Ομογένεια

 “Η Ελλάδα χώρα πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας”

 

Το κύριο μήνυμα του ΓΓ Γιάννη Χρυσουλάκη στο Club of Venice

 

Η Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια χρηματοοικονομικής κρίσης, κατάφερε να αποβάλει πολλά στερεότυπα με τα οποία είχε ταυτιστεί και να αποδείξει ότι αποτελεί χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού  και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, στη σημερινή ομιλία του στο Club of Venice.

Με τίτλο «Η επίδραση της πανδημίας στις στρατηγικές δημόσιας διπλωματίας και τη φήμη της χώρας» ( The impact of the pandemic on the public diplomacy strategies and country reputation), ο κ. Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Club of Venice και μέλος του Steering Committee του Ευρωπαϊκού Φορέα, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης για την εικόνα της Ελλάδας κατά το 2020, επισημαίνοντας ότι διπλασιάστηκε ο όγκος των δημοσιευμάτων των διεθνών ΜΜΕ για τη χώρα μας σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας αύξηση των θετικών δημοσιευμάτων κατά 10,8%. Ενώ το 2019, η Ελλάδα, για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια κρίσης, παρουσίασε θετικό αντίκτυπο στο διεθνή Τύπο κατά 1% (θετικά δημοσιεύματα 14% και αρνητικά 13%), κατά το 2020, η θετικότητα ανήλθε στο 24,8%, σημειώνοντας πολύ σημαντική άνοδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μεγάλη θετικότητα σε θεματικές όπως η Εξωτερική Πολιτική, η Οικονομία, ο Τουρισμός, αλλά και η διαχείριση της πανδημίας.

Αναφορικά με την διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση χαρακτηρίζονται από τα διεθνή ΜΜΕ ως «κράτος- πρότυπο προς μίμηση», «υποδειγματική», «μαθητής-υπόδειγμα», «όχι πια μαύρο πρόβατο», «παγκόσμιο παράδειγμα».

Ο κ. Χρυσουλάκης, αφού αναφέρθηκε σε επαινετικούς και πολύ θετικούς τίτλους διεθνών ΜΜΕ (Bloomberg, AP, The Guardian, ΝΥΤ), για την Ελλάδα, υπενθύμισε τη φράση του καθηγητή Yuval Noah Harari, σε μια συνέντευξη με τον James Gorden στο CBS, ότι «η Ελλάδα είναι η κατάλληλη για να καθοδηγήσει τον κόσμο».

Επίσης, ο κ. Χρυσουλάκης παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες της επιτυχίας του ελληνικού μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας που είναι οι κατάλληλοι χειρισμοί της Κυβέρνησης, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, η χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης στην υπηρεσία των πολιτών και του κράτους, η προτεραιότητα της υγείας έναντι του κέρδους ως βασική αρχή της ελληνικής κουλτούρας και η πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για το πράσινο διαβατήριο.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή Συνάντηση Ολομέλειας (Plenary Meeting) του Club of Venice, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημόσια Διπλωματία στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη των κρατών-μελών της ΕΕ, μίλησε, επίσης, κατά την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vučić.

Αφήστε μια απάντηση