Ειδήσεις Ελλάδα

Σταδιακό  άνοιγμα καταστημάτων με click away στην Ελλάδα

 

 

Μαρίας Μόσχου*

Τη στιγμή που η Γερμανία ανακοινώνει ολικό lockdown από την ερχόμενη Τετάρτη, 16-12-20,  ως τις 10 Ιανουαρίου, η Ελλάδα ξεκινά δειλά-δειλά  την άρση των περιοριστικών μέτρων. Από σήμερα, Δευτέρα, 14 Δεκέμβριου ανοίγουν κανονικά τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία με ωράριο από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.  Η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται μόνο με ραντεβού και αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στα βιβλιοπωλεία επιτρέπονται έως 4 άτομα για κατάστημα μέχρι 100 τ.μ. και 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Ήδη από χθες, Κυριακή 13.12. τα καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή τη μέθοδο. Αρχικά έχουν φτάσει στα όρια τους οι ταχυδρομικές μεταφορές, αδυνατώντας πλέον να ανταπεξέλθουν στον όγκο των διαδικτυακών παραγγελιών. Επιδιώκεται επίσης να δοθεί μία ανάσα ανακούφισης στους καταστηματάρχες, οι οποίοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδα των επιχειρήσεών τους.

Ο καταναλωτής πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα, ώστε να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσω click away:

  • μέσω του e-shop της κάθε επιχείρησης επιλέγει τα προϊόντα που επιθυμεί
  • πραγματοποιεί την παραγγελία του είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά
  • το προϊόν/τα προϊόντα προπληρώνονται ή πληρώνονται μόνο μέσω POS
  • αποστέλλει μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2
  • με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν έξω από το κατάστημα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο
  • στην ουρά επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα, τα οποία θα έχουν 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους

Στις επιχειρήσεις που δε διαθέτουν e-shop δίνεται η δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας e-katanalotis. Και εδώ ο καταναλωτής ακολουθεί τα ίδια βήματα με το click away.

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κίνησης εντός της ίδιας Περιφέρειας για την παραλαβή των προϊόντων. Παράλληλα θα υπάρχει ένα εύρος δύο ωρών για τη μετακίνηση, μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την παραλαβή.

Λόγω της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου αναμένονται και τροποποιήσεις ως προς το ωράριο τόσο την Παραμονή των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.

Στις γιορτές δεν πρόκειται να αλλάξει η απαγόρευση  μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ανακινώντας το άνοιγμα η κυβέρνηση τόνισε πως αν παρατηρηθεί συνωστισμός στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους θα επανέλθει το κλείσιμο.

 

*Μ. Μ. ανταποκρίτρια του H W  στην Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση