Hephaestus Wien Ράδιο

“Έλληνες παντού”: Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Αυξεντίου

Θανάσης Χούπης

Ο Ανδρέας Κάρυος, Δρ Ιστορίας του School of Advanced Study, University of London,στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη, την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, περί ώρα 18:05. Σε μια συζήτηση, ανήμερα της επετείου του φριχτού θανάτου που επιφύλαξαν οι Άγγλοι δυνάστες της Κύπρου, στον υπαρχηγό του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959, Γρηγόρη Αυξεντίου, στη Μονή του Μαχαιρά, στις 3 Μαρτίου του 1957. Όταν οι Άγγλοι, ύστερα από προδοσία, τον περικύκλωσαν στο κρησφύγετό του, με στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα, και μετά από πολύωρη μάχη, έριξαν βενζίνη και τον έκαψαν ζωντανό. Μια συζήτηση που θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σκιά του αγώνα Ήρωα στην πορεία του Ελληνισμού, εν έτει 2024.

Ο Ανδρέας Κάρυος είναι Διδάκτωρ Ιστορίας του School of Advanced Study, University of London. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν η στρατιωτική πτυχή του Κυπριακού Αγώνα και πιο συγκεκριμένα η ίδρυση, δράση και εξέλιξη του ένοπλου ενωτικού κινήματος της ΕΟΚΑ κατά την περίοδο 1955-1959. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές της Ελληνικής και της ιδιαίτερης Κυπριακής Ιστορίας του 19ου και του 20ου αιώνα. Πρωτότυπες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στην Κύπρο και το εξωτερικό. Δίδαξε διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά αντικείμενα σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Αγώνος. Αποτελεί επίτροπο του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ. Είναι μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, καθώς και της Κυπριακής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας. Τέλος, εξελέγη ομόφωνα μέλος της Βιβλιογραφικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, το οπτικοακουστικό υλικό, το ντοκουμέντο του θανάτου του Αυξεντίου, από το ΒΒC, που κατέγραφε την εξόντωση του Αυξεντίου:

 Τρόποι Ακρόασης:

  • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
  • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
  • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
  • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
  • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
  • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
  • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως  TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
  • Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
  • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
  • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
  • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store

Αφήστε μια απάντηση