Ομογένεια

Προσπάθειες επαναλειτουργίας επίτιμου ελληνικού Προξενείου Νυρεμβέργης

 

Το Επίτιμο Προξενείο Νυρεμβέργης έπαυσε να λειτουργεί στις 31.03.2010 μετά την παραίτηση της επί πολλά έτη Επίτιμου Προξένου κας Schickedanz. Το 2020 υπήρξαν τοποθετήσεις συμπατριωτών μας στα πλαίσια προεκλογικών αγώνων με στόχο την επαναλειτουργία επίτιμου ελληνικού Προξενείου στη Νυρεμβέργη. Όλες τις δημόσιες ομιλίες με τις μαγνητοσκοπημένες τοποθετήσεις των τις έχουμε δημοσιεύσει στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Μέχρι σήμερα δυστυχώς για τον Ελληνισμό της Νυρεμβέργης δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια του 2010 ήταν ίσως η πιο ελπιδοφόρα. Η πρωτοβουλία του Δημήτρη Κρικέλη και του τότε προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Νυρεμβέργης κ. Δαουράκη Ιωάννη ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου όταν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 22.04.2010 ενημέρωσε για την απόφαση της διατήρησης και λειτουργίας Προξενικής Αρχής στη Νυρεμβέργη.

Στη συζήτηση που είχα με το Δημήτρη Κρικέλη στο καινούριο ελληνικό εστιατόριο GUSTUS με μεσογειακή κουζίνα, ενημερώθηκα ότι «Στις 12.05.2010 είχαμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα έγγραφα ενός πολύ αξιόλογου υποψηφίου και στις 13.05.2010 τα προσκομίσαμε στις ακόλουθες Αρχές: Στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, στον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κουβέλη, στην Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του κ. Κουβέλη και στον Γενικό Πρόξενο Μονάχου. Στις 18.11.2010 λάβαμε επιστολή από τον Υφυπουργό Εξωτερικών όπου αναφερόταν ότι όλες οι υποψηφιότητες τελούν υπό εξέταση και μας διαβεβαίωνε ότι υπάρχει πρόθεση να βρεθεί τρόπος να ξαναλειτουργήσει το Επίτιμο προξενείο Νυρεμβέργης και ότι προωθούνται οι σχετικές διαδικασίες. Στην εφημερίδα Europolitis έγινε αναφορά τον Οκτώβριο του 2010 στο συγκεκριμένο θέμα. Αναφερόταν ότι ξεκίνησε ξανά, η επιβολή επερωτήσεων και αναφορών, από Έλληνες βουλευτές για το Επίτιμο Προξενείο, καθώς και αναφορά / καταγγελία προς τον Συνήγορο του Πολίτη. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν λάβαμε από καμία Αρχή κάποια απάντηση. Έστω μια αρνητική απάντηση. Έτσι η προσπάθεια μας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα».

Η δίκαια απαίτηση της επαναλειτουργίας του επίτιμου ελληνικού Προξενείου μπορεί να επιτευχθεί χωρίς λαϊκισμούς με οργανωμένη και συστηματική διεκδίκηση. Η Νυρεμβέργη έχει κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να αναλάβει αυτήν την δύσκολη αλλά πραγματοποιήσιμη αποστολή αρκεί όλοι οι φορείς να στηρίξουν έμπρακτα και με ανιδιοτέλεια αυτήν την προσπάθεια .

Διαμαντής Γκίκας

 

Αφήστε μια απάντηση