Georg Gstrein Κύπρος Νέα

Τελέστηκαν στη Βιέννη τα εγκαίνια της έκθεσης «ELLE – Cyprus in the Feminine»

 

Τελέστηκαν στη Βιέννη τα εγκαίνια της έκθεσης «ELLE – Cyprus in the Feminine» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Στον ιστορικό χώρο της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης «ELLE – H γυναίκα στην Αρχαιότητα» από τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Νουρή.

Την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό δύο κορυφαία πρόσωπα από τον χώρο των διεθνών σχέσεων, η Γενική Διευθύντρια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, κα Ghada Waly, και η κα Helga Schmid, Γενική Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Photo: Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου

Η έκθεση «ΕLLE– Cyprus in the Feminine» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών παρουσιάζει γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων από την 4η χιλιετία π. Χ. έως τη Ρωμαϊκή Εποχή, οι περισσότερες εκ των οποίων εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού. Μέσα από την ξεχωριστή ματιά του φωτογράφου Στέφανου Κουραντζή αποκαλύπτονται οι διαφορετικές τεχνοτροπίες που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο κατά την Αρχαιότητα. Ταυτόχρονα, όπως, τόνισε και ο Υπουργός κ. Νουρής στον χαιρετισμό του, «η εν λόγω έκθεση συνιστά έναν ύμνο στις απανταχού γυναίκες και τις αρετές τους».

«Η επίδραση του ρόλου των γυναικών ήταν πάντοτε ουσιώδους σημασίας για τον κοινωνικό ιστό», συνέχισε ο Υπουργός.  «Στις μέρες μας γινόμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι η αλλαγή στον τρόπο αντίληψης, που σχετίζεται με την επιδίωξη για ισότητα, είναι εφικτή. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που πρέπει να εντείνουμε αυτόν τον αγώνα», ανάφερε ο Υπουργός κ. Νούρης, ο οποίος εγκαινιάζοντας την έκθεση απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την παραγωγή της έκθεσης, καθώς και στην Πρεσβεία, η οποία συνέβαλε στην παρουσίασή της στη Βιέννη.

«Οι γυναίκες αγωνίζονταν επί αιώνες για να γίνουν μέρος της δημόσιας ζωής, για να πάρουν μία θέση στο τραπέζι». Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από την αρχαιότητα,  αλλά απομένει πολλή δουλειά να γίνει. Δύο δεκαετίες μετά τον 21ο αιώνα, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλούς τομείς, όπως η απασχόληση, οι συνθήκες εργασίας και η ποιότητα ζωής» τόνισε στην ομιλία της η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, κα Ghada Waly.

Η ΓΓ του ΟΑΣΕ, κα Helga Schmid, στη δική της παρέμβαση, σημείωσε ότι η έκθεση παρακινεί τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τους ρόλους των γυναικών στις κοινωνίες. «Οι εικόνες καταδεικνύουν μια εξέλιξη στα στερεότυπα και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον ρόλο των γυναικών», ενώ πρόσθεσε πως δημιουργείται χώρος για τις γυναίκες να αναλάβουν διαφορετικούς ρόλους και να προχωρήσουν προς την ισότητα των φύλων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών κατέστη κηδεμόνας του ιστορικού χάρτη «Acamantis Insula hoggidi Cipro», έργου τoυ Ιταλού χαρτογράφου Vincenzo Coronelli, ο οποίος περιλαμβάνεται στη συλλογή της Εθνικής Αυστριακής Βιβλιοθήκης. Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, κα Αλίκη Στυλιανού, παρέλαβε τη σχετική τιμητική πλακέτα, λέγοντας πως «η υιοθέτηση του χάρτη που βρίσκεται ήδη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης αποδεικνύει ότι η ιστορία της Κύπρου είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος του νησιού».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν στην παρουσία πολυάριθμων εκπροσώπων της διπλωματικής κοινότητας της Βιέννης. Πέραν των καλεσμένων του διπλωματικού Σώματος, παρευρέθηκαν επίσης και Κύπριοι που ζουν και διαπρέπουν στην Αυστρία.

Προηγουμένως, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, Gerhard Karner, ενώ ακολούθως παραχώρησε συνέντευξη σε μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα.

Η έκθεση φωτογραφίας «ELLE – Cyprus in the Feminine» θα είναι ανοικτή για  το κοινό στις 21 και στις 22 Ιανουαρίου 2023, στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

 

Photo: Hephaestus Wien

Αφήστε μια απάντηση