Πολιτισμικά

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού

 

Σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού που θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες και προβάλουν το εμπλουτισμένο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την εικόνα της χώρας ως ιδανικού προορισμού για πολιτιστικό τουρισμό, έθεσε υπό την αιγίδα του ο ΕΟΤ με σχετικές αποφάσεις της Προέδρου του Οργανισμού, Άντζελας Γκερέκου. Πρόκειται για τη γαστρονομική και πολιτιστική δράση «Our own Greece» στην Αττική, το 11ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», που διοργανώνεται στο Πήλιο και το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο.

Η δράση «Our own Greece», που συνδυάζει τον πολιτισμό με τη γαστρονομία, θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Λαζαρίδη «Οινότρια Γη». Η δράση περιλαμβάνει γνωριμία με το ελληνικό κρασί και την ιστορία του, την γευσιγνωσία της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και την παρουσίαση της παράστασης «Δική μας Ελλάδα», με τη συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας, τραγουδιστών και ηθοποιών, που παρουσιάζει ιστορικές στιγμές των Ελλήνων, τα αρχαία μνημεία της χώρας, τον ήλιο και τις ελληνικές θάλασσες, γνωστές μελωδίες, σπουδαίων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Τσιτσάνης κ.ά.) κείμενα κορυφαίων στοχαστών, συγγραφέων και ποιητών (Μακρυγιάννης, Κάλβος, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος κ.ά.) και εικόνες από ταινίες σημαντικών σκηνοθετών (Κούνδουρος, Αγγελόπουλος, Βούλγαρης κ.ά.). Η παράσταση θα πραγματοποιείται με αγγλικούς υπέρτιτλους και απευθύνεται κυρίως στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας που επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος ιδιαίτερες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού και της γαστρονομίας.

 

 

Το 11ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου την ράχη» διοργανώνεται από την 1η έως την 8η Αυγούστου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στο βουνό των Κενταύρων. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο φεστιβάλ αφήγησης, που τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσε περισσότερες από 10.000 συμμετοχές κοινού από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού σε ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Το  φεστιβάλ είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού φεστιβάλ αφήγησης RED – International de Cuentacuentos με έδρα την Ισπανία και έχει ως σκοπό τη διάδοση της λαϊκής  λογοτεχνικής παράδοσης και την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της ανθρωπότητας, μέσα από αφηγήσεις, λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις, θρύλους, μυθολογικές ιστορίες, προβολές και παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις. Ταυτόχρονα, καθώς αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα γόνιμο θεσμό για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλει σημαντικά στην προβολή του Πηλίου και των πολιτιστικών παραδόσεών του, αλλά και την ανάδειξή του ως ισχυρού προορισμού για πολιτιστικό τουρισμό.

 

 

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου στο Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης και στις 14 Αυγούστου και στο υπαίθριο αμφιθέατρο Λαζάρογλου στον Μέγα Γυαλό, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων σολίστ. Θα παρουσιαστούν έργα των Βιβάλντι, Μποροντίν και Πιατσόλα υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα, ενώ θα συμπράξουν το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) και ορχήστρα δωματίου αποτελούμενη από μέλη της ΚΟΑ. Το φεστιβάλ ενδυναμώνει το πολιτιστικό προφίλ της Σύρου και προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνδυάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους με την παρακολούθηση μουσικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.

Αφήστε μια απάντηση