέματα οικολογίας άρχισε να αναπτύσσεται σιγά σιγά η ιδέα της δημιουργίας ενός οικολογικού καταστήματος.

Το τριψήφιο, από την άλλη, ποσοστό ανάπτυξης στην αγορά βιολογικών προϊόντων, και με γνώμονα ότι οι βιολογικές καλλιέργειες είναι πέρα από υγιεινές και λιγότερο ενεργοβόρες,  ολοκληρώθηκε στο μυαλό μας η ιδέα για την δημιουργία του Green coffee shop.

 

Και τι υπηρεσίες θα παρέχετε δηλαδή?

Αρχικά με φυσική παρουσία και υπηρεσίες delivery και μελλοντικά με διαδικτυακή δραστηριότητα θα ασχοληθούμε με μια σειρά από δικές μας παρασκευές σε σχέση με βιολογικά προϊόντα, αλλά κυρίως με την πώληση βιολογικού καφέ (take away και οικιακές συσκευασίες όλων των ειδών, κάψουλες, αλεσμένο ή σε κόκκους) , ένα σημαντικό προϊόν που αποτελεί καθημερινή συνήθεια ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων παγκοσμίως. Η βασική βέβαια πρόθεση είναι να λειτουργήσει όλο αυτό με απόλυτα οικολογικές προδιαγραφές και με τη μικρότερη δυνατόν επιβάρυνση για το περιβάλλον.

 

Πως αποφασίσατε να στραφείτε στον βιολογικό καφέ?

Ο βιολογικός καφές αποτελεί μια στοχευόμενη επιλογή διότι, εκτός από λόγους ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας, προέρχεται από λιγότερο ενεργοβόρες καλλιέργειες αφού δεν χρησιμοποιούνται  καθόλου χημικά μέσα κατά την παραγωγική διαδικασία.

Είναι γνωστό πως για την  παραγωγή και τη χρήση αυτών των μέσων απαιτείται τεράστια κατανάλωσης ενέργειας, εκτός βέβαια από τα θέματα υγείας που μπορεί να προκύπτουν. Έτσι, ύστερα από παρακολούθηση κάποιων σχετικών εκθέσεων, καταλήξαμε στην επιλογή της εταιρείας Puro με την οποια τελικά και τελικά συνεργαζόμαστε στην προμήθεια του καφέ, καθώς εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση βιολογικού καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο και μεγάλο αριθμό οικολογικών δράσεων.

 

 

Πείτε μου δύο λόγια για τις δράσεις της εταιρείας Puro.

Η  εταιρεία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ οικολογικό και  βιολογικό φάσμα. Οι δράσεις της εκτείνονται από την αγορά και προστασία τεράστιων δασικών εκτάσεων και οικολογικών πάρκων μέχρι το καβούρντισμα του καφέ με φυσικό τρόπο, χωρίς ενεργειακά κοστοβόρα μηχανικά μέσα, με τις ακτίνες του ηλίου.

 

Πως επηρέασε αυτό την ιδέα σας?

Ξεκινώντας από την παραγωγική διαδικασία δημιουργήσαμε την καλύτερη δυνατή οικολογική και ποιοτική βάση για την ανάπτυξη της ιδέας. Για τους παραπάνω λόγους έγινε και η επιλογή  βιολογικής καλλιέργειας και των συνοδευτικών προϊόντων παρασκευής καφέ όπως : ζάχαρη, γάλα, κακάο, μελι κτλ. και μιας σειράς προϊόντων κάποιων από τα οποία μπορεί κανείς να δει εύκολα στον κατάλογο της επιχείρησης.

 

Καταλαβαίνω πως είστε ένα καινούργιο κατάστημα , του οποίου η λειτουργία συνέπεσε με την πανδημία του Covid-19. Πως σας επηρέασε αυτό?

Η έναρξη λειτουργίας του καταστήματος έγινε ουσιαστικά περίπου δύο μήνες πριν την έναρξη των μέτρων της πανδημίας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσουμε την γκάμα των προϊόντων, οπότε πέρα από της αναμενόμενες δυσκολίες αξιοποιήσαμε τον χρόνο δημιουργικά και όσο το δυνατόν μπορούσαμε προς όφελος μας.

 

 

Εκτός από τις προηγούμενες δράσεις που αναφέρατε, ακολουθείτε κάποια άλλη φιλική προς το περιβάλλον τακτική?

Εκτός από τη χρήση και την διάθεση βιολογικών προϊόντων, ως οικολογική προτεραιότητα, οι οικολογικές δράσεις συνεχίζονται και στην υπόλοιπη ροη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Επιλέξαμε free plastic policy (καθόλου πλαστικό) τόσο στις συσκευασίες όλων των διαθέσιμων προϊόντων καθώς και σε όλα τα σκεύη παραγωγής και σερβιρίσματος (χάρτινα ποτήρια, καπάκια από ζαχαροκάλαμο, καλαμάκια μπαμπού ή χάρτινα και πολλά αλλά). Γυάλινες ή μεταλλικές συσκευασίες σε χυμούς, τσάι, αναψυκτικά και κάθε είδους πόσιμου προϊόντος, και γυάλινα μπουκάλια διαφόρων τύπων και χωρητικότητας, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος αγοράς για τον καταναλωτή (της τάξεως των 0,60 έως 0,80 €), τα οποία μπορούν να γεμίσουν με καθαρό φιλτραρισμένο νερό σε ειδικό σημείο στο χώρο του καταστήματος Η κατανάλωση νερού με αυτόν τον τρόπο πέρα από το οικολογικά οφέλη, τα οποία προκύπτουν από την ολοκληρωτική αποφυγή χρήσης πλαστικού, έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον.  Αξιοποιούνται τέλος, ακόμα και τα υπολείμματα του καφέ που παράγονται από την διαδικασία παρασκευής ροφημάτων, καθώς διατίθενται σε εταιρία που τα επαναχρησιμοποιεί για τη δημιουργία ενός υλικού οικολογικών κατασκευών.

 

Τι ακριβώς εννοείτε με το οικονομικό όφελος?

Καθώς τα γυάλινα μπουκάλια είναι πολλαπλών χρήσεων, ένας μεγάλος αριθμός πελατών φέρνει το γυάλινο μπουκαλάκι μαζί του την επόμενη φορά και το γέμιζε ξανά με φρέσκο φιλτραρισμένο νερό στο χώρο του καταστήματος εντελώς δωρεάν.

 

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας?

Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε «σημείο ανακύκλωσης», ειδικών προδιαγραφών (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο), στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, για να αποτελέσει παράδειγμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την σωστή διαχείριση των ανακυκλωμένων υλικών κι ελπίζουμε  γι’ αυτό  και στη συνεργασία του δήμου της περιοχής μας.

Για να ολοκληρωθεί στο απόλυτο βαθμό όλη αυτή η οικολογική προσπάθεια και να φτάσει ακόμα και στο επίπεδο του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος θα θέλαμε ιδανικά να χρησιμοποιήσουμε  φωτοβολταϊκά για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία του καταστήματος, όμως, δυστυχώς οι περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες, αυτή τη χρονική στιγμή, δεν μπορούν να την υποστηρίξουν σε αυτό το στάδιο.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία!!!

Ν. Κ.

 

Αφήστε μια απάντηση