Ελλάδα Πολιτισμικά

«Μήδεια»

 

 

 

 

OΛΗ Η ΕΛΛΑ Α ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

«Μήδεια»

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθριο) Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει πρόγραμμα με την παράσταση του

Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ,

 

«Μήδεια» του Ευριπίδη

σε διασκευή – σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα

Μια διασκευή της αρχαίας τραγωδίας με τέσσερις ηθοποιούς.

Η παράσταση είναι βασισμένη στην πολύπλευρη διάσταση της γυναικείας προσωπικότητας, η Μήδεια, αποκαμωμένη, βασανισμένη αλλά και πλήρως αποφασισμένη, φτάνει στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης φύσης της και κυριευμένη από τη ζήλεια, τον δόλο και τον φθόνο για την προδοσία του Ιάσονα, του άντρα που λάτρεψε, βοήθησε και ακολούθησε σε κάθε βήμα, δολοφονεί τα δύο τους παιδιά. Η Μήδεια μια προσωπικότητα άκρως απόλυτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άκρως τολμηρή και ανυπολόγιστα δυνατή και ισχυρή, μέσα σε όλη της τη μοίρα, που την κυνηγούσε και την κυνηγάει, αποφασίζει να δώσει τέλος στη μοίρα που καθόρισε ο έρωτάς της για έναν άντρα, και να επιστρέψει με πόνο τον πόνο για ό,τι έζησε και ζει, για ό,τι πρόδωσε και προδόθηκε. Αυτό σε συνάρτηση με αυτό που βιώνει την καθιστά άκρως απείθαρχη, άκρως πανούργα, άκρως ανυποχώρητη σ’ αυτό που θέλει να πετύχει, μια ζωή γεμάτη βάρος σε ό,τι την πλήγωσε.

Οι τέσσερις ηθοποιοί μέσα από μία απλή και άκρως κυνική, σε σημεία, προσέγγιση τοποθετούν την ζωή, την τεχνουργία, τον πόνο και την οργή της Μήδειας σε ένα απλό σκηνικό με απλά ρούχα και μέσα, δίνοντας την μορφή της Μήδειας με τρεις γυναίκες σαν ένα. Ο αντρικός αντικατοπτρισμός της παράστασης γίνεται από έναν άντρα σε όλους τους ρόλους, με αποκορύφωμα την τριπλή εκδοχή της Μήδειας απέναντι στον Ιάσωνα, όπου όλα γίνονται τέλος και αρχή με τη δολοφονία των δύο τους παιδιών, των καρπών του έρωτα τους. Ο φθόνος, το τέλος και η οργή παίρνουν σάρκα και οστά με τη Μήδεια λυτρωμένη από τον πόνο που της προκάλεσε ο έρωτάς της να γίνεται αέρας, να φεύγει, σκορπίζοντας τη θλίψη, σε ό, τι αφήνει πίσω, όπως και την αιώνια καταδίκη στη σύγκρουση ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ελένη Ζιάνα

Παίζουν (κατά αλφαβητική σειρά):

Ζηνοβία Ανανιάδου-Κόκκοτα

Ελένη Ζιάνα

Πένη Μπουκουβάλα

Ιωάννης Μυστακίδης

 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://digitalculture.gov.gr/?s=%CE%9C%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1

  • εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • είσοδος στον χώρο είναι ελεύθερη.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν επιτρέπεται.

Μέγιστος αριθμός θεατών: Πενήντα (50) άτομα.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση (45΄), πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση