Κύπρος Νέα

Ολοκλήρωση της συμμετοχής του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ

 

 Photo: OSCE Foreign Ministers and Heads of Delegations pose for a family photo at the 29th Ministerial Council in Łódź, 1 December 2022.

Ολοκληρώθηκε χθες (1/12) το απόγευμα η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έλαβε χώρα στην Łódź της Πολωνίας.

Τις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί ανταλλάξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΕ με έμφαση στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε παρέμβαση του σε δείπνο εργασίας υψηλού επιπέδου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε στους ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, την πεποίθηση ότι η εκδήλωση βίαιων συγκρούσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν αντανακλά ως αποτυχία στον ίδιο τον οργανισμό. Τόνισε ότι είναι τα ίδια τα κράτη που έχουν αποτύχει να συμμορφωθούν με τις θεμελιακές αρχές του ΟΑΣΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, για σεβασμό στην ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και το απαραβίαστο των συνόρων.

Σε παρέμβαση του κατά την ολομέλεια της Υπουργικής Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ως πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας. Επεσήμανε επίσης ότι η κοινή δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ και ακόμα παραπέρα επιβάλλει να μην διακόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας ακόμη και με τους δυσκολότερους δρώντες. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στο Νότιο Καύκασο, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνολική συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και κάλεσε για την άμεση αποκατάσταση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών όπως αυτά ίσχυαν πριν το Σεπτέμβριο 2022.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στην Łódź, ο κ. Κασουλίδης είχε ξεχωριστές επαφές με ομολόγους του. Από αυτές ξεχωρίζουν οι επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καζακστάν, κ. Mukhtar Tleuberdi του Ουζμπέκιστάν, κ. Vladimir Norov και της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια.

Αφήστε μια απάντηση