Ομογένεια

Αθηνά Αξιώτου: η ψυχή της θεατρικής ομάδας OposOpos Παρισιού

 

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αθηνά Αξιώτου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Από πολύ νωρίς έδειξε την κλίση της στις τέχνες, αλλά την κέρδισε η υποκριτική την οποία και σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή Τράγκα, με καθηγητές τους: Γιάννη Αρμένη, Ταμίλα Κουλίεβα, Γιώργο Μόρτζο κ.α. Αποφοίτησε το 1999.

Το 2002, μετά από τη γνωριμία της με την γνωστή στη Γαλλία, ομάδα θεάτρου δρόμου LArbre A Nomade, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου παραμένει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

 

 

Το 2015 ίδρυσε την θεατρική ομάδα OposOpos (https://www.facebook.com/compagnieoposopos ), με την οποία παρουσίασε πρωτότυπα θεάματα και οργάνωσε θεατρικά εργαστήρια. Εργαστήρια θεάτρου, θεάτρου σκιών, κουκλοθεάτρου, κατασκευής δίμετρων και τρίμετρων γιγαντόκουκλων, παραστάσεις θεάτρου δρόμου και παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά, όπως η παράσταση “GeometriKa” όπου οι τρείς ήρωες ( κλόουν -μίμοι ) ανακαλύπτουν τα γεωμετρικά σχήματα και μαζί τους ταξιδεύουν στη θάλασσα, στο βουνό ακόμα και στο διάστημα. “Αυτή η παράσταση γεννήθηκε από την επιθυμία μας να δείξουμε στα παιδιά, ότι τα γεωμετρικά σχήματα δεν είναι απλώς κρύα σχήματα στο χαρτί όπως μαθαίνουμε στο σχολείο, αλλά γεμάτα ζωή. Είναι γύρω μας, κρυμμένα και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να παίξουμε μαζί τους. Είναι μαγικά!” λέει η Αθηνά για το “GeometriKa” το οποίο λόγω του ότι οι ήρωες μιλάνε την δική τους “κλοουνίσια” γλώσσα απευθύνεται στα παιδιά όλου του κόσμου .

 

Γιγαντόκουκλες

 

 

Το 2018 άρχισε η συνεργασία της με την Ελληνική κοινότητα Παρισιού και περιχώρων. Έτσι ξεκίνησε το πρώτο παιδικό θεατρικό εργαστήρι και “Η Ειρήνη” του Αριστοφάνη ήταν η πρώτη παράσταση των παιδιών.

Μετά την επιτυχία του παιδικού εργαστηρίου, τον Οκτώβρη του 2019 ξεκίνησε το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και η καραντίνα που προέκυψε από αυτό, σταμάτησε βίαια τις πρόβες για την “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη της ομάδας ενηλίκων, καθώς και την προετοιμασία της παράστασης του “Μικρού Πρίγκιπα”, του παιδικού εργαστηρίου .

 

 

GeometriKa

 

Το ελληνικό πνεύμα όμως βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει τα εμπόδια. Εμπνευσμένη από το σχέδιο της Λυσιστράτης να κλείσει τις Αθηναίες στην Ακρόπολη, αλλά και από το επίκαιρο τότε σύνθημα “ Μένουμε σπίτι”, δημιουργήθηκε η διαδικτυακή παράσταση “Μένουμε Ακρόπολη” από τους ενήλικες https://www.youtube.com/watch?v=F0eUPQy_FyY .

Επίσης δημιουργήθηκε η ηχογραφημένη θεατρική παράσταση “Μικρός Πρίγκιπας” του Antoine de Saint-Exupéry απο τα παιδιά https://www.youtube.com/watch?v=biUpOJ1HA5M&feature=share&fbclid=IwAR1moJytGGSuHbiBa7ey7R_ljmjy8lQV_hla6nKg8LgARKF8boYweTHd6dk .

Τα εμπόδια και οι αντιξοότητες αμέτρητες….Η δουλειά που έπρεπε να γίνει για το καθετί διπλάσια και τριπλάσια….Ο χρόνος που αφιερώθηκε από όλους τους συντελεστές ατέλειωτος….

Η Αθηνά όμως, με τις ερασιτεχνικές ομάδες της ( με τα μικρά και μεγάλα παιδιά της ), απέδειξαν σε όλους, ότι καμία φυλακή, κανένας εγκλεισμός δεν μπορεί να εμποδίσει το πνεύμα και η φωνή της Ελλάδας έφτασε παντού. Με όπλο την καυστική σάτιρα του Αριστοφάνη, τις παρεμβάσεις της σκηνοθέτιδας και των συντελεστών, που κατάφεραν να επικαιροποιήσουν ακόμα περισσότερο τα έτσι κι αλλιώς διαχρονικά μηνύματα της κωμωδίας, αλλά και μέσα από τις φωνές των παιδιών που έστελναν μηνύματα αγάπης και συντροφικότητας, σε μια εποχή που τα είχαμε όλοι ανάγκη, ο στόχος επετεύχθη!

Φέτος, η Αθηνά συνεχίζει με φαντασία και ετοιμότητα τα θεατρικά της δρώμενα αλλά και με τα θεατρικά εργαστήρια που αποδεδειγμένα πλέον, είναι παντός καιρού!

Αφήστε μια απάντηση