Πολιτισμικά

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Συμμετοχή Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο #BreaktheBias

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην ψηφιακή εκδήλωση #BreaktheBias

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, συμμετείχε στην ψηφιακή εκδήλωση #BreaktheBias, που διοργάνωσε η KPMG στην Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ για θέματα Συμπερίληψης και Ισότιμης Ένταξης στην κοινωνία και την εργασία, ανέλυσε το ζήτημα σε τρία επίπεδα:

Ξεκινώντας από τον χώρο της πολιτικής, επεσήμανε ότι η συμμετοχή των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο περιορίζεται στο 20% των μελών του, ενώ και στην περίπτωση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων παρατηρείται υποεκπροσώπηση στην κεντρική αλλά και την περιφερειακή πολιτική σκηνή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κλάδο του πολιτισμού όπου η ίση συμμετοχή, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη αποτελούν εγγενείς αξίες, ενώ ανέλυσε και τις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας με σκοπό την προστασία απέναντι σε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, και τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα. Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργητική προσπάθεια αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια και στις διευθυντικές θέσεις των εποπτευόμενων φορέων πολιτισμού από πλευράς του ΥΠΠΟΑ, με αποτέλεσμα σήμερα το 40% των θέσεων ΔΣ και το 40% των διευθυντικών θέσεων να καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στη σημασία και αποτελεσματικότητα σε κάποιες περιπτώσεις της ποσόστωσης, όπως π.χ. προβλέπεται στον νόμο 4706/20, επεσήμανε ωστόσο θα πρέπει να είναι ένα σε μία σειρά εργαλείων και μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου θεσμικών αλλαγών και αλληλένδετων δράσεων για την ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ορατότητας ως σημαντικού παράγοντα ουσιαστικής αλλαγής προς την άρση των διακρίσεων.

Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη πενθήμερη επίσκεψή του στην Θράκη, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η αναβίωση της χειροτεχνίας και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην ενδυνάμωση των γυναικών που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, μέσω της επαγγελματικής και επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και της ένταξης τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Αφήστε μια απάντηση