Νέα Ομογένεια

Ελληνική Μητρόπολις Βελγίου: Η Ελληνική Εκδρομή στο Βέλγιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 64η Ελληνική Εκδρομή “Greek Day” στο πάρκο της πόλης Enghien, λίγο έξω από την Βελγική πρωτεύουσα, την Δευτέρα 29 Μαΐου 2023.

Η ημέρα ξεκίνησε με την καθιερωμένη υπαίθρια Θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, και συνέχισε με παραδοσιακό ελληνικό γλέντι και διάφορες εκδηλώσεις για τις χιλιάδες των Ελλήνων και φιλελλήνων του Βελγίου και των γειτονικών περιοχών που βρέθηκαν στο πάρκο.

Η φετινή Ελληνική Εκδρομή αφιερώθηκε, αξιοχρέως, στον μεγάλο εμπνευστή της μακαριστό Μητροπολίτη Βελγίου κυρό Παντελεήμονα, ο οποίος εκοιμήθη προ πέντε μηνών.

Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό μετά το εναρκτήριο καλωσόρισμα του Μητροπολίτου.

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας απέδωσε ο “Ψαλτικός Χορός” και την έναρξη της μουσικής εκδήλωσης η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Ιλάριος”, ενώ το μουσικό πρόγραμμα στην κεντρική σκηνή του πάρκου ανέλαβε το διεθνούς φήμης μουσικό συγκρότημα “Πεντάηχον”.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Αθηναγόρα.
Χαιρετισμός Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου
Ελληνική Εκδρομή «Greek Day» 2023 

Εξοχώτατε κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εξοχώτατε κύριε Πρέσβυ,
Λοιποί επίσημα προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί πατέρες,
Αγαπητοί Έλληνες και φιλέλληνες,

Ήταν μια πρωτοβουλία που έγινε παράδοση!

Η Ελληνική Εκδρομή γνωστή σήμερα ως «Greek Day» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της κατά Βέλγιον Εκκλησίας και της Ελληνικής μας ομογένειας. Για 64 χρόνια η ημέρα αυτή ενώνει τους Έλληνες και φιλέλληνες όχι μόνο του Βελγίου αλλά και των γειτονικών μας περιοχών.

Ήταν η Δευτέρα της Πεντηκοστής για την Ρωμαϊοκαθολική Εκκλησία το 1959, ημέρα κρατικής αργίας για το Βέλγιο, όταν ο μακαριστός μας προκάτοχος Μητροπολίτης Βελγίου κυρός Παντελεήμων, ως νέος ιερέας, θερμός ιεραπόστολος και διάκονος των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών στη χώρα μας, εμπνεύστηκε το αντάμωμα αυτό, όπου μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στήνονταν χορός και πανηγύρι, για να ανακουφίσουν την νοσταλγία της πατρίδας και τον πόνο της ξενιτιάς, δίνοντας την ευκαιρία να ζήσουμε ένα κομμάτι του πολιτισμού της Μητέρας Ελλάδας.

Άφησε πολλά καλά στην Εκκλησία και στον Απόδημο Ελληνισμό ο Γέροντας Παντελεήμων.

Ένα από αυτά και η κληρονομιά της διοργάνωσης της Ελληνικής Εκδορμής από την Ιερά μας Μητρόπολη, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες με την οργανωτική επιμέλεια της «Commynity event» έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις και στην ζωή του τόπου μας.

Αυτονόητα η φετινή εορτή αφιερώνεται στον μεγάλο εμπνευστή της Μητροπολίτη Παντελεήμονα, αφού πριν πέντε μήνες άφησε τα επίγεια και βρίσκεται πλέον στην θριαμβεύουσα Εκκλησία. Είμαστε σίγουροι ότι βρήκε παρρησία στον Θεό για όλη του την θυσιαστική προσφορά προς την Μητέρα Εκκλησία και το Γένος, και είναι υπερήφανος σήμερα για την συνέχεια της ωραίας παράδοσης που μας κληροδότησε. Ευχόμαστε να είναι η μνήμη του μακαρία και να προσεύχεται από το Ουράνιο Θυσιαστήριο για την προκοπή της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στην φετινή Ελληνική Εκδρομή «Greek Day» είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια ακόμα προσπάθεια της Ιεράς μας Μητροπόλεως, την παρουσία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Άγιος Ιλάριος Πικτάβων», η χορωδία της οποίας λάμπρυνε την Θεία Λειτουργία και ξεκίνησε το μουσικό πρόγραμμα της ημέρας.

Έτσι συνεχίζουμε την παράδοση με νέες πρωτοβουλίες που μπολιάζονται με όσα κληρονομήσαμε, και καθιστούν την παρουσία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αξιοσημείωτη για το Βέλγιο.
Ευχαριστούμε πολύ τους Εξοχωτάτους τον κ. Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο για την τιμητική παρουσία τους.

Ευχαριστούμε τον κ. Σφακιανάκη που με τους συνεργάτες του οργάνωσαν για μια ακόμα φορά την σημερινή μεγάλη γιορτή.
Τους μουσικούς μας με το διεθνούς φήμης καλλιτεχνικό συγκρότημα «Πεντάηχον» που ήρθαν από την Ελλάδα και ήδη μας μετέφεραν με τους ήχους των οργάνων και της παραδοσιακής μουσικής στους τόπους της πατρίδας.
Ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες που ενίσχυσαν με την παρουσία τους την γιορτή και όλους εσάς που ήρθατε για να ανταμώσουμε, να εορτάσουμε, να χαρούμε μαζί, Έλληνες και φιλέλληνες, στην καρδιά της Ευρώπης.

Η ευλογία του Θεού σε εσάς και τους οικείους σας.

Καλή συνέχεια. Καλή διασκέδαση. Και του χρόνου και πάντα να ανταμώνουμε και να γιορτάζουμε! Χρόνια πολλά!

Αφήστε μια απάντηση