Ελλάδα Ομογένεια

O Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού μίλησε στην επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για τα 200 έτη από το 1821

Foto: Συνεδρίαση της επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τα 200 έτη από το 1821

Κοινή επιστολή προς όλες τις ομογενειακές οργανώσεις, με την οποία θα ζητείται η συμβολή τους στις εκδηλώσεις για τα 200 έτη από την Επανάσταση του 1821, θα στείλει το υπουργείο Εξωτερικών και η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού για τα “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης και η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη κάλεσαν τους βουλευτές και αιρετούς ελληνικής καταγωγής στο εξωτερικό, να καταθέσουν προτάσεις, να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις εκδηλώσεις που προετοιμάζουν, αλλά και να ζητήσουν την όποια βοήθεια μπορεί να προσφέρει η ελληνική Πολιτεία και η Επιτροπή.

Τον ενθουσιασμό του για τη συμβολή τους στους εορτασμούς των 200 ετών από το 1821, εξέφρασε εκ μέρους των ομογενών βουλευτών, ο Πέτρος Κατσαμπάνης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Η ΠαΔΕΕ εκπροσωπεί ελληνικής καταγωγής μέλη 49 εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων σε 20 χώρες του κόσμου.

Στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού η Ελλάδα έδειξε ότι είναι μια ικανή, σύγχρονη χώρα είπε ο κ. Κατσαμπάνης, που είναι μέλος του κοινοβουλίου της Δυτικής Αυστραλίας. Πρότεινε μάλιστα τη σύνδεση του φιλελληνισμού της εποχής του 1821, με τον κόσμο που και σήμερα αγαπά τον Ελληνισμό, καθώς και την ανάδειξη σύγχρονων Ελλήνων που άφησαν το αποτύπωμά τους παγκοσμίως, στην πολιτική, την επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό. Εξέφρασε επίσης τη διάθεση για οικονομική συμβολή – μέσω χορηγών – στην εκτύπωση ψηφιακού υλικού που θα σταλεί από την Ελλάδα για πραγματοποίηση εκθέσεων σε ξένα κοινοβούλια.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, η πρόεδρος Ιωάννα Ζαχαράκη, μετέφερε το ενδιαφέρον του Δικτύου για διοργάνωση εκθέσεων με μεταφρασμένο οπτικοακουστικό υλικό, για πανεπιστημιακά συμπόσια σε ιστορικά ζητήματα, ενώ πρότεινε την συμπερίληψη εκδηλώσεων για το ρόλο των γυναικών στον Αγώνα, όπως της Δόμνας Βισβίζη, της Λ. Μπουμπουλίνας και της Μ. Μαυρογένους.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον κ. Κατσαμπάνη και την κ. Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης σημείωσε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ’21 είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή της χώρας στο εξωτερικό, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο απόδημος Ελληνισμός θα δώσει το “παρών”. Μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια, θα μπορέσουμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα αντάξιο της Επανάστασης του 1821 είπε ο κ. Βλάσης.

Η κ. Αγγελοπούλου μετέφερε την άποψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η υπόθεση του εορτασμού είναι και των ομογενών: Δεν διανοούμαστε ότι δεν θα είστε μέσα στην υπόθεση αυτή. Η επέτειος (πρέπει) να γιορταστεί όπου χτυπά η ελληνική καρδιά, είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου.

Απευθυνόμενη τόσο στους συμμετέχοντες – μέσω τηλεδιάσκεψης – στη συνεδρίαση όσο και στις ομογενειακές οργανώσεις, η κα Αγγελοπούλου είπε ότι οι σύλλογοι, φορείς, πρεσβείες κ.ά. μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους, στο ημερολόγιο εκδηλώσεων της ιστοσελίδας της Επιτροπής, < www.greece21.gr > . Έως τώρα, έχουμε λάβει προτάσεις για 630 δράσεις, οι οποίες εξετάζονται από τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, είπε η κ. Αγγελοπούλου τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι στη διάθεση των φορέων για την όποια βοήθεια μπορεί να τους προσφέρει. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουμε περάσει τις ιδέες που μας προτείνετε ώστε να δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε, είπε η κ. Αγγελοπούλου. Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι ως “γυναίκα νοικοκυρά και οικονόμα” αισθάνεται τιμή για την πρόταση του κ. Κατσαμπάνη για βοήθεια (στην εκτύπωση υλικού για εκθέσεις), βεβαίωσε ωστόσο ότι θα αποσταλεί το αναγκαίο υλικό, καθώς και καθηγητές για ομιλίες, ελπίζοντας ότι θα έχει περάσει η πανδημία. Θα εορτάζουμε όλο το 2020-21 [..] Μας ενδιαφέρουν όλες οι προτάσεις σας. Οργανώστε όλες τις εκδηλώσεις που θέλετε [..] Είμαστε στη διάθεσή σας, διαβεβαίωσε η κ. Αγγελοπούλου τονίζοντας ότι “η συνεργασία είναι το μήνυμα που θέλουμε να δείξουμε”.

Σε παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ενημέρωσε για τους άξονες δράσης του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να τιμηθεί η παρουσία των ομογενών στον Αγώνα του 1821.

Όπως είπε, ο πρώτος άξονας προβλέπεται να κινητοποιήσει τους ομογενείς γύρω από δράσεις του δήμου Ύδρας. Στο πλαίσιο συμφωνίας με τον δήμαρχο Ύδρας, θα διευκολύνουμε την ΠαΔΕΕ και το Δίκτυο Αιρετών, ώστε να διοχετεύουν δράσεις τους προς το δήμο Ύδρα αλλά και σε άλλους δήμους, είπε ο κ. Χρυσουλάκης.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στις δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς και τη συνεργασία της με το ΕΚΠΑ, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Λυρική σκηνή και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η ΓΓΑΕ, είπε ο κ. Χρυσουλάκης, συμφώνησε μια στρατηγική συνεργασία με την Πειραιώς για να προωθήσει την καμπάνια της στην ομογένεια, “πάντα κάτω από την ομπρέλα της “Ελλάδα 2021”.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην “εντυπωσιακή” συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που θα διοργανώσει πλωτή έκθεση για την επανάσταση και τον πρώιμο εθνικό βίο, και η οποία θα αναδεικνύει την προετοιμασία των ναυτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο (Ύδρα, Σπέτσες, Χίος, Ψαρά, Μεγίστη) ενώ οι ομογενείς θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση οργανωμένα. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας, θα κυκλοφορήσει σειρά εκδόσεων με τίτλο “Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του” ενώ η δράση αυτή θα μεταφερθεί σε όλα τα παιδιά της ομογένειας. Δώσαμε την ιδέα, να περιληφθεί, η ενότητα αυτή, στην πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών “staellinika” είπε ο κ. Χρυσουλάκης.

Ο τρίτος άξονας είναι η συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με ομογενείς σε “κομβικές πόλεις” όπως η Βιέννη, η Οδησσός, το Βουκουρέστι και το Ιάσιο, καθώς και σε άλλα κομβικά σημεία όπως οι ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας και της Κορσικής.

Τέλος, ο ΓΓΑΕ είπε ότι εξετάζεται η χορήγηση εθνικής φορεσιάς σε ομογενειακά σωματεία και ιδρύματα που θα προταθούν από τους βουλευτές και αιρετούς του εξωτερικού.

https://www.ekirikas.com

Αφήστε μια απάντηση