Πολιτισμικά

Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα: Πρόσκληση

 

Αγαπητοί Φίλοι,

Τα τελευταία 24 χρόνια, ένα έγκλημα διαρκείας συντελείται στον αρχαιολογικό χώρο και τον Υγροβιότοπο της Μπρέξιζας στα σύνορα Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, με αποτέλεσμα ο ιερός τόπος να έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα από το 1997 έως το 2009, ιδιώτες και Δήμος εναπόθεσαν 85.000 τόνους μπάζων, τα οποία σήμερα σχηματίζουν ένα μικρό λόφο και μετατρέπουν την πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος περιοχή σε χωματερή. Από τότε έως σήμερα υπήρξαν πλήθος αποφάσεων και εντολών για απομάκρυνσή τους, από δικαστικές αρχές, δημόσιους και θεσμικούς και πολιτικούς φορείς, όπως του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και προτροπές του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων οργανώσεων.

Κορωνίδα αποτελεί η θέση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη όπως διατυπώθηκε το καλοκαίρι στη Βουλή, όπου επισημαίνει την πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για επαναφορά του χώρου στην φυσική του κατάσταση με απομάκρυνση των απορριμμάτων αναφέροντας σειρά σχετικών ενεργειών των υπηρεσιών του, από το 2007 μέχρι και σήμερα.

Η κ. Μενδώνη καυτηρίασε μεθοδεύσεις υπηρεσιών και του Δήμου Μαραθώνος, ώστε να γίνει «φυσική αποκατάσταση» του χώρου και επέμεινε στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του 2014 για αποκατάσταση της χωματερής, με απομάκρυνση των απορριμμάτων από τον αρχαιολογικό χώρο.

Επισημαίνουμε ότι ο Δήμος το 2009 είχε συντάξει Μελέτη Αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. με παραμονή των 55.000 κ.μ. υλικών, και τη δημιουργία λόφου μπάζων και απορριμμάτων ύψους 3 μέτρων!!!

Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενημερώθηκε για την Έκθεση Αυτοψίας, τριμελούς Επιτροπής, το 2020, σύμφωνα με την οποία ο χώρος έχει «φυσικώς αποκατασταθεί». Το πρακτικό αυτό, εν κρυπτώ και παραβύστω προωθήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία έχουμε ήδη προσφύγει ως «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα».

 

Όπως γίνεται ευλόγως αντιληπτό, οι φαινομενικά, τουλάχιστον, αντικρουόμενες επιδιώξεις, μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου από τη μία πλευρά και του Υπουργείου Πολιτισμού από την άλλη, συνθλίβουν τις προσδοκίες μας για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού αυτού χώρου αλλά και του υγροβιότοπου.

Ο Σύλλογος «Οι φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» προσέφυγε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος καθώς και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επιστολές και φωτογραφικό υλικό, ζητώντας την απομάκρυνση όλων των, εν μέρει επικίνδυνων, μπάζων και την μεταφορά τους σε γειτονικό λατομείο, καθώς και την αποκατάσταση του υδροβιότοπου – Μικρού Έλους.

Για να ολοκληρώσουμε το ενημερωτικό μας σημείωμα αναφέρουμε ότι ο χώρος αυτός, στη θέση Μπρέξιζα – το Μικρό Έλος – κατά τους ιστορικούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ. Ήδη το 1992 η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε χαρακτηρίσει το Έλος ως Αρχαιολογική Ζώνη Α’ και Β’ Προτεραιότητας, και λόγω του επισκέψιμου Αρχαιολογικού χώρου, του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών που βρίσκεται εδώ, κτισμένου από την Ηρώδη Αττικό πριν από 1850 χρόνια. Όλη η περιοχή χαρακτηρίστηκε επίσης «παράκτιο έλος», Υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 12:30 σας καλούμε στο Roof Garden του ιστορικού Ξενοδοχείου Ολυμπιάς στην οδό Αθηνάς 57 δίπλα στη Βαρβάκειο Αγορά, για να σας εκθέσουμε, με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, τη σοβαρότητα της κατάστασης και το έγκλημα που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες στο σημαντικό περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά χώρο της Μπρέξιζας.

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας του COVID-19.

 

Για το ΔΣ

Αφήστε μια απάντηση