Ομογένεια

Συνάντηση Ιωάννη Χρυσουλάκη με Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

 

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου – Συνάντηση με Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

Τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο ιστορικός παροικιακός οργανισμός που συμπληρώνει φέτος 178 χρόνια ζωής.

«Στην Αλεξάνδρεια, ο καθένας μας συγκινείται από τον ελληνικό πολιτισμό που εκπέμπεται εδώ, σε αυτήν την κοιτίδα της ελληνικής γλώσσας, με τόσους Αιγυπτιώτες ευεργέτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης, με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη να τον καλωσορίζει στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου ανασαίνει η Ελλάδα της Αλεξάνδρειας – με τα σχολεία της, τον πρότυπο Οίκο Ευγηρίας της, τον Ξενώνα της, την Βιβλιοθήκη, το Θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, το Γυμναστήριο, το Στάδιο, αλλά και τα γραφεία της που αλλάζουν μορφή ως προς ένα κομμάτι τους, ενσαρκώνοντας πλέον το νεοσύστατο Τμήμα Αρχείων της Κοινότητας. Στο Τμήμα αυτό, όπου θα συντελεστεί η ψηφιοποίησή τους, θα μπορούν στο μέλλον να φιλοξενούνται ερευνητές για να αναδείξουν έτι περαιτέρω ένα ενδεχομένως άγνωστο κομμάτι της μεγάλης ιστορίας του Αιγυπτιιακού Ελληνισμού.

 

 

Από κοινού μαζί με την Β΄ Αντιπρόεδρο κα Μαίρη Παυλίδου, τον Γενικό Γραμματέα της Κοινότητας κ. Δημήτρη Κάβουρα και τον πρώην Αντιπρόεδρο και Κοινοτικό Επίτροπο κ. Νικόλα Κόπελο, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Βαφειάδης κατέστησε τον Γενικό Γραμματέα κ. Χρυσουλάκη, κοινωνό της ιστορίας, του σκοπού και του έργου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας που είναι φιλανθρωπικός, κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός.

«Βασικός πυλώνας είναι η κοινωνική πρόνοια, υποτροφίες σε όλους τους αποφοίτους του Αβερωφείου, είτε σπουδάζουν στην Αίγυπτο είτε στην Ελλάδα», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας. Και πρόσθεσε: «Διατηρούμε τα ήθη και έθιμα τους λαούς μας. Κρατάμε ανοικτές τις εκκλησίες μας. Φροντίζουμε τα Κοιμητήρια. Στηρίζουμε τα σωματεία της πόλης αλλά και στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε με την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και την Όπερα της Αλεξάνδρειας, διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις για να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας και φυσικά και της Κοινότητας. Εκδίδουμε την εφημερίδα «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος». Έχουμε τον Ξενώνα μας». Και τέλος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ιωάννη Σιόκα, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Κοινοτήτων και της ελληνικής πολιτείας, επισημαίνοντας και την πεποίθησή του ότι υπάρχει η καλή θέληση από όλους για αυτό.

 

Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Αλεξάνδρειας, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, έκανε από την πλευρά του ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, που διεξήχθη στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου, όπου υπεγράφη ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την Διασπορά μεταξύ των τριών χωρών – από την Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μάκραμ, τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου. «Με το Μνημόνιο αυτό, δεσμευτήκαμε ότι θα αναδεικνύουμε συνεχώς τη σχέση των τριών χωρών μας, με πολλές κοινές εκδηλώσεις πολιτιστικού και άλλου χαρακτήρα για να διατρανώνουμε την αγάπη των λαών μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «με τον φίλο αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν χιλιετίες κοινής διαδρομής και ιστορίας».

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το γεγονός ότι οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας κρατάνε τις παραδόσεις και τα σχολεία, γιατί από εκεί πηγάζει η αγάπη για την πατρίδα, για την εφημερίδα τους που παραμένει ζωντανή, για τους θεσμούς τους και για τις δράσεις τους ειδικότερα για τη νεολαία. «Αν δε συγκρατήσουμε τη νεολαία μας μέσα στις ελληνικές δομές κοντά στη γλώσσα και τη θρησκεία μας, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι και γι’ αυτό έχουμε φτιάξει ένα παράλληλο σύστημα κοινοτήτων για τους νέους μας, με την επόμενη διαδικτυακή συνάντηση να γίνεται πριν από τα τέλη Νοεμβρίου με παιδιά από την Αίγυπτο» είπε ο κ. Χρυσουλάκης, που έκανε μία ενδελεχή ενημέρωση για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Ο κ. Χρυσουλάκης κατέληξε: «Είμαστε στη διάθεσή σας για να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο. Οι Αιγύπτιοι αγαπάνε τους Έλληνες και εμείς αγαπάμε τους Αιγυπτίους που και εκείνοι σας έχουν στην αγκαλιά τους όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να μου θέτετε τα προβλήματά σας για να βοηθούμε κι εμείς από την πλευρά μας, ώστε να διατηρήσετε αυτήν την ελληνική φλόγα, την ελληνική σημαία και την ελληνική ψυχή στην Αίγυπτο, σε έναν τόπο όπου η λέξη Ελλάδα είναι πολύ σημαντική».

Αφήστε μια απάντηση