Hephaestus Wien Ράδιο

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Έλα Απόψε στου Θωμά, από τη Ρίτα Αμπατζή στη Ρίτα Χέιγουορθ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Έλα Απόψε στου Θωμά»
Από τη Ρίτα Αμπατζή στη Ρίτα Χέιγουορθ

 Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στις 06:00

Αφιερωμένη σε δύο γυναίκες -μύθους  που γεννήθηκαν στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα είναι η εκπομπή «Έλα απόψε στου Θωμά» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης. Μεταδίδεται από τη Φωνή της Ελλάδας,  το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στις 06:00. Από την Ευρώπη στην Αμερική και από τον Πειραιά στη Νέα Υόρκη, ένα υπερωκεάνιο που ταξιδεύει στις θάλασσες της Ανατολής και της Δύσης. Δύο φωνές που ενώνουν τον Μεσοπόλεμο με τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Η Ρίτα Αμπατζή τη δεκαετία 1930-1940 και η Ρίτα Χέιγουορθ τη δεκαετία 1950-1960.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται σε δύο παράλληλους αφηγηματικούς άξονες. Από τη μία, η εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στον Μεσοπόλεμο. Η Ρίτα Αμπατζή, γεννημένη στη Σμύρνη, κουβαλά όλη την προσφυγιά στους ώμους της. Από την Κοκκινιά, άλλωστε, τη μεγαλύτερη προσφυγούπολη της χώρας, που είναι το παράπηγμά της, θα ξεκινήσει την πορεία της στα πάλκα και στα πανηγύρια. Εκεί θα συναντηθεί με τον Στελλάκη και τους άλλους σπουδαίους του ρεμπέτικου, συνθέτες και οργανοπαίχτες. Η Ρίτα Αμπατζή θα φτάσει μέχρι την Αμερική και θα γραμμοφωνήσει εκεί μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της.

Από την άλλη, το αμερικανικό όνειρο, η βιομηχανία του κινηματογράφου, τα τρία μεγάλα αμερικανικά στούντιο, ο μακαρθισμός και το κυνήγι μαγισσών στα κινηματογραφικά πλατό. Μέσα σ’ αυτό το κατακερματισμένο μεταπολεμικό πλαίσιο της Αμερικής, θα εμφανιστεί ένα κορίτσι που η εικόνα της θα μείνει ανεξίτηλη στις κουκέτες των Αμερικανών φαντάρων, σε διάφορα πολεμικά μέτωπα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τη ρίψη της ατομικής βόμβας. Η Ρίτα Χέιγουορθ θα σφραγίσει με την παρουσία της το αμερικανικό σινεμά, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τότε δηλαδή που έλαβε την οριστική μορφή του το πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

‘Ερευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Μετάδοση: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, 06.00-08.00 ώρα Ελλάδας

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas

Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».

Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.

Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTFLIX.

Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E. και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.

Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).

Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.

Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.

Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.

Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

 

\

 

 

Αφήστε μια απάντηση