Georg Gstrein Ομογένεια

Αλέξανδρος Καζαμίας: Εμείς δε λέμε άλλα πριν τις εκλογές και πράττουμε τα αντίθετα μετά

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική άνοδος του κόμματος “Πλεύση Ελευθερίας” στις σφυγμομετρήσεις. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό?

Από το Φεβρουάριο λαμβάνουμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από ανθρώπους που δε γνωρίζαμε και μας ζητούν να τους αναθέσουμε δουλειές για να συμβάλλουν στην εκλογή μας. Αυτό που φαίνεται τώρα στις δημοσκοπήσεις είναι μια καθυστερημένη αποτύπωση του ισχυρού αυτού  ρεύματος. Μας έχουν προσεγγίσει ομάδες από άλλους χώρους, κυρίως απογοητευμένοι από το ΜέΡΑ25. Άλλες ομάδες και κινήματα, θέλησαν να συστρατευτούν μαζί μας. Είχαμε επίσης μια νέα προσέλευση καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών, αθλητών. Μεταξύ των υποψηφίων μας είναι η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, πρωταγωνίστρια της πασίγνωστης σειράς ‘Η Λάμψη’, ο πρωταθλητής Ευρώπης στο στίβο, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, η τραγουδίστρια των ‘Μπλε’, Τζώρτζια Κεφαλά, και πολλοί άλλοι.

Ήμουν στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας και έκανα χιλιάδες τηλεφωνήματα σε τρεις μήνες. Πού οφείλεται όλο αυτό, δεν έχω προλάβει να το αναλύσω. Εν μέρει στην αποτυχία των άλλων κομμάτων, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και της απόφασης του κ. Βαρουφάκη να συνεργαστεί με τον αναξιόπιστο κ. Τσίπρα. Κυρίως όμως, αντακλά τη συνεπή και θαρραλέα παρουσία μας έξω από το διεφθαρμένο τμήμα του πολιτικού συστήματος. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έχει εκδηλωθεί έντονη λαϊκή οργή προς τα κόμματα που διέλυσαν το κράτος, δηλ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κι εμείς δίνουμε στους ανθρώπους αυτούς μια νέα ελπίδα.

Πώς σας φάνηκε το DEBATE, που δεν ακούσαμε ούτε μία ερώτηση, ούτε νύξη για τους Έλληνες της Διασποράς?

Δεν ήταν ακριβώς debate, διότι οι πολιτικοί φοβούνται να συζητήσουν μεταξύ τους. Παράλληλες συνεντεύξεις, ήταν. Όπως γνωρίζετε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε να συμμετέχει στην τηλεμαχία, και ως η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος, και ως επικεφαλής του πρώτου σε δύναμη εξωκοινοβουλευτικού κόμματος. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι τα κόμματα που συμμετέχουν πρέπει να είναι μόνο εκείνα που εκπροσωπήθηκαν στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Είναι εντελώς παράλογο, ότι ενώ ο νόμος επιβάλλει υψηλή ποσόστωση 40% για τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών ήταν 0%. Εξάλλου, οι ποσοστώσεις είναι κυρίως για τα μάτια, αφού παρά το 40%, οι περισσότερες γυναίκες τοποθετούνται από τα κόμματα σε μη εκλόγιμες θέσεις. Γι’ αυτό, μόλις 23% των βουλευτών στην προηγούμενη Βουλή ήταν γυναίκες, όσες είχαμε στις ΗΠΑ του ακροδεξιού μισογύνη, Ντόλαντ Τραμπ.

Παρόλο που η Ζωή Κωνσταντοπούλου έστειλε προσωπική επιστολή στους δήθεν ευαίσθητοποιημένους σε θέματα ισότητας φύλων, όπως οι κ. Βαρουφάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, κανείς τους δεν απάντησε, ούτε για τα προσχήματα. Ακόμη και οι γυναίκες δημοσιογράφοι που έλαβαν προσωπικά μηνύματα, δεν διαμαρτυρήθηκαν. Εξάλλου, δύο εξ’ αυτών είναι κοντινές συγγενείς του πρωθυπουργού κι ενός πρώην υπουργού της ΝΔ. Βλέπετε, υπάρχει σαφής “σύγκρουση συμφερόντων”.

Κατά τη γνώμη σας πως πρέπει να αντιδράσει η Ομογένεια σε αυτή τη λησμονιά?

Πριν πέντε χρόνια είχα ρωτηθεί αν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα θεσμοθετούσε την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς, υλοποιώντας την υπόσχεση που αθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχα πει τότε ότι κανείς τους δεν θέλει πραγματικά να δώσει ψήφο, διότι η Ομογένεια δεν ελέγχεται έντονα μέσω πελατειακών σχέσεων. Έτσι, το 2019, η ΝΔ πέρασε νόμο που είχε τόσους απαγορευτικούς όρους, ώστε η συντρηπτική πλεινότητα των Ομογενών δεν μπόρεσε να εγγραφεί.

Συνεπώς, δε με εξέπληξε  ότι δεν υπήρξε αναφορά στους Έλληνες του Εξωτερικού στις τρεις ώρες της τηλεμαχίας, παρόλο που απαρτίζουν το μισό του Ελλαδικού πληθυσμού. Τα μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν την ομογένεια ως εργαλείο, ως γέφυρα προς ισχυρές κυβερνήσεις συμμάχων με τους οποίους έχουμε σχέσεις υποτέλειας, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία.

Ο τρόπος αντίδρασης είναι προφανής. Πρέπει σε κάθε ευκαιρία η Ομογένεια να καταγγείλει τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από τις εκλογές μέσω του Νόμου 4648/19. Ακριβώς όπως κάνουμε εσείς και εγώ τώρα μέσα από αυτή τη συνέντευξη.

Ποια θα είναι η πρώτη σας ενέργεια σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές?

Δεν είμαστε μεγάλο κόμμα για να κερδίσουμε. Στόχος μας είναι να εισέλθουμε στη Βουλή, που στην παρούσα συγκυρία, είναι για μας πολιτική νίκη. Αν μπούμε, θα ασκήσουμε πραγματική αντιπολίτευση, με επιχειρήματα, εναλλακτικές προτάσεις και δυναμισμό. Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Μια από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι η ανακίνηση του ζητήματος των Γερμανικών Οφειλών, για να τερμαστεί το όνειδος της υποτέλειάς μας στο Βερολίνο και η κοροϊδία των γερμανικών κυβερνήσεων, που αρνούνται να αναλάβουν ευθύνη για τη Ναζιστική θηριωδία στη χώρα μας. Μας έχουν κλέψει αρχαία, μας έχουν καταστρέψει περιουσίες, και μας πήραν και ποσά που και οι Ναζί ακόμη αποκάλεσαν “δάνειο”. Όμως οι μετέπειτα γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να τα εξοφλήσουν.

Όπως γνωρίζετε οι Ομογενείς θα ψηφίσουν Σάββατο 20 Μαΐου και όχι την Κυριακή.  Άρα βρισκόμαστε 2 εικοσιτετράωρα πριν πάνε στις κάλπες. Είστε ο μοναδικός υποψήφιος, γέννημα θρέμμα παιδί της Ομογένειας, τι θα θέλατε να τους πείτε?

Ευχαριστώ που το επισημαίνετε. Καταρχήν, θέλω να παροτρύνω τους Έλληνες του Εξωτερικού να πάνε στις πρεσβείες και τα προξενεία και να ψηφίσουν. Είναι δημοκρατικό καθήκον. Παράλληλα, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού έχει νομοθετηθεί με απαράδεκτα γραφειοκρατικό τρόπο, ώστε να έχουν ενταχθεί μόλις 20.000 ψηφοφόροι από τα 5 εκατομμύρια Ελλήνων της Διασποράς, δηλ. κάτω από το 1%. Αν το κόμμα μου, η Πλεύση Ελευθερίας, ήταν στη Βουλή, θα έκανα το παν για να κατατεθεί τρόπολογία που να ανοίγει τη διαδικασία σε όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού.

Τέλος, θέλω να ζητήσω από όσους πολίτες που δεν αποφάσισαν, να σκεφτούν σοβαρά να ψηφίσουν την Πλεύση Ελευθερίας. Έχουμε ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα της συντρηπτικής πλειονότητας των Ελλήνων και, όπως έχουμε δείξει από τη διαδρομή μας, δεν λέμε άλλα πριν και πράττουμε τα αντίθετα μετά.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε εσάς προσωπικά και στο κόμμα σας!!!!

Ευχαριστώ πολύ.

 

Αφήστε μια απάντηση