Ομογένεια

ERT WORLD: Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου «Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη»

Δείτε έξι υπέροχα βίντεο

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, στις 22:00 CET,  23:00 τοπική Ελλάδας

«Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο,  τιμώντας την μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη,  δημιούργησε μια μοναδική εκπομπή, η οποία θα προβληθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, στις 23:00 (ώρα Ελλάδος)  από την ERT WORLD.

«Ο Μάρκος Βαμβακάρης δεν έγινε ποτέ το εξώφυλλο περιοδικού. Ίσως να μην του έριξαν ποτέ γαρδένιες. Δεν ήταν ποτέ λαϊκός ζεν πρεμιέ. Δεν έλεγε αστεία στην πίστα. Ήταν, απλώς, αληθινός… Πριν από τον πόλεμο, ήταν ο βασιλιάς του λαϊκού τραγουδιού. Οι νεαροί έρχονταν και του φιλούσαν το χέρι. Δεν έχασε όμως ποτέ τα μυαλά του. Ήταν δωρικός και λιγόλογος, ώς το τέλος…». Απόσπασμα από δημοσίευση του Φρέντυ Γερμανού, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη, το 1972.

Αυτός ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος αν έπρεπε να περιγράψει τη ζωή του με μερικούς στίχους πιθανόν να επέλεγε τους παρακάτω: «Όλες τις τέχνες που ’κανα, ακούστε που τις λέγω, τις γράφω και σαν θυμηθώ, μου ’ρχεται για να κλαίγω».

Στον «πατριάρχη» του ρεμπέτικου τραγουδιού, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, τιμώντας την αξία και τη σπουδαιότητα του έργου του, ετοίμασαν στην «Αυλή των χρωμάτων» ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τη ζωή και το μουσικό του έργο.

Μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες είναι λίγα αυτά που προλαβαίνουν να ειπωθούν για τη ζωή του και προφανώς ελάχιστα τα τραγούδια που μπορούν να ερμηνευτούν. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή της Μαριώς, του Αντώνη Αινίτη, του Θοδωρή Παπαδόπουλου και της Εβελίνας Αγγέλου, είναι μία εγγύηση σεβάσμιας προσέγγισης των τραγουδιών, που με τόσο πόνο και μαστοριά έγραψε ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Για το έργο του θα μιλήσουν ο Κώστας Φέρρης και ο Γιώργος Κοντογιάννης, δύο άνθρωποι της τέχνης με βαθιά γνώση του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.

Ακόμη, οι τηλεθεατές της «Αυλής των χρωμάτων» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε βίντεο τη μουσική συνάντηση στο στούντιο, ύστερα από χρόνια, του Χρήστου Νικολόπουλου με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη, «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν».

Λέγεται ότι ο Βαμβακάρης έγραφε ό,τι ζούσε, ότι σε κάθε τραγούδι κρυβόταν και ένα κομμάτι μιας αληθινής ιστορίας. Αυτές τις ιστορίες θα αποκαλύψει ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, βοηθώντας στην αποκωδικοποίηση και κατανόηση του έργου του.

«Ο ξαφνικός του θάνατος μάς λύπησε αφάνταστα. Ήταν ο πρωτοπόρος του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο γνήσιος και αυθεντικός Μάρκος. Μόνος του έγραφε τους στίχους, μόνος του τη μουσική, μόνος του έπαιζε το απλό και γλυκό μπουζούκι του και ο ίδιος τραγουδούσε με την ωραία και βροντώδη φωνή του. Η μουσική των απλών και πηγαίων τραγουδιών του διακρίνεται για το ελληνικότατο χρώμα. Με τον θάνατό του εξέλιπε μια μεγάλη μορφή του λαϊκού μας τραγουδιού. Όμως, ποτέ δεν θα φύγει από την καρδιά μας και ποτέ τα τραγούδια του δεν θα πάψουν να παίζονται, να τραγουδιούνται και να χορεύονται. Με αυτά τα λόγια, ο μαθητής του Μάρκου Βαμβακάρη, ο σπουδαίος Βασίλης Τσιτσάνης, αποχαιρετά τον δάσκαλό του.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Επίσης, μπουζούκι παίζει ο σολίστας Δημήτρης Λίβανος.

Δείτε έξι υπέροχα video:

«Άτακτη» (Στίχοι-Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης. Πρώτη ερμηνεία: Μάρκος Βαμβακάρης, 1963).
Τραγουδά η Μαριώ. Τη συνοδεύει ο σολίστας του μπουζουκιού Δημήτρης Λίβανος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Μικρός αρραβωνιάστηκα» (Στίχοι-Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης. Πρώτη ερμηνεία: Μάρκος Βαμβακάρης, 1937).
Τραγουδά ο Αντώνης Αινίτης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Μπουζούκι μου διπλόχορδο» (Στίχοι: Μίνωας Μάτσας. Μουσική: Σπύρος Περιστέρης. Πρώτη ερμηνεία: Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής, 1937).
Τραγουδά ο Θοδωρής Παπαδόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» (Στίχοι-Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης. Πρώτη ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, 1960).
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας και τον συνοδεύει με το μπουζούκι του ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Θα ’ρθω να σε ξυπνήσω» (Στίχοι-Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης. Πρώτη ερμηνεία: Μάρκος Βαμβακάρης, Έλλη Πετρίδου, 1937).
Τραγουδούν: Μαριώ, Αντώνης Αινίτης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Εβελίνα Αγγέλου, Χρήστος Νικολόπουλος. Τους συνοδεύει ο σολίστας του μπουζουκιού Δημήτρης Λίβανος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Λέγεται ότι ο Βαμβακάρης έγραφε ό,τι ζούσε, ότι σε κάθε τραγούδι κρυβόταν και ένα κομμάτι μιας αληθινής ιστορίας. Αυτές τις ιστορίες θα αποκαλύψει ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, βοηθώντας στην αποκωδικοποίηση και κατανόηση.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου

 

Αφήστε μια απάντηση