Ομογένεια Παροικιακά Νέα

Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη : επικαιροποίηση των μέτρων για covid19

 

Κορωνοϊός- Ενημέρωση σχετικά με την επικαιροποίηση των μέτρων

Για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ισχύουν στην Αυστρία ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου, με την εξαίρεση των ακόλουθων χωρών: Αυστραλία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Βατικανό (και έως τις 9 Φεβρουαρίου και Ιαπωνία). Συνιστάται πάντως η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών ακόμη και σ’ αυτές τις χώρες.

Από τις 10 Φεβρουαρίου όλοι οι εισερχόμενοι στην Αυστρία από χώρες, για τις οποίες ισχύει ταξιδιωτική προειδοποίηση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απαιτείται να επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους αρνητικό μοριακό τεστ ή τεστ ανίχνευσης αντιγόνου, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι κατά την άφιξη παλαιότερο από 72 ώρες. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, οι εισερχόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ εντός 24 ωρών από την άφιξή τους. Όπως ίσχυε ως τώρα, μετά την είσοδο στην Αυστρία υφίσταται υποχρέωση κατ’ οίκον καραντίνας διάρκειας δέκα ημερών. Πρόωρος τερματισμός της καραντίνας είναι δυνατός μέσω αρνητικού μοριακού τεστ ή τεστ ανίχνευσης αντιγόνου το νωρίτερο από την πέμπτη ημέρα μετά την άφιξη.

Ο επικαιροποιημένος κανονισμός του ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας προβλέπει αυστηρότερα μέτρα και για πρόσωπα που πραγματοποιούν τακτικές διασυνοριακές μετακινήσεις (τουλάχιστον μία φορά τον μήνα για επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή εκπαιδευτικούς λόγους), και συγκεκριμένα την υποχρέωση υποβολής σε τεστ ανά εβδομάδα και την υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης πριν την είσοδο στη χώρα. Πρόσωπα που ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους στην Αυστρία αρνητικό μοριακό τεστ ή τεστ ανίχνευσης αντιγόνου, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι κατά την άφιξη παλαιότερο από 7 ημέρες.

Εφιστάται η προσοχή όλων των εισερχομένων στη χώρα στην υποχρεωτική συμπλήρωση και υποβολή του ηλεκτρονικού εντύπου Pre- Travel- Clearance- PTC.

Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης, υποβολή σε τεστ και καραντίνα ισχύουν για πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για απρόβλεπτους, ιδιαιτέρως σημαντικούς οικογενειακούς λόγους.

Από την υποχρεωτική καραντίνα εξαιρούνται πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους, πρόσωπα που πραγματοποιούν τακτικές διασυνοριακές μετακινήσεις και συνοδοί σε έκτακτες ιατρικές υποθέσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις αρκεί η επίδειξη ενός αρνητικού μοριακού τεστ ή ενός τεστ ανίχνευσης αντιγόνου, το οποίο όμως δεν θα πρέπει να είναι κατά την άφιξη παλαιότερο από 72 ώρες (7 ημέρες για όσους πραγματοποιούν τακτικές διασυνοριακές μετακινήσεις).

Λιανεμπόριο και καταστήματα παροχής υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας

Από τις 8 Φεβρουαρίου επιτρέπεται και πάλι η συνολική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αν και υπό αυστηρούς όρους, που αφορούν στη χρήση των προστατευτικών μασκών FFP2 και στη διάθεση 20 τ.μ. ανά πελάτη σε κάθε κατάστημα. Καταστήματα παροχής υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας (π.χ. κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής) μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν, ωστόσο οι πελάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν κατά την είσοδο στο κατάστημα αρνητικό τεστ, όχι παλαιότερο από 48 ώρες.

Περιορισμοί εξόδου

Οι περιορισμοί εξόδου εξακολουθούν να ισχύουν μόνο για τις ώρες 20.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας (και έως τις 20.00) επιτρέπονται ιδιωτικά συναντήσεις 4 κατ’ ανώτατο όριο ενηλίκων (μαζί με τα τέκνα τους) από 2 «νοικοκυριά».

 

 

Αφήστε μια απάντηση