Χωρίς κατηγορία

Ο Μπάμπης Τζανιδάκης μιλάει στο Hepheastus

Μπάμπη Τζανιδάκη καλωσόρισες στο Hephaestus. Είναι χαρά μας να ακούμε νέους καλλιτέχνες να ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική και να προσπαθούν να την εντάξουν στα σύγχρονα ακούσματα των καιρών.

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Αν και κάποιοι ακροατές θεωρούν ότι η παραδοσιακή μουσική δεν πρέπει να «αλλοιώνεται», προσωπικά πιστεύω πως η μουσική είναι ένας ενιαίος τρόπος έκφρασης και πως ο πειραματισμός ανάμεσα στα μουσικά είδη μπορεί να μας δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Στην δικιά μου περίπτωση, η ροκ τεχνοτροπία συναντά τις παραδοσιακές φόρμες.

 

Πως προέκυψε η μουσική στη ζωή σου;

Κοντά στην εφηβεία μου, εκεί που οι έρωτες οργιάζουν, ερωτεύτηκα μια ηλεκτρική κιθάρα κρεμασμένη σε μια βιτρίνα. Από τότε δεν εγκατέλειψα ποτέ την μουσική.

 

Ποια ήταν τα μουσικά σου ακούσματα;

Τα πρώτα μου ακούσματα, παιδί ακόμα, ήταν πάνω στο ελληνικό ροκ. Μετέπειτα, ως έφηβος της γενιάς των ’90 επηρεάστηκα από την Grunge σκηνή του Seattle. Μεγαλώνοντας όμως ασχολήθηκα με την ηχοληψία και τότε άρχισαν οι μουσικοί μου ορίζοντες να διευρύνονται.

 

Έχεις μουσικά πρότυπα;

Βεβαίως. Θαυμάζω πολλούς δημιουργούς, Έλληνες αλλά και ξένους. Πολλές φορές μου συμβαίνει, ακούγοντας ένα τραγούδι να λέω από μέσα μου: «Αυτό το κομμάτι θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ…». Στην ερώτησή σου, δεν μπορώ να απαντήσω με ονόματα. Είναι πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζω και αναφέροντας επιγραμματικά κάποιους από αυτούς, νομίζω ότι θα αδικήσω τα μουσικά μου πρότυπα.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησες το νέο σου single. Όμως δεν ήταν αυτή η πρώτη δισκογραφική σου δουλειά. Τι είχε προηγηθεί;

Ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος κυκλοφόρησε το 2017 από τη δισκογραφική εταιρεία Spider Music, με τίτλο «Σε Άσπρο Πανί». Το 2018 κυκλοφόρησε το single «Γυαλιστερό μου βότσαλο», πάλι από την Spider. Την ίδια χρονιά, αποφασίζω να προχωρήσω στην ίδρυση της δικής μου δισκογραφικής εταιρείας με την επωνυμία Active Sound. Το 2019 ηχογραφώ το κομμάτι «Μέσα στο πρωτοβρόχι» και ένα χρόνο μετά, έρχεται το τρίτο προσωπικό μου single με τίτλο «Στην ερημιά μου».

 

Νέο single με τίτλο «Εχαμογέλασε η αυγή». Πως ξεκίνησε και πως ολοκληρώθηκε;

Με προτροπή της Κυρίας Ευανθίας Μάγνη, ιδιοκτήτρια της δισκογραφικής Spider Music -η οποία με εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή και την ευχαριστώ γι’ αυτό, μιας και όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημιουργοί-, να διασκευάσω ένα παραδοσιακό τραγούδι. Το «Εχαμογέλασε η αυγή» ήταν μία προσωπική επιλογή, που είχα ήδη αρχίσει να δουλεύω λίγο καιρό πριν την πρόταση της Ευανθίας, για τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου. Πιστεύω ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, βέβαια, αυτό θα το κρίνει ο κάθε ακροατής. Πάντως η όλη διαδικασία της παραγωγής ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη για εμένα και τους συνεργάτες μου.

 

Ποιοι είναι οι άμεσοι συνεργάτες σου;

Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από τρία άτομα: Τον Παναγιώτη Ροντογιάννη στο ηλεκτρικό μπάσο και τα φωνητικά, τον Σοφοκλή Αντωνιάδη σε τύμπανα και κρουστά και τον Βασίλη Κανελλόπουλο στο στεριανό λαούτο, τα παραδοσιακά έγχορδα και την κλασσική κιθάρα.

 

Ποιες ξεχωρίζεις από τις ζωντανές σου εμφανίσεις μέχρι τώρα και γιατί;

Για μένα οι ζωντανές εμφανίσεις είναι η «ολοκλήρωση» του κάθε μουσικού. Η αλληλεπίδραση με το κοινό, η ένταση του ήχου, η αυτοσυγκέντρωση και παράλληλα η διάδραση με τους συνεργάτες σου στη σκηνή, είναι πάντα μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Θα μου μείνει αξέχαστη η παρουσίαση του δίσκου μου στο Club Notorium (στην πόλη μου την Ελευσίνα), η εμφάνισή μας στο club Σταυρός του Νότου αλλά και το live performance στο ραδιόφωνο, στην εκπομπή του Δημήτρη Γιατζόγλου.

 

Ροκ και παράδοση. Τι είναι αυτό που ενώνει αυτά τα φαινομενικά διαφορετικά είδη μουσικής;

Ακόμα προσπαθώ να προσδιορίσω τον συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στα εκ διαμέτρου αντίθετα μουσικά είδη, θεωρώντας ότι είναι ασύγκριτα. Ωστόσο ο συνδυασμός που προκύπτει από τη μουσική αυτή σύγκρουση, στη δική μου περίπτωση έχει επιρροές από το παρελθόν και το παρόν. Μέσα από τη ροκ μουσική έμαθα να εκφράζομαι ενώ με τα παραδοσιακά και λαϊκά ακούσματα μεγάλωσα. Αυτή η ένωση αποτελεί λοιπόν μια δυνατή συνύπαρξη μέσα μου…Και το αποτέλεσμα αυτής ακούγεται στα ηχογραφήματά μου.

 

Αν όχι μουσική στη ζωή σου , τότε τι;

Δε μπορώ να σκεφτώ ούτε καν να φανταστώ κάτι άλλο εκτός από τη μουσική. Η καλλιτεχνική μου φύση, θα «λοξοδρομούσε» μόνο για την ποίηση ή την λογοτεχνία.

 

Έχεις κάποια σχέση με την Ελληνική ομογένεια; Έχεις εμφανιστεί ποτέ εκτός Ελλάδας

Το εξωτερικό η αλήθεια είναι ότι με έχει τιμήσει. Έχω υπάρξει ομογενής, ζώντας κάποια χρόνια σε Γαλλία και Ελβετία. Σε αυτές τις χώρες όπως και στην Ιταλία δούλεψα ως μουσικός. Ως τενόρος σε κλασική χορωδία της Μπαρόκ περιόδου και ως κιθαρίστας σε γαλλόφωνες ροκ μπάντες της underground σκηνής. Εκτός συνόρων είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η δισκογραφική δουλειά μου κυκλοφορεί σε Τουρκία, Ισραήλ και Κύπρο και με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό. Η ελληνική ομογένεια του Καναδά παρουσίασε τον δίσκο μου «Σε Άσπρο Πανί», το 2018 με μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη χρονική περίοδο έχω έρθει σε συμφωνία για την παρουσίαση της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς στο εξωτερικό.

 

Τι διαφορετικό περιμένεις απ’ την καινούρια χρονιά;

Στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε λείπει το συναίσθημα και η έμπνευσή ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αυτό που περιμένω είναι η κανονικότητα, αν και για εμάς τους καλλιτέχνες οι δύσκολες περίοδοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ευκαιρία για τα χαμένα μηνύματα των ημερών μας. Δηλαδή να ξεσηκώσουμε τον κόσμο να βρει ξανά αυτό που τον ανατριχιάζει.

 

Σ ευχαριστούμε πολύ για όμορφη συνέντευξη και ευχόμαστε κάποια στιγμή να σε ακούσουμε και από κοντά.

Εγώ σας ευχαριστώ και καλή αντάμωση !!!

 

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w

Μπάμπης Τζανιδάκης | Εχαμογέλασε η αυγή | Official Lyric Video©

https://www.youtube.com/watch?v=yWMdgoGe-_c