Πολιτισμικά

«Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ, ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»

 

 

Η ΈΝΩΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΈΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Ο ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΣ «ΑΓΙΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ» ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

με την υποστήριξη

του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (ΟΠΑΝΔΑ) και

της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ στην Αθήνα

διοργανώνουν τριήμερο Εκδηλώσεων, από 24 ως 26 Ιουνίου 2022, με θέμα:

 

«Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ, ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»

 

Οι Εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», του Δήμου Αθηναίων (οδός Θεσσαλονίκης 19 & Ηρακλειδών 66Α, στο Θησείο, Στάση Μετρό Κεραμεικός) / https://www.cityofathens.gr/node/676 και περιλαμβάνουν έκθεση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της ΊΑ (ρουμανική παραδοσιακή φορεσιά) και (την τρίτη μέρα) παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς με το διάσημο χορευτικό συγκρότημα ΚΥΜΑΤΑ, που έχει έδρα το Πλοϊέστι (Ploiești/Prahova) και εκπροσωπεί την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.

Τη δεύτερη μέρα, στον εκθεσιακό χώρο διοργανώνεται, παράλληλα με την έκθεση, στη ρουμανική γλώσσα, Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα

“Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ”.

 

 

 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερεις ενότητες:

Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ – ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ − ΕΘΝΟΓΡΑΦΟΣ DARIE SILVIU FLOCEA

«ÎNGERI CU ALTIȚE /ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ» – La blouse roumaine IA & Mihaela Laslo’s Art

“ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΓΥΑΛΙ – ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ GEORGETA MARIANA ILIONIU”

“ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΕΣΤΗΣ”

Η μεγάλή ενότητα της έκθεσης με τίτλο “Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ, ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ” περιλαμβάνει 24 πλήρες ρουμανικές φορεσιές που ανήκουν στην πολύτιμη συλλογή του εθνογράφου DARIE SILVIU FLOCEA καθώς και μεμονωμένα ενδύματα που ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες.

Οι ρουμάνικες παραδοσιακές φορεσιές, βασικό στοιχείο για τη διάσωση και ανασύσταση του βίου κάθε λαού, παρουσιάζονται μαζί με άλλα αυθεντικά έργα της ρουμανικής λαϊκής τέχνης: έργα υφαντικής και κεντητικής, κεραμικά και είδη καθημερινής χρήσης. Οι ρουμανικές λαϊκές φορεσιές διαφυλάχθηκαν με φροντίδα και σεβασμό, ώστε να είναι σήμερα σε θέση να προσφερθούν στον θαυμασμό του κοινού μιας σημαντικής έκθεσης.

Η ενότητα «ÎNGERI CU ALTIȚE / ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ» – La blouse roumaine περιλαμβάνει έξι αγγέλους με πλουμιστά φτερά, εμπνευσμένους από τα μοτίβα της παραδοσιακής IΑ, ανάμεσά τους Ο Άγγελος της Αναγέννησης, Ο Άγγελος των αδελφών ψυχών, Ο Άγγελος του Δέντρου της Ζωής, Ο Άγγελος της παραδοσιακής μπλούζας ΙΑ, Ο Άγγελος της Λαχτάρας.

Για πρώτη φορά θα παρουσιάσουμε ένα έργο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την Εκδήλωση της Αθήνας, που είναι «Ο Άγγελος της φιλίας και της θάλασσας»!

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ είναι μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ της Andreea Tănăsescu και της Mihaela Laslo’s Art για την υποστήριξη της αποστολής και της δραστηριότητας του πολιτιστικού κινήματος La blouse roumaine IA.

«Πάντα νοιώθαμε ότι η IA είναι ένδυση αιώρησης και τα πλουμίσματα πάνω στους ώμους της μας δίνουν την εντύπωση ότι τα μανίκια των παραδοσιακών μας πουκάμισων είναι σαν τα φτερά των πουλιών ή … των αγγέλων. Τόσα πολλά νοήματα έχουν ραφτεί και υφανθεί με τα πλουμίσματα και έτσι δεν είναι περίεργο που με την πάροδο του χρόνου τα μοτίβα τους έγιναν έργα τέχνης. Μάλλον ένα τέτοιο πλούμισμα ενέπνευσε και τον Henri Matisse όταν ζωγράφιζε La blouse roumaine. Τα πλουμίσματα αυτά πάντα μεταφέρουν τη χαρά και τα συναισθήματα που έχουν επενδυθεί πάνω τους, φέρνοντάς μέχρι σε μας ίχνη από κάποιες μορφές συμβολικής επικοινωνίας, τις οποίες, συχνά, μόνο η καρδιά μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.

 

 

Κάπως έτσι φτάσαμε στην ιστορία των «Αγγέλων με πλουμιστά φτερά», τους οποίους σας στέλνουμε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Θέλουμε να πετάξουν προς όλα τα σπίτια και όλες τις γωνιές του κόσμου, ως αγγελιοφόροι των υψηλών συνειδήσεων προερχόμενων από τον προγονικό πολιτισμό».

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ La blouse roumaine IA

«Είμαστε η κοινότητα που επανάφερε την ΙΑ, τη ρουμανική παραδοσιακή μπλούζα, στην καθημερινότητα, δημιουργώντας ένα ευρύ κίνημα για την επανατοποθέτηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο των παραδοσιακών ρουμανικών πολιτισμικών εκφράσεων.

Ξεκινήσαμε το 2012 με την ειλικρινή επιθυμία να οικοδομήσουμε μαζί μια εθνική πολιτιστική επωνυμία, με σκοπό να προωθήσουμε στον κόσμο την ιστορία της Ρουμανίας και τη δική μας. Να ανοίξει νέους ορίζοντες σκέψης, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκφραστούμε δημιουργικά, συνδεδεμένοι με τις ρίζες μας».

Η Παγκόσμια Ημέρα της ρουμανικής παραδοσιακής φορεσιάς ΙΑ (συντομογραφία ως Ημέρα της ΙΑ) είναι μια πρωτοβουλία του πολιτιστικού κινήματος «La blouse roumaine» και εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Ιουνίου 2013, ημερομηνία που επιλέχθηκε ειδικά για να συμπέσει με τη χριστιανική εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με το θερινό ηλιοστάσιο τον Ιούνιο, αλλά και με την αρχαία γιορτή των ευγενών νεράιδων με όνομα Sânziene και οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ρουμανική λαογραφία. Εμείς, οι δύο ρουμανικούς συλλόγους από την Ελλάδα οι οποίοι συνδιοργανώνουμε την εκδήλωση, υιοθετήσαμε το 2014 αυτήν την εορτή.

 

 

Το θέμα της φετινής 10ης επετειακής έκδοσης είναι «ΕΚΤΙΜΗΣΗ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ» και αφιερώνεται σε ένα εκτενές εκπαιδευτικό έργο, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν, από την αρχή μέχρι και σήμερα, στην επιτυχία αυτού του μοναδικού πολιτιστικού κινήματος, που γεννήθηκε για να εξυπηρετήσει το κάλλος, τη δημιουργικότητα και την αγάπη των Ρουμάνων, για τη γενέτειρά τους ή για τα μέρη με τα οποία είναι συναισθηματικά δεμένοι. Η παράδοση είναι ζωντανή και η ιστορία συνεχίζεται.

«Η παραδοσιακή φορεσιά είναι ένας αληθινός περιπατητής ναός για τον χρήστη, τον φορέα, ένα imago mundi που περιέχει ένα άθροισμα συμβόλων, ιεροφανειών, αποκαλύψεων του ιερού που της δίνουν μια ιστορία και ταυτόχρονα δίνουν σ’ εμάς μια μοναδική, αμίμητη πολιτισμική ταυτότητα».

INFO

Η ρουμανική παραδοσιακή φορεσιά, στοιχείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομίας

@Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ – 24 Ιουνίου 2020, 18.00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Παρασκευή, Σάββατο 10:00 – 20:00

Κυριακή 10:00 –14:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο,

Στάση Μετρό Κεραμεικός

Τηλέφωνο: 210 3452150

 

 

Αφήστε μια απάντηση