Ομογένεια

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Εκτός από τις μακροχρόνιες διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος – Αιγύπτου και τις ένθεν και ένθεν επισκέψεις πολιτικών σε υψηλότατο και υψηλό επίπεδο, μακροχρόνιες είναι και οι επισκέψεις λοιπών αξιωματούχων σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, με δημάρχους και κυβερνήτες να επισκέπτονται τις δύο χώρες αντίστοιχα.

Έτσι, ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την αδελφοποίηση Αλεξάνδρειας – Θεσσαλονίκης που έλαβε χώρα στις 12/7/1993 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου, την επίσκεψη του Δημάρχου Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη στον Κυβερνήτη Αλεξανδρείας Στρατηγό Αντέλ Αλί Λαμπίμπ το 2008, την επίσκεψη του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη στον Κυβερνήτη Αλεξανδρείας Γκελ Αντέλ Λαμπίμπ το 2010 όταν και πραγματοποιήθηκε η τελετή μετονομασίας σε οδό ¨Κ. Καβάφη¨ του δρόμου όπου έζησε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής και την επίσκεψη του Κυβερνήτη Αλεξανδρείας Χάνυ ελ Μεσσίρυ στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη το 2015.

Μια από τις παλαιότερες επισκέψεις Κυβερνήτη Αλεξανδρείας στην Ελλάδα που έχουμε υπόψη μας είναι αυτή του Χουσεΐν Σάμπρι Πασά το Μάρτιο του 1938 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Κοτζιά, όταν και έγινε δεκτός από το Βασιλέα Γεώργιο, ο οποίος του απένειμε τη Μεγάλη Ταινία του Φοίνικος.

Τέλος, ας μη ξεχνάμε πως διετέλεσαν Δήμαρχοι οι Αιγυπτιώτες Εμμανουήλ Μπενάκης Αθηναίων, Φραγκούλης Κορτέσης Ίου και Ιωάννης Καρτάλης Παγασών.

[Στη σπάνια φώτο δεξιά ο Κυβερνήτης Αλεξανδρείας Χουσεΐν Σάμπρο Πασάς και δεξιά ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Αθήνα Σίρρυ Ομάρ Βέης στην αίθουσα δεξιώσεων της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα]

Αφήστε μια απάντηση