Χωρίς κατηγορία

Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη Εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Κύπρου στο Παρίσι

Με συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Γαλλίδα ομόλογο του, κα Catherine Colonna, ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Παρίσι.

Οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέταση πρακτικών τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η εκπαίδευση, το εμπόριο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η άμυνα. Όσον αφορά στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε την κα Colonna για τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπό το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε ανησυχία για την όξυνση της τουρκικής ρητορικής, η οποία εντείνει το κλίμα αστάθειας στην περιοχή.

Η κα Colonna και ο κ. Κασουλίδης συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και των επιπλοκών που έχει προκαλέσει στον επισιτιστικό τομέα και στο ζήτημα της ενεργειακής τροφοδότησης. Επί τούτου, αντάλλαξαν απόψεις για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, αξιολογώντας επιμέρους πτυχές των θεματικών πακέτων περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε Συρία, Λίβανο και Λιβύη όπου οι δύο Υπουργοί αξιολόγησαν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και διαπίστωσαν τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με το πέρας της συνάντησης, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου – Γαλλίας υπέγραψαν διμερή συμφωνία που αφορά την εκκένωση υπηκόων από περιοχές κρίσεων που γειτνιάζουν με την Κύπρο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος για τις χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με την Υφυπουργό Ευρώπης, κα Laurence Booneμ με την οποία συζήτησε θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινής Ευρωπαϊκής μας ατζέντας, όπως η πρωτοβουλία της Γαλλίας για σύσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η επικείμενη σύνοδος αρχηγών των MED 9 καθώς και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει στις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή διαφοροποίηση..

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Αφήστε μια απάντηση