Εκδηλώσεις

Δήμος Άργους: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας

Γ. Χρυσουλάκης: «Ο αγώνας για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ίδια τη ζωή εν τέλει, δεν γνωρίζει εθνικότητα, φυλή ή θρησκεία»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, που καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε το 2015, ο Δήμος Άργους Μυκηνών διοργάνωσε την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, στην πόλη του Άργους, εκδήλωση αποκαλυπτηρίων μνημείου,  αφιερωμένου στα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων, της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

Την  εκδήλωση, που  τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τίμησαν πολιτειακές, θρησκευτικές και διπλωματικές αρχές, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελλληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος,  οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο δήμαρχος Ναζαρέτ, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι των Ελλήνων Εβραίων, διακεκριμένοι καλεσμένοι από το Ισραήλ, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Μικρασιατών και Ποντίων, και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Καμπόσος απένειμε μετάλλια και αναμνηστικές πλακέτες σε εκπροσώπους  Εβραίων, Μικρασιατών και Ποντίων.

Στον χαιρετισμό του, ο  Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, τόνισε: «Το μνημείο αυτό θα στέκει εδώ για να λειτουργεί  ως νήμα σύνδεσής μας με το παρελθόν,  ως  σταθερή ενθύμηση της ανθρώπινης περιπέτειας σε καιρούς βαρβαρότητας,  ως αντίβαρο και αντίσταση στην λήθη. Στη λήθη, που είναι ένας δεύτερος θάνατος, και τον θάνατο αυτόν έχουμε την ηθική ευθύνη ν’ αποτρέψουμε,  προσφέροντας στα θύματα, μέσα από πράξεις με αποτύπωμα διάρκειας, μια πνοή αθανασίας. Ο αγώνας για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ίδια τη ζωή εν τέλει, δεν γνωρίζει εθνικότητα, φυλή ή θρησκεία. Αφορά αξίες οικουμενικές και πανανθρώπινες. Και αφορά όλους μας. Όπως όλους μας αφορά και ο αγώνας ενάντια στη λήθη. Τιμούμε τους νεκρούς μας όταν συνομιλούμε με αυτούς,  όταν δεν τους ξεχνούμε. Και σήμερα τους θυμόμαστε με οδύνη και τους τιμούμε μ’ αυτό τον ξεχωριστό τρόπο».

 

Αφήστε μια απάντηση