Πολιτισμός

Γιώργος Σκούρτης: 1940-2018

Maria Volli

Ο Γιώργος Σκούρτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και έζησε όλη τη ζωή του. Είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια, καθώς και στίχους τραγουδιών. Στα ελληνικά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1966 με τη συλλογή διηγημάτων «Το ημερολόγιο του D.S» και ως θεατρικός συγγραφέας το 1970 με το έργο «Οι Νταντάδες», ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας μας, που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη, με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιάννη Μόρτζο και Νίκο Μπουσδούκο.

Ακολούθησαν: «Οι μουσικοί», «Οι εκτελεστές», «Οι ηθοποιοί», «Κομμάτια και θρύψαλα», «Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης», «Απεργία», «Το θρίλερ του έρωτα», η Ιστορική τριλογία (Η δίκη του Σωκράτη, Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα, Υπόθεση Κ.Κ.), «Εφιάλτες» και πολλά άλλα, γραμμένα σε μια πρωτόφαντη για το ελληνικό ρεπερτόριο σκληρή και συνάμα αποκαλυπτική γλώσσα, με πολύ χιούμορ, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες. Πολλά από τα έργα του ανέβηκαν στο Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο. Έγραψε επίσης νούμερα για τις πρωτοποριακές επιθεωρήσεις της Ελεύθερης Σκηνής.

Τα έργα αυτά, μαζί με τα πεζογραφήματά του («Mπάρμπα-Tζωρτζ», «Αυτά κι άλλα πολλά», «Ιστορίες με πολλά στρας», «Το χειρόγραφο της Ρωξάνης», «Το συμπόσιο της Σελήνης», «Πήδημα Θανάτου», «Ο Κίλερ», «Αυτός ο μπάτσος»), δημιούργησαν «τομή» στο ελληνικό θεατρικό και το λογοτεχνικό πεδίο, επηρεάζοντας τους νεότερους συγγραφείς με το καινούργιο ήθος και ύφος γραφής.

Τα θέματα του Γιώργου Σκούρτη έχουν να κάνουν με το «δίδυμο» Πολίτης-Εξουσία, με ξεκάθαρο το στοιχείο της κοινωνικοπολιτικής καταγγελίας, αλλά και την ψυχολογική εμβάθυνση στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου ανθρώπου.

Τα δύο -μικρά, αλλά πολυδιαβασμένα- βιβλία του Εκποίηση, και Νύχταθλο, είναι μια «εκ βαθέων» καταγραφή στίχων, ερωτικών σπαραγμάτων και νυχτερινών κατανύξεων.

Ήταν παντρεμένος με την ποιήτρια και ηθοποιό Αγγελική Ελευθερίου, αδελφή του Μάνου Ελευθερίου.

Ο ποιητικός κύκλος του «Μετανάστες», που μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Μαρκόπουλο με ερμηνευτές τον Λάκη Χαλκιά και τη Βίκυ Μοσχολιού, περιγράφει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη μοίρα των χιλιάδων Ελλήνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις φάμπρικες της Δυτικής Ευρώπης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1974 και περιέχει πασίγνωστα τραγούδια, όπως «Η Φάμπρικα», «Μιλώ για τα παιδιά μου» και «Η Αντάρα, το Λενάκι και η Ρηνιώ». Δύο από τα πιο γνωστά τραγούδια σε στίχους δικούς του είναι το αντιπολεμικό «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη και η μεγάλη λαϊκή επιτυχία της δεκαετίας του ‘80 «Ανεπανάληπτος» σε μουσική Κώστα Καράλη και ερμηνεία του Τόλη Βοσκόπουλου. Στίχους του Γιώργου Σκούρτη έχουν μελοποιήσει ακόμη οι Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Ζουγανέλης και Γιάννης Σπυρόπουλος-Μπαχ.

Γιώργος Σκούρτης (1940-19 Νοεμβρίου 2018)

Αφήστε μια απάντηση