Ομογένεια

Συμμετοχή του Ι. Χρυσουλάκη στο 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

 

Σημεία ομιλίας του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Ι. Χρυσουλάκη, στο 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε ως ομιλητής στο 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο (ΔΘΠ), που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ύδρα με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, την αιγίδα του Δήμου Ύδρας και τη συνεργασία του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie της Αυστραλίας και του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης.

Θεματική του φετινού προγράμματος, που επιμελήθηκε επιστημονικά, όπως κάθε χρόνο, η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι και ο εμπνευστής και οργανωτής της ετήσιας αυτής επιστημονικής διοργάνωσης, ήταν οι έννοιες «Γλώσσα και Ελευθερία».

Στη δική του ομιλία με θέμα «Γλώσσα και Δημόσια Διπλωματία», ο ΓΓΑΕ & Δημ. Διπλωματίας αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής γλώσσας ως ύψιστο εργαλείο πολιτιστικής και δημόσιας διπλωματίας.

 

 

Ανέπτυξε τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας κατά τα τελευταία δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας τις επίμονες και επίπονες, παρά την πανδημία, προσπάθειες αξιοποίησης της αίγλης και γοητείας που ασκεί η ελληνική γλώσσα, «η γενεσιουργός αυτή δύναμη της ελληνικής σκέψης και του ελληνικού πολιτισμού», την οποία χαρακτήρισε ως «το κατεξοχήν δυναμικό μέσον προβολής της εικόνας της χώρας μας διεθνώς». Τις προσπάθειες εργαλιοποίησης της άυλης – όπως είπε – πολιτιστικής μας κληρονομιά, που έχει σημαδέψει και εξακολουθεί να σημαδεύει τον δυτικό πολιτισμό έως σήμερα.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα πρόσφατα αποτελέσματα από την χρήση της μαθησιακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας “StaEllinika”, που είναι το καμάρι – όπως χαρακτηριστικά είπε – της Γενικής Γραμματείας. Όπως εξήγησε, η εφαρμογή αυτή είναι ήδη γνωστή σε όλη την Ομογένεια και έχει καταφέρει να γεφυρώσει δύο κόσμους, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την πρόσωπο-με-πρόσωπο διδασκαλία, αντιστρέφοντας και αναστρέφοντας τις δυσκολίες από τις συνθήκες απομόνωσης που επέβαλαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, και καθιστώντας ωφέλιμο και παραγωγικό το χρόνο όσων επιθυμούν να μάθουν ελληνικά.

 

 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ενδεικτικά στις συντονισμένες δράσεις της Γενικής Γραμματείας με αποκορύφωμα τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στις ημερίδες, συνέδρια και πάσης φύσεως εκδηλώσεις, στις οποίες μετέχει η Γενική Γραμματεία είτε απευθείας είτε μέσω των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας, με σκοπό την ανάδειξη της οικουμενικότητας της γλώσσας και του πολιτισμού μας, τη γνωριμία του παγκόσμιου κοινού με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και το ελληνικό αξιακό σύστημα, την προβολή του πολιτιστικού μας αποτυπώματος.

Ιδιαίτερα τόνισε τη βοήθεια και ενθάρρυνση που συναντούν οι δράσεις αυτές από την παγκόσμια δύναμη που διαθέτει η χώρα και που δεν είναι άλλη από την απανταχού Ομογένεια, την οποία «προσπαθούμε να διασυνδέσουμε για πρώτη φορά μέσα από θεματικά δίκτυα, αξιοποιώντας την δημιουργική και εξωστρεφή εμπλοκή των αποδήμων μας σε πολιτιστικά δρώμενα στις χώρες διαμονής τους».

Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις πανεπιστημιακές έδρες κλασσικών, βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και μίλησε για τις υποστηρικτικές δράσεις που απαιτούνται στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση