Ειδήσεις Ομογένεια

Ενημέρωση των μελών και φίλων της Ελλ. Κοιν. Παρισιού και περιχώρων

 

Αγαπητά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων,
Φίλες και φίλοι,

Ελπίζαμε ότι με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, θα ήμασταν σε θέση να αρχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά και να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε πέρυσι. Δυστυχώς η πανδημία που θεριεύει και η γενική απαγόρευση συγκεντρώσεων δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ούτε να σας ενημερώσουμε διά ζώσης για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα κοινοτικά θέματα.
Όμως σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, η Κοινότητα θα συνεχίσει να λειτουργεί και θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας. Θα σας ενημερώνουμε τακτικά για όλα τα θέματα, ηλεκτρονικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας συνεδριάζει κάθε μήνα με τηλεδιάσκεψη, για όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Εξ αιτίας ακριβώς της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και των γενικότερων περιοριστικών μέτρων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας, μπροστά στην αδυναμία σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου να μεταφέρει τις εκλογές οι οποίες κανονικά έπρεπε να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2020, τον Δεκέμβριο του 2021.

Κύρια απασχόληση μας στο διάστημα του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς, η επαναλειτουργία των τμημάτων ενηλίκων και η διεξαγωγή των εξετάσεων του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας.
– Στις αρχές Σεπτεμβρίου ασχοληθήκαμε με την επαναλειτουργία των σχολείων της Τετάρτης (Raymond Queneau) και του Σαββάτου (Arago). Ωστόσο η έλλειψη Συντονιστή στις Βρυξέλλες δεν επέτρεψε στους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς να αναλάβουν άμεσα υπηρεσία, διότι εκκρεμούσε η υπογραφή τοποθέτησής τους. Ένα αποκλειστικά γραφειοκρατικό θέμα ανάγκασε τους μαθητές να επανέλθουν στα θρανία με μια εβδομάδα καθυστέρηση και με ελλιπές εκπαιδευτικό δυναμικό. Το νηπιαγωγείο του Σαββάτου έχει ήδη 40 εγγραφές- και ενώ έχουμε ενημερωθεί για την απόσπαση νέας νηπιαγωγού, δεν την έχουμε δει ακόμα να αναλαμβάνει τα καθήκοντά της.
– Από τις 10 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, ξεκινήσαμε τις εγγραφές στα τμήματα ενηλίκων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η διαχείριση των τμημάτων είναι φέτος πολύπλοκη, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να υποδεχθούμε τους μαθητές σύμφωνα με τις νέες αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές που επιβάλλουν αποστασιοποίηση και ελαττωμένο αριθμό ατόμων ανά τμήμα. Παράλληλα η απολύμανση των χώρων είναι το μεγάλο μας μέλημα και αφιερώνουμε πολλή ώρα και τα απαραίτητα υλικά ώστε να γίνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
– Μεταξύ 13 και 16 Οκτωβρίου διεξάχθηκαν οι εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας. Εξετάστηκαν 92 από τους 94 εγγεγραμμένους υποψήφιους. Η οργάνωσή τους υπήρξε υποδειγματική και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη και τους εκπαιδευτικούς για την αφοσίωσή τους
– Το παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Σεπτεμβρίου με 6 μαθητές. Το ίδιο και το Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων που έχει ήδη 20 συμμετέχοντες. Ελπίζουμε ότι εφέτος τα δύο Θεατρικά εργαστήρια θα συναντήσουν την επιτυχία σε παραστάσεις επί σκηνής. Δεν ξεχνάμε πως την προηγούμενη χρονιά σας εξέπληξαν με τις διαδικτυακές παραστάσεις της Λυσιστράτης και του Μικρού Πρίγκηπα.

Επίσης στις αρχές Οκτωβρίου έγιναν έργα συντήρησης και εξωραϊσμού στην μεγάλη αίθουσα του Ελληνικού Σπιτιού.

– Συνεχίζουμε την αποστολή του ενημερωτικού δελτίου που προωθεί την ελληνική πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή Ile de France και δημοσιεύουμε πληροφορίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.
Στις 6 Νοεμβρίου, θα επισκεφτούμε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με μια ξενάγηση στην έκθεση “Πολύτιμοι λίθοι, από την ακατέργαστη πέτρα έως τα ωραιότερα κοσμήματα”

Τέλος θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα γίνει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 11.30, μόνο στην Μητρόπολη με την καθιερωμένη Δοξολογία, παρουσία των τοπικών Αρχών και των αντιπροσώπων των μαθητών των σχολείων.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία και δύναμη. Η Κοινότητα παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Η πρόεδρος

Σέτα Θεοδωρίδου

 

Αφήστε μια απάντηση