Νέα

Το Χαμόγελο του Παιδιού στο “Law Enforcement and First Responders Training”

Το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετείχε ενεργά σε Διεθνή Εκπαίδευση για την υλοποίηση του συστήματος Amber Alert στην Αλβανία

“Το Χαμόγελο του Παιδιού”, όντας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός αφιερωμένος στην προάσπιση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των παιδιών, συμμετείχε με επιτυχία στη διεθνή εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Ιουνίου στα Τίρανα της Αλβανίας για την υλοποίηση του AMBER Alert στην Αλβανία, με τίτλο Law Enforcement and First Responders Training. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC) και την CRCA/ECPAT Albania, με τη συμμετοχή της Αλβανικής Κρατικής Αστυνομίας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Εκπαιδευτές ήταν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η αστυνομία της πολιτείας Utah των Η.Π.Α., και πιο συγκεκριμένα εκπρόσωπος από την Ομάδα Αντιμετώπισης Απαγωγής Παιδιών (C.A.R.T. – Child Abduction Response Team).

Ο βασικός στόχος της εκπαίδευσης ήταν να εξοπλίσει την Αλβανική Κρατική Αστυνομία και τους πρώτους ανταποκριτές, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών βοήθειας, τόσο με θεωρητικές γνώσεις όσο και με πρακτικές δεξιότητες για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των εξαφανισμένων παιδιών.  Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κάλυψε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων συστημάτων και πρακτικών που σχετίζονται με τα εξαφανισμένα παιδιά, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σύστημα AMBER Alert, στα πρωτόκολλα εφαρμογής του και στη σημασία της τήρησής τους.  Η κατάρτιση περιλάμβανε επίσης μια πρακτική άσκηση, για την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν.

Η πρόσκληση για να συμμετάσχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε αυτή την εκπαίδευση, αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος Amber Alert Hellas, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική. Τ ο Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων. Το πρόγραμμα, που ενεργοποιείται με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας, εξασφαλίζει την άμεση, ακριβή και λεπτομερή ενημέρωση του κοινού μέσα σε λίγα λεπτά από την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».  Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια συμμετέχουν πολυάριθμοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που συνεργάζονται για τη διάδοση πληροφοριών μέσω διαφόρων καναλιών ενημέρωσης, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδοποιήσεις SMS και προβολή στις οθόνες αεροδρομίων.

Να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas πραγματοποιείται από το σύστημα EMAAS (πρώην ECAAS), το ευρωπαϊκό πρωτοποριακό τεχνολογικό εργαλείο για την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών και συντονισμού της απαραίτητης, κατά περίπτωση, διακρατικής συνεργασίας.  Μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα η ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas πραγματοποιείται μόλις σε λίγα λεπτά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» των προσπαθειών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών για πάνω από 20 χρόνια.  Με ισχυρή δέσμευση για την προστασία των παιδιών από απαγωγή, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, ο Οργανισμός έχει αναπτύξει μοναδικές πρωτοβουλίες και δράσεις στην Ελλάδα που χαρακτηρίζονται διεθνώς ως βέλτιστες πρακτικές. Η τεχνογνωσία, οι υλικοτεχνικές δυνατότητες και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στο πεδίο έχουν επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματική αναζήτηση και έγκαιρη διάσωση εξαφανισμένων παιδιών, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη διάρκεια των 20 ετών υλοποιεί δράσεις με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες, και έχει συνολικά:

  • διαχειριστεί την εξαφάνιση 2.018 παιδιών και εφήβων
  • διαχειριστεί 108.066 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • διαχειριστεί την εξαφάνιση 213 ενηλίκων (18 έως 60 ετών) που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο
  • ενεργοποιήσει το Amber Alert Hellas για 102 παιδιά με ποσοστό εύρεσης 97%
  • ενεργοποιήσει την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» 104 φορές

Το πρώτο 1ο τετράμηνο του 2023 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει:

  • διαχειριστεί 4.114 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • διαχειριστεί 101 Υποθέσεις Εξαφανίσεων 71 Παιδιών, εκ των οποίων τα 62 έχουν εντοπιστεί και πιο συγκεκριμένα τα 45 μέσα στις πρώτες 48 ώρες
  • ενεργοποιήσει το Amber Alert Hellas για 3 παιδιά
  • διαχειριστεί 35 Υποθέσεις Εξαφανίσεων Ενηλίκων
  • ενεργοποιήσει το Missing Alert Hellas για 26 ενήλικες που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πλειονότητα των παιδιών και εφήβων που εξαφανίζονται συνεχίζουν να είναι έφηβα κορίτσια, ελληνικής καταγωγής, λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων ή σχέσεων με το άλλο φύλο.

 

Μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις δράσεις του Οργανισμού για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: https://www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia/

 

Αφήστε μια απάντηση