‘Αρθρα Κόσμος

ΤΟ ΚΑΪΡΟ ΤΟΥ ΙΛΛΙΝΟΪΣ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Η πόλη Κάιρο είναι από το 1860 η έδρα του νομού Αλέξανδρος στο ακραίο νότιο Ιλλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών και κείται σε ένα χαμηλό δέλτα στη συμβολή των ποταμών Μισισιπή και Οχάιο. Γέφυρες πάνω και από τα δύο ποτάμια συνδέουν την πόλη με το Κεντάκι και το Μισσούρι.

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια ¨Britannica¨, η πόλη ονομάστηκε έτσι γιατί η περιοχή πιστευόταν πως έμοιαζε με εκείνη του αιγυπτιακού Καΐρου, ενώ και το νότιο Ιλλινόις έμεινε γνωστό ως ¨Μικρή Αίγυπτος¨.

Αξίζει να σημειωθεί η επίσκεψη στο Κάιρο του Καρόλου Ντίκενς το 1842, ο οποίος όχι μόνο δεν εντυπωσιάστηκε από τον τόπο, αλλά αποτέλεσε και το πρώτυπο για τον εφιάλτη της Πόλης της Εδέμ στη νουβέλα του ¨Martin Chuzzlewit¨.

Η πόλη άνθισε μετά το 1860 όταν και αναπτύχθηκε το εμπόριο με το Σικάγο και μετά τον εμφύλιο κυριάρχησαν στην οικονομία της η ξυλεία και η γεωργία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το Κάιρο ήταν η σκηνή φυλετικών συγκρούσεων και στη συνέχεια έπεσε σε σοβαρή παρακμή.

Το 2010 είχε περί τους 3.000 κατοίκους και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει πολλές σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, όπως φτώχεια, εγκλήματα, θέματα εκπαίδευσης, ανεργία, κτλ.

Στη Foto: CAIRO ILLINOIS 1861 2010

 

Αφήστε μια απάντηση