Κύπρος

Κύπρος: Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κας Μαρίας Παναγιώτου, Δικαιοσύνης και Δημoσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη, Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημου Δαμιανού και των Επιτρόπων Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θοδοσίου, του Πολίτη κ. Παναγιώτη Παλατέ και Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπου Χριστοφίνα.

Μετά τη διαβεβαίωση των νέων μελών της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Καλωσορίζω σήμερα τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους νέους Επιτρόπους, οι οποίοι παραλαμβάνουν σκυτάλη από τους προκατόχους τους, με όρο εντολής να εντατικοποιήσουν και να επιταχύνουν την προσπάθεια για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που βρίσκεται εδώ και μήνες σε τροχιά υλοποίησης.

Ενός φιλόδοξου και τολμηρού Προγράμματος που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την καλύτερη ποιότητα ζωής του στην καθημερινότητά του, σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Απευθύνομαι στα νέα μέλη της Κυβέρνησης, στους νεοδιορισθέντες Υπουργούς, Υφυπουργούς και Επιτρόπους, με σεβασμό και μια προτροπή: Να εργασθείτε ακούραστα, με όρεξη, μελέτη, να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου σας και να στηριχθείτε στους έμπειρους και εργατικούς τεχνοκράτες. Να έχετε πάντα επικαιροποιημένη γνώση των θεμάτων του χαρτοφυλακίου σας και επαφή με τους πολίτες και όλους τους επηρεαζόμενους από τις πολιτικές μας.

Η θέση που αναλαμβάνετε είναι θέση χρέους, υπηρεσίας προς τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον και απαιτεί αφοσίωση και προσωπικές στερήσεις. Απαιτεί, επίσης, να είστε πρότυπο ηγέτη, όχι μόνο ως προς την εργατικότητα, αλλά και ως προς το ήθος σας. Να θυμάστε ότι κριτής μας είναι ο λαός, πυξίδα μας το Σύνταγμα, οι ισχύοντες νόμοι και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Όλοι είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλον, υπηρετούμε το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Το έργο μας δεν είναι καθόλου εύκολο και όταν το παλιό αλλάζει, οι αντιστάσεις σε όσους το συνήθισαν ή τους εξυπηρετεί είναι μεγάλες. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να σας φοβίσει.

Επιθυμώ και δημοσίως να ευχαριστήσω τα απερχόμενα μέλη του κυβερνητικού σχήματος για τη συνεργασία που είχαμε, αλλά και για την τόλμη συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς δεδομένη κομματική στήριξη και με πρόγραμμα φιλόδοξο και πρωτοποριακό. Είμαι ευγνώμων για τον κόπο και την αφοσίωσή τους και εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια και ευόδωση των στόχων τους.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω τους Υπουργούς και συνεργάτες μου για το πολύ σημαντικό έργο που έχει παραχθεί μέσα σε δέκα μόνο μήνες και για το γεγονός ότι δρομολογήθηκαν ήδη λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον πολίτη. Λύσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πολύ ενδεικτικά, αυτούς τους πρώτους δέκα μήνες, ανάμεσα σε πολλά άλλα:

Θεσπίσαμε τον εθνικό κατώτατο μισθό στα 1000 ευρώ.

Ρυθμίσαμε το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), από την οποία επωφελούνται 180.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, διασφαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη.

Βελτιώσαμε τη λειτουργία του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και προχωρήσαμε με τη λειτουργία ιδιωτικών ΤΑΕΠ σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Προωθήσαμε το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Ξεκινήσαμε την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του νοσηλευτή σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των επικίνδυνων πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς μέσω του προγράμματος «κτίΖΩ», συνολικής δαπάνης 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανακοινώσαμε και υλοποιούμε την ενιαία στεγαστική πολιτική, μία από τις μεγαλύτερες σε ένταση και έκταση πολιτικές στη χώρα μας, για την εξασφάλιση προσιτής στέγης με αγορά ή ενοικίαση.

Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τις συνέπειες της ακρίβειας μέσα από δράσεις συνολικού ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ.

Εφαρμόσαμε μια ολιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, που φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα, καθιστώντας τη χώρα μας μη ελκυστικό προορισμό.

Ολοκληρώσαμε και ενισχύσαμε το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει το πρόβλημα των εκποιήσεων, παρέχοντας δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Θέσαμε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης για την προστασία της κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.

Απαλλάξαμε από ΦΠΑ τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Θεσπίσαμε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, μέσα από διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, θέτοντας τέρμα σε ξεπερασμένες πρακτικές δεκαετιών.

Θέσαμε σε λειτουργία αυτό που υποσχεθήκαμε, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Επανασυστήσαμε αυτό που υποσχεθήκαμε, τον ουλαμό Λαθροθηρίας.

Προωθήσαμε βελτιωτικά έργα για αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Προχωρήσαμε με τη σύσταση και στελέχωση ειδικού τομέα Περιβαλλοντικών Ελέγχων.

Είστε από σήμερα μέλη της Κυβέρνησης. Μέλη μιας δυνατής ομάδας ικανών και ακέραιων ανθρώπων που ανέλαβε να εφαρμόσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα φέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Την υγεία του, την παιδεία, την εργασία, την ασφάλειά του.

Τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνετε είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, αφορούν τη ζωή τους, αφορούν δικαιώματά τους, αγαθά, υπηρεσίες, αλλά και ευκαιρίες που κάθε σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος οφείλει να προσφέρει στους πολίτες του. Κάποια αυτονόητα, αλλά για χρόνια χωρίς εφαρμογή.

Πρέπει κάθε μέρα να θυμάστε ότι οι τομείς δραστηριότητάς σας στο σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον με πολλά προβλήματα και προκλήσεις, επηρεάζουν την καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον του κάθε πολίτη. Κάθε μικρό θετικό βήμα από μέρους σας, θα είναι ο προάγγελος της αυριανής μεγάλης αλλαγής που θα ωφελήσει το κράτος μας και το σύνολο των πολιτών.

Ειπώθηκε ότι: «Πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον είναι να τα δίνεις όλα στο παρόν». Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα πράξετε, με αίσθημα και πράξεις ευθύνης, χρέους και αφοσίωση. Προς τούτο, σας καλώ να συνεργαστείτε με όλα τα οργανωμένα σύνολα, τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, τους κοινωνικούς εταίρους, και φυσικά τις πολιτικές δυνάμεις και τη νομοθετική εξουσία. Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες – αυτό κάνω και εγώ – πάσης φύσεως σειρήνες, και αφοσιωθείτε μόνο στην υλοποίηση του έργου σας προς το δημόσιο συμφέρον. Κλείστε τα αυτιά σας στην αβασάνιστη κριτική, να επιδιώκετε την εποικοδομητική κριτική και να μην αποπροσανατολίζεστε από τους στόχους μας. Για την Κυβέρνησή μας είναι μονόδρομος: Δουλειά και μόνο δουλειά. Από αυτή κρινόμαστε μόνο από τον λαό καθημερινά. Όταν οι πολιτικές μας εφαρμοστούν και είναι ωφέλιμες για τους πολίτες, αυτή και μόνον αυτή, θα είναι η επιβράβευσή μας.

Αγαπητοί μου, αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας με το βάρος των υψηλών προσδοκιών των δικών μου, αλλά κυρίως των υψηλών απαιτήσεων του κυπριακού λαού. Επιπλέον, αναλαμβάνετε σε μια χρονιά κατά την οποία, δυστυχώς, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την απαράδεκτη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Πενήντα χρόνια τραγικών επιπτώσεων του παράνομου διχασμού στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, τον Μάιο θα βρούμε μπροστά μας και το ιστορικό ορόσημο των 20 χρόνων από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη επιτυχία από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η λύση του κυπριακού αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα και έναν ανεκπλήρωτο εθνικό πόθο. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή καταβάλλω κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών, δημιουργία προοπτικών συνολικής επίλυσης και επανένωσης. Με αισιοδοξία, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις προκλήσεις, αντιμετωπίζουμε το διορισμό της κας María Ángela Holguín Cuéllar ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο  και συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Με αξιόπιστη και περήφανη εξωτερική πολιτική, ενίσχυση της άμυνας, ενεργό ρόλο στην ταραχώδη περιοχή μας και, βεβαίως, εφαρμογή πολιτικών που θα ισχυροποιήσουν εσωτερικά το κράτος μας, την οικονομία, το επιχειρείν, το κράτος δικαίου, θα πετύχουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό.

Τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνετε σήμερα, σημαντικά ως προς τις προτεραιότητές μας, είναι πολύ απαιτητικά. Έχουν τεθεί πολύ καλές βάσεις, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν: H ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, η προώθηση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η προστασία του περιβάλλοντος, η ψηφιοποίηση του κράτους, έμπρακτα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, η ταχεία εξέταση των αιτήσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ώστε το κράτος να γίνει πιο φιλικό προς τον πολίτη.

Σε λίγες μέρες θα απευθυνθώ στον κυπριακό λαό για να εξηγήσω αναλυτικά το πλάνο μας για το 2024. Θέλω να θεσμοθετήσω την κοινωνική διαβούλευση για να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί των σχεδιασμών μας, μέσα από ένα μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης, όπως προστάζουν οι ανάγκες της εποχής και όπως αξίζει στη χώρα μας.

Τον Μάρτιο του 2023 ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας με πλήρη συναίσθηση ευθύνης και απόλυτη αφοσίωση και ευτύχησα να επιλέξω ικανούς και ακέραιους συνεργάτες και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας, την ώρα που καλωσορίζουμε τα νέα μέλη και Επιτρόπους, να τους ευχαριστήσω δημόσια όλους. Αναφέρθηκα προηγουμένως τηλεγραφικά στο έργο που με άριστη συνεργασία και εργατικότητα επιτελέσαμε μέχρι σήμερα και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τα πρώτα δείγματα γραφής προδιαγράφουν ότι από σήμερα προχωράμε μαζί σας ακόμα πιο δυνατά.

Ηγούμαι μιας καινοτόμας κυβέρνησης, που έχει ξεκάθαρο πλάνο και θα πάρει την Κύπρο, όπως υποσχέθηκε, μπροστά και ψηλά, με περηφάνια.

Το έργο που έχει ήδη επιτευχθεί στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, στην οικονομία, στην εργασία, με κάνει ακόμη πιο αισιόδοξο για τα αποτελέσματα που θα δείτε στη συνέχεια. Άστε το παλιό να αντιστέκεται και δουλέψετε χωρίς να αναμένετε καμία επιβράβευση. Η επιβράβευση θα επέλθει μόνο μέσα από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας από την Κοινωνία. Επαναλαμβάνω ότι μόνο εκεί είμαστε υπόλογοι.

Μένουμε αφοσιωμένοι στο έργο μας που θα είναι ωφέλιμο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και θα στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Γνωρίζετε όλοι καλά ότι κανένα βαρίδιο ή εξάρτηση δεν κουβαλάμε. Στόχος μας είναι το τώρα και ο λαός και δεν έχουμε καμία κρυφή ατζέντα.

Για αυτό δώσαμε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις, διότι ναι, πιστεύουμε στη συλλογικότητα και στα αποτελέσματα της συνεργασίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αποταθώ στα νέα και στα παλιά μέλη της Κυβέρνησης και σε όλους τους συνεργάτες μου:

Η εξουσία που ο λαός μας εκχώρησε για τη διακυβέρνηση του τόπου είναι προσωρινή και οι προσδοκίες πολύ υψηλές. Οι μήνες περνούν και το έργο πρέπει απρόσκοπτα να παράγεται. Με αφοσίωση και ήθος, με αποφασιστικότητα και τόλμη. Για την Κύπρο που μας αξίζει».

Εκ μέρους των νέων μελών της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, εκ μέρους όλων των συναδέλφων που αναλαμβάνουμε σήμερα τα καθήκοντά μας σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε διορίζοντάς μας σε αυτά τα τόσο σημαντικά αξιώματα. Με αίσθημα υψηλής ευθύνης αναλαμβάνουμε σήμερα τα χαρτοφυλάκια που μας αναθέτετε, αναγνωρίζοντας ότι τα καθήκοντα αυτά αντανακλούν την εμπιστοσύνη που ο ίδιος ο κυπριακός λαός έδειξε στο πρόσωπο σας.

Με πλήρη αφοσίωση, χρηστή διοίκηση και έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το κοινωνικό συμβόλαιο που εσείς έχετε υπογράψει με τον λαό.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα είναι πρωταρχικός μας στόχος και φιλοδοξία με γνώμονα πάντα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους ισχύοντες νόμους και τις διεθνείς Συνθήκες με τις οποίες έχουμε ως κράτος δεσμευτεί.

Γνωρίζοντάς πολύ καλά ότι η εξουσία που έχουμε στα χέρια μας προκύπτει από τον ίδιο τον λαό, καθήκον μας είναι το κοινωνικό όφελος και όχι η εξυπηρέτηση των λίγων. Μέλημά μας είναι να διοικήσουμε με διαφάνεια και λογοδοσία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και οδηγώντας την πατρίδα μας στην πρόοδο και την ευημερία.

Στη σημερινή εποχή, με τις τόσο δύσκολες συνθήκες και την πληθώρα των προκλήσεων που όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πεποίθησή μας ότι με προσήλωση στο καθήκον, σκληρή δουλειά και επιμονή στην προσπάθεια, θα φανούμε αντάξιοι της κοινωνίας των πολιτών.

Αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντά μας καλούμαστε ταυτόχρονα να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους της αποστολής μας υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και της ύψιστης αυτής τιμής που κάνετε στον καθένα και στην καθεμιά από εμάς ξεχωριστά».

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΑθ)

https://www.pio.gov.cy/

Αφήστε μια απάντηση