Ομογένεια

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 – ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Άρθρο του Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου*

Οι Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα προκηρυχθούν σύντομα και η ψήφος των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι ισότιμες και ισοδύναμες με τις ψήφους των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα.

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων, οι οποίοι την ημέρα των εκλογών βρίσκονται εκτός της Επικράτειας και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4648/2019.

Προϋποθέσεις για την εγγραφή είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.
  • Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Αρχικά πρέπει να γίνει εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών: apodimoi.gov.gr 

Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού απαιτείται η κατοχή από τον πολίτη διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Η είσοδος στη εφαρμογή γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα προξενικά γραφεία των Ελληνικών Πρεσβειών. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου του προξενείου οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή.

Η αίτηση των εκλογέων θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ (Τα οποία πρέπει να αναρτηθούν διαδικτυακά και στην συνέχεια να εγκριθούν από την αρμόδια υπηρεσία στην Ελλάδα)

Α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

Γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί.

Περαιτέρω πληροφορίες στα τηλέφωνα του Υπουργείου Εσωτερικών / Διεύθυνση εκλογών:

0030 21313611 43, 0030 21313611 28

* Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος είναι Δικηγόρος και Δημοσιογράφος, διαμένει και εργάζεται στη Βιέννη και στην Πάτρα.

apostolopouloslaw@gmail.com

 

Αφήστε μια απάντηση