Hephaestus Wien Πολιτισμός

36η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο από 18 έως 27 Νοεμβρίου 2022

Η 36η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο της Γερμανίας επιστρέφει στις αίθουσες από 18 έως 27 Νοεμβρίου 2022.

Η αυλαία ανοίγει με την εμβληματική «Σμύρνη μου αγαπημένη» στις 18 Νοεμβρίου. Το λαμπερό κινηματογραφικό πρόγραμμα φιλοξενηθεί συνολικά 18 σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές μικρού και μεγάλου μήκους.

Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό κινηματογράφο Rio Filmpalast στις 18 Νοεμβρίου με την εμβληματική ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο

Μιμής Ντενίση σε συνεργασία με τον Μάρτιν Σέρμαν, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ιδίας.

Η Μιμή Ντενίση, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Μπουράκ Χακί και ο Ρούπερτ Γκρέιβς πρωταγωνιστούν στην ακριβότερη παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου των τελευταίων χρόνων. Η σπουδαία παραγωγή κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτικούς και έρχεται για πρώτη φορά στο Μόναχο. Η δυνατή ταινία πραγματεύεται ένα από τα σημαντικότερα και οδυνηρότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας και εξιστορεί την πανανθρώπινη τραγωδία του ξεριζωμού. Ένα θέμα που εξακολουθεί και παραμένει επίκαιρο.

Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, η γιορτή του ελληνικού κινηματογράφου θα μεταφερθεί για συνολικά εννέα ημέρες στο υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο Gasteig HP8. Το νέο κτήριο της Φιλαρμονικής του Isar φιλοξενεί για δεύτερη συνεχομένη χρονιά την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ανοίγει η αυλαία για 18 κινηματογραφικές παραγωγές

Συνολικά 18 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους έρχονται να αγγίξουν τις καρδιές, το μυαλό και το πνεύμα. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Γερμανία είναι η νέα παραγωγή «Dodo» του Πάνου Κούτρα που κάνει σχεδόν ταυτόχρονη πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Στην ταινία ένα παράξενο πουλί που έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη, θα εμφανιστεί σε μια πολυτελή κατοικία, στην καρδιά των γαμήλιων προετοιμασιών, καθώς μια μεγαλοαστή οικογένεια παντρεύει τη μοναχοκόρη, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει την οικονομική καταστροφή. Μέσα στις επόμενες μέρες, το άκακο και φοβισμένο Ντόντο θα νιώσει παγιδευμένο και θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Πρεμιέρα Γερμανίας και για το αισθησιακό, ενθουσιώδες και εκρηκτικό «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά που προβάλλεται εδώ και λίγες εβδομάδες στους ελληνικούς κινηματογράφους. Μετά από συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στο Μόναχο. Η υπόθεση αφορά μια συμμορία πορτοφολάδων η οποία ζει σε ένα κοινόβιο στην Αθήνα που στεγάζεται σε έναν τεράστιο εγκαταλελειμμένο χώρο ψυχαγωγίας που ονομάζεται Broadway. Εκεί οργανώνουν μικρές υπαίθριες χορευτικές παραστάσεις στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή των περαστικών και εν τέλει να τους εξαπατήσουν.

Η ταινία «Αγία Έμυ» της Αρσέλης Λαιμού έρχεται με ένα αναπάντεχο θέμα και μας ταξιδεύει στα άδυτα της φιλιππινέζικης κοινότητας της Αθήνας. Η Έμυ και η Τερέζα είναι δύο αδερφές, οι οποίες ζούνε στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων στην Αθήνα. Η μητέρα τους αναγκάστηκε να γυρίσει στη χώρα τους και τα δύο κορίτσια προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα με τους Έλληνες αλλά και με την κοινότητά τους. Οι ζωές τους θα αλλάξουν όταν η Τερέζα θα μείνει έγκυος και η Έμυ θα έρθει αντιμέτωπη με τις μυστικές δυνάμεις που ζουν μέσα της.

Μόνο η αγάπη μπορεί να ζεστάνει όλες τις πληγές και αυτό αποδεικνύει και η ταινία «Σελήνη,

66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου που προσγειώνεται στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Η Άρτεμις, η νεαρή ηρωίδα καλείται να φροντίσει μόνη της σωματικά και ψυχολογικά έναν πατέρα που την έχει απογοητεύσει, ξεκινάει τώρα ένα δύσκολο ταξίδι ενηλικίωσης, έχοντας να διασχίσει με βαριά καρδιά ένα τοπίο μπλοκαρισμένο από συσσωρευμένα προβλήματα επικοινωνίας, φόβους και αναστολές, ένα τοπίο που επιβαρύνεται από τα μυστικά και απωθημένα χρόνων.

Το «Daniel ‘16» είναι μία πραγματική γροθιά στο στομάχι. Η  ταινία παρουσιάζει τον Ντάνιελ, έναν Γερμανό έφηβο που στέλνεται στην Ελλάδα, σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων, για να εκτίσει την ποινή του. Σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα. Η συγκλονιστική ταινία αποδίδει μια αληθινά συγκινητική ιστορία για τα παιδιά που αναγκάζονται να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους, γεμάτη ανθρωπιά και ευαισθησία. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

καταγράφει ένα τρυφερά έναν άγνωστο κόσμο που βρίσκεται στη διπλανή μας πόρτα.

Η «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελόπουλου απέσπασε δέκα υποψηφιότητες στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαίοι ηθοποιοί Δημήτρης Λάλος και Άρης Σερβετάλης πρωταγωνιστούν σε ένα ελληνικό γουέστερν, όπου μια χούφτα ντόπιων συνασπίζονται ενάντια στους μπράβους του τοκογλύφου που τους κυνηγά, με ιλαροτραγικά αποτελέσματα.

Η ταινία «18» του Βασίλη Δούβλη μάχεται κατά του ρατσισμού και ανατρέχει στα αίτιά του. Σε μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της εξάπλωσης της πανδημίας, μια ομάδα δεκαοχτάχρονων μαθητών καταδιώκουν μετανάστες, ομοφυλόφιλους, όλους όσους απλώς είναι διαφορετικοί. Ένας συμμαθητής τους που δεν κρύβει την αντιπάθεια του για τη δράση τους, γρήγορα θα γίνει στόχος τους.

«Η πόλη και η πόλη» είναι ένα μοναδικό κινηματογραφικό έργο που διατρέχει επτά δεκαετίες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της πικρής εμπειρίας της εβραϊκής της κοινότητας. Οι σκηνοθέτες Χρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας ταξιδεύουν δημιουργικά στη γενέτειρά τους και συνσκηνοθετούν μια ταινία κοφτερή σαν μαχαίρι, δομημένη σε έξι κεφάλαια, έναν πρόλογο και έναν επίλογο.

Σουρεαλιστικοί διάλογοι, κωμικοτραγικά συμβάντα και η απόλυτη απεικόνιση της ελληνικής κοινωνίας του ’90 επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη για δύο μόνο προβολές. Γυρισμένη το 1998, αλλά θα μπορούσε να είχε βγει στις αίθουσες φέτος. Το «Ας περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη θα είναι μέρος του φετινού κινηματογραφικού προγράμματος.

Ντοκιμαντέρ

Στο πρόγραμμα ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν οι «Αόρατοι» της Μαριάννας Κακαουνάκη. Θέμα της ταινίας η τουρκική κοινότητα που διώκεται στην Τουρκία του Ερντογάν, τα μέλη της οποίας είναι πια έτοιμα να πουν για πρώτη φορά την ιστορία τους. Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης με έναν πιο διαφορετικό τρόπο ρίχνει το ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου Παπαφλέσσας» της Κλεώνης Φλέσσα.

Μικρού Μήκους Ταινίες

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου φιλοξενεί επίσης τις ταινίες μικρού μήκους

«Brutalia, Days of Labour» του Μανώλη Μαυρή, «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση,

«Ωγυγία» του Δημήτρη Γιουζέπα και «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου. Οι τέσσερις μοναδικές ταινίες συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιφάλ Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης (TiSFF).

Το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα μικρού μήκους της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου εμπλουτίζουν και οι Animation μικρού μήκους ταινίες «Mine» της Δάφνης Ξουράφη και «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ | Πληροφορίες

Η διάθεση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες μέσα από την ιστοσελίδα www.griechischefilmwoche.com και στα σημεία πώλησης του MünchenTicket. Παρακαλούμε τις φίλες και τους φίλους της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου να προμηθευτούν εγκαίρως τα εισιτήρια τους. Παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση των εισιτηρίων φέτος. Για την έναρξη στο Rio Filmpalast η προπώληση ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου στα ταμεία του κινηματογράφου Rio Filmpalast.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.griechischefilmwoche.com |

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ | ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ | ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ | ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου διοργανώνεται από τους Cinephile München και την Filmstadt München, ενώ χρηματοδοτείται από το Τμήμα Πολιτιστικών Δράσεων και Υπηρεσιών της πόλης του Μονάχου.

Μέγαλος χορηγός είναι η εταιρία Atlas Feinkost από το Μόναχο (www.atlas-feinkost.de) που στηρίζει τον θεσμό για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Υποστηρικτές είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μονάχου και η Schwarz Foundation.

 

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου τελεί υπό την αιγίδα του

Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.

 

Art-Work-Design: Studio Hervik, Thessaloniki (www.studio-hervik.gr)

 

Αφήστε μια απάντηση