Κύπρος Νέα

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων της Κύπρου συναντήθηκε με εκπροσώπους Πανεπιστημίων

Οι τρόποι συνεργασίας του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και κυπριακών Πανεπιστημίων συζητήθηκαν, στη διάρκεια κοινής συνάντησης της Επιτρόπου κας Τζόζης Χριστοδούλου με εκπροσώπους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και του Πανεπιστημίου UCLAN Cyprus.

Η Επίτροπος υπογράμμισε, αρχικά, ότι τα θέματα ισότητας των φύλων βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στον κύκλο επαφών που είχε με όλους/όλες τους/τις Υπουργούς και Υφυπουργούς για συντονισμό της προσπάθειας οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην κυβερνητική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι σε όλα τα Υπουργεία/Υφυπουργεία έχουν οριστεί λειτουργοί αρμόδιοι για προώθηση θεμάτων έμφυλης ισότητας και ότι ήδη έχει γίνει η πρώτη κοινή ενημερωτική συνάντηση.

Η κα Χριστοδούλου αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία, μεταξύ άλλων, ανατίθεται στο Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων η ετοιμασία, ο συντονισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2027. Τόνισε ότι η προσέγγιση των θεμάτων έμφυλης ισότητας πρέπει να είναι ολιστική και όχι αποσπασματική, ως εκ τούτου οι δράσεις που σχεδιάζονται, στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής, είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες. Πρόσθεσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία διαβούλευση για τη νέα Στρατηγική, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των Υπουργείων/Υφυπουργείων, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, κοινωνικοί εταίροι και η ευρύτερη Κοινωνία των Πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ανταλλάγησαν απόψεις για την από κοινού ανάληψη στοχευμένων δράσεων σε θέματα ευρύτερης προώθησης της ισότητας των φύλων. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο κοινής πρωτοβουλίας των Πανεπιστημίων για καταγραφή της εκπροσώπησης γυναικών και αντρών στο ακαδημαϊκό προσωπικό, καθώς και στο επίπεδο διδακτορικών φοιτητών/τριών. Οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων υπέβαλαν εισηγήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε βάθος στη διάρκεια της επικείμενης διαβούλευσης.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως τα πιο πάνω και άλλοι τρόποι συνεργασίας του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και των Πανεπιστημίων κωδικοποιηθούν με στόχο την υπογραφή σχετικού κοινού Μνημονίου.

Αφήστε μια απάντηση