Άννα Κουκκίδη Προκοπίου
Κύπρος Νέα

Συμμετοχή της Άννας Κουκκίδη Προκοπίου στο Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη Προκοπίου κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Είχαμε σήμερα μια πολύ σημαντική συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βεβαίως το θέμα το οποίο μονοπώλησε τη συζήτηση, σε αρκετά μεγάλη έκταση, είναι το τι συμβαίνει στη γειτονιά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Μέση Ανατολή.  Συζητήθηκε εκτεταμένα το πια μέτρα ασφάλειας παίρνουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ακριβώς αναφέρθηκα και εγώ στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που παίρνει η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, και που έχουν παρθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Άλλο θέμα που συζητήθηκε μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι εντάσεις που υπάρχουν και στο δημόσιο διάλογο αλλά και σε συγκεντρώσεις οι οποίες γίνονται κάτω υπό αυτές τις συνθήκες. Τόνισα ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός σταθμός όπου φιλοξενούνται οι άνθρωποι οι οποίοι  προσπαθούν να φύγουν από το Ισραήλ για τους δικούς τους λόγους. Έχουμε ενεργοποιήσει το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, φιλοξενούμε και συνοδεύουμε μεγάλο αριθμό ισραηλινών πολιτών οι οποίοι συνήθως έχουν και ευρωπαϊκή ή άλλη υπηκοότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ αποτελεσματική μέχρι σήμερα, παρότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και αυτό που είναι δική μας ευθύνη δεν είναι μόνο να φροντίσουμε να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους, αλλά να φροντίσουμε να είναι ασφαλείς και όσο βρίσκονται μέσα στην επικράτεια της Δημοκρατίας, γιατί πιθανότατα να αποτελούν στόχο.

Επίσης, φάνηκε μέσα από τη συζήτηση πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά να υπάρχει και ένας διάλογος για τα μέτρα αστυνόμευσης που μπορεί να είναι απαραίτητα στην κάθε χώρα. Να υπάρχει μια ανταλλαγή καλών πρακτικών και εισηγήσεων που μπορούν να τύχουν χρήσης από όλα τα κράτη μέλη.

Τελειώνοντας, να πω ότι ασχοληθήκαμε και με τα θέματα Σιέγκεν. Συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και επικυρώθηκαν οι αποφάσεις της ΕΕ για τη διακρατική συνεργασία, σε θέματα εγκληματικότητας, οργανωμένου εγκλήματος αλλά και πιο συγκεκριμένα στο εμπόριο ναρκωτικών. Αλλά και σ’ αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα με τις μεταναστευτικές ροές, που είναι, δυστυχώς, το λαθρεμπόριο προσώπων.

Αφήστε μια απάντηση