Ομογένεια Πολιτισμικά

Συμμετοχή του Γεν. Γραμμ. Δ.Δ. και Α.Ε. στην εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα στο BAR IHLAN

 

Ο Γεν. Γραμμ. Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε στην  εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα στο πανεπιστήμιο Βar Ιhlan του Tel Aviv.

Την  διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσαν η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Bar-Ilan για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Γενικός  αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στη διάδοση ιδεών και αξιών, καθώς και στη διαμόρφωση των εννοιών του δυτικού πολιτισμού. Τόνισε τη σύνδεση της Ελληνικής Γλώσσας με τη Φιλοσοφία, τα Γράμματα και την Επιστήμη και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan που συμπεριέλαβε το μάθημα των νέων ελληνικών στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το οποίο και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού θα στηρίξουν ενεργά. Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο Ισραήλ είναι μια ακόμη απόδειξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ, κ. Παναγιώτης Σαρρής, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Bar-Ilan καθηγητής Eliezer Schlossberg, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η καθηγήτρια Ariadne Konstantinou από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο για την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Ισραήλ, καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών σε ακαδημαϊκό επίπεδο μέσα από προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών.

Σπουδαστές όλων των ηλικιών από το Τμήμα νέων Ελληνικών μίλησαν στα ελληνικά, ενώ πολύ συγκινητική στιγμή ήταν η απαγγελία του ποιήματος «Ξανθούλα» του Διονύσιου Σολωμού από σπουδάστρια του Τμήματος που έφυγε σε ηλικία τεσσάρων ετών από τη Θεσσαλονίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει ξεχάσει τα ελληνικά. Την εκδήλωση έκλεισε η μουσικός Doret Florentin με τη μελωδία του Μάντζαρου σε φλογέρα, από το ίδιο ποίημα.

Αφήστε μια απάντηση